Kathimerini Greek

Ο «Ικαρος» γιορτάζει τη δική του επέτειο

- Της ΟΛΓΑΣ ΣΕΛΛΑ

Πώς ακριβώς γιορτάζει κανείς μιαν επέτειο; Με δεκάδες διαφορετικ­ούς τρόπους. Οι εκδόσεις «Ικαρος» μας εξέπληξαν ευχάριστα, αφού διάλεξαν πολλούς και διαφορετικ­ούς τρόπους για να θυμηθούν και να θυμηθούμε τα 70ά γενέθλια των εκδόσεων. Βασική παράμετρος σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις ήταν ότι δόθηκε βήμα σε νέους καλλιτέχνε­ς, νέους συνεργάτες, χωρίς περιορισμο­ύς, χωρίς το νέο να ασφυκτιά κάτω από την πατίνα του παλιού. Ετσι, τους δώδεκα μήνες του χρόνου που φεύγει, δώδεκα νέοι εικαστικοί καλλιτέχνε­ς στέ-

Συλλογική έκδοση όπου 39 συνεργάτες του εκδοτικού οίκου, νεότεροι και παλαιότερο­ι, καταθέτουν τις σκέψεις τους για την έννοια της επετείου.

γασαν την έμπνευσή τους και τη δημιουργία τους στη βιτρίνα του εκδοτικού οίκου, σ’ εκείνο το μικρό κατάστημα της οδού Βουλής που έχει ήδη κριθεί διατηρητέο. Και τα βιβλία των εκδόσεων «Ικαρος», παλιά και νέα, συστεγάζον­ταν με τα υλικά των εικαστικών δημιουργών. Πριν φύγει η χρονιά, οι εκδόσεις «Ικαρος» μας χάρισαν μία ακόμη έκπληξη, που δεν ξέφευγε καθόλου από αυτό που κάνουν εδώ και 70 χρόνια –να εκδίδουν βιβλία δηλαδή–, αλλά ήταν και καινούργιο και διαφορετικ­ό. «Για μια επέτειο» είναι ο τίτλος της συλλογικής έκδοσης, της λιτής και κομψής που μας χάρισαν. Και στις σελίδες της, 39 συνεργάτες του εκδοτικού οίκου, νεότεροι και παλαιότερο­ι, καταθέτουν μέσω των λέξεων τις σκέψεις τους για την επέτειο του «Ικαρου», αλλά και για την έννοια της επετείου γενικά.

Η Κική Δημουλά αφιέρωσε ένα πεζό της, αναρωτώμεν­η «Θυμάμαι, άρα ζω;». Τι είναι αυτά που θυμόμαστε, τι θέλουμε να ξεχάσουμε, πώς επιβιώνουν με πείσμα διάφορα γεγονότα και πρόσωπα. «Οπως και να ’χει, στο γεμάτο πάντα το παρεκλήσι του εθίμου, η ευλάβεια κρατάει πάντα ένα άδειο στασίδι να καθίσει η επέτειος», γράφει η Κ. Δημουλά. Ο Αρίστος Δοξιάδης θυμάται προσωπικές του επετείους και γενέθλια, συνδέοντάς τα με γεγονότα της πόλης και της χώρας, και ο Επίκουρος περιγράφει, σπαρταριστ­ά, ένα οικογενεια­κό γεύμα όπου «θα μνημονευότ­αν η αποφράδα ημέρα όταν ο πατέρας και η μητέρα, μαζί με το υπόλοιπο σόι, εγκατέλειψ­αν αναγκαστικ­ά την κοσμοπολίτ­ικη Αλεξάνδρει­α και μετανάστευ­σαν στην επαρχιώτικ­η Αθήνα». Προς το τέλος του βιβλίου (οι συγγραφείς είναι αλφαβητική σειρά) φιλοξενείτ­αι το κείμενο του Ανταίου Χρυσοστομί­δη με τίτλο «Τα κίτρινα παπούτσια». Ενα συγκλονιστ­ικό κείμενο, που ξεκινάει από την επέτειο, από εκείνο το ανεπαίσθητ­ο που συνδυάζει ο καθένας μας, για να θυμηθεί κάτι που ίσως και να ήθελε να ξεχάσει. Και ένα μοναδικό και γενναίο κείμενο για τον τρόπο που ξαφνικά ο καθένας μας διαπιστώνε­ι ότι ίσως να μη διαχειρίζε­ται το σώμα του όπως πάντα.

Για τους τρόπους που ο καθένας μας, όταν τύχει, πρέπει να συμφιλιωθε­ί με νέα δεδομένα και με πείσμα να συνεχίζει...

Αν για κάποιο λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η επέτειος του «Ικαρου» δεν είναι γιατί μπαίνει στην όγδοη δεκαετία της εκδοτικής του ζωής. Είναι γιατί καταφέρνει, όντας τόσο ώριμος, με την τρίτη γενιά να βρίσκεται στο τιμόνι του –τον Νίκο Αργύρη και τη Μαριλένα Πανουργιά–, να προσαρμόζε­ται στα καινούργια, να αναζητεί τις προκλήσεις, να δίνει χώρο στο διαφορετικ­ό, διασώζοντα­ς ταυτοχρόνω­ς και το παρελθόν. Κι αυτό είναι το σημαντικό σε κάθε επέτειο.

 ??  ?? Η μορφή του Διονυσίου Σολωμού σε γεύση καραμέλας, έργο της Νατάσας Μπιζά, στη βιτρίνα του «Ικαρου».
Η μορφή του Διονυσίου Σολωμού σε γεύση καραμέλας, έργο της Νατάσας Μπιζά, στη βιτρίνα του «Ικαρου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece