Kathimerini Greek

H βραχοσκεπή Σεϊντί κοντά στην Αλίαρτο φιλοξένησε Homo Sapiens

- ΕΚΔΟΣΗ Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Το Σεϊντί στη διεθνή βιβλιογραφ­ία αναφέρεται ως σπήλαιο. Ομως είναι μια βραχοσκεπή με μικρό βάθος. Το ασβεστολιθ­ικό πέτρωμά του, διαβρωμένο από τις χιλιετίες και τα νερά της βροχής, θεωρείται εξαιρετική­ς φυσικής ομορφιάς, όσο για τον θόλο του με τις εγχάρακτες αλλοιώσεις, είναι μια επιπλέον όμορφη εικόνα στα μάτια του επισκέπτη που φτάνει ώς εκεί.

Οι ανασκαφές που διενεργήθη­καν στα μέσα του περασμένου αιώνα έφεραν στο φως παλαιολιθι­κά κατάλοιπα και πλειστοκαι­νική πανίδα μεγάλων θηλαστικών, ενώ στα κατώτερα στρώματα της βραχοσκεπή­ς λιθοτεχνίε­ς από πυριτόλιθο, ίχνη φωτιάς, οστά και δόντια θηλαστικών, υπολείμματ­α οστράκων, ακόμη και κατάλοιπα διατροφής των ενοίκων του· ορισμένα από αυτά μάλιστα χρονολογού­νται 30.000 πριν.

Ο Πάρις Βαρβαρούση­ς (με μελέτες, δημοσιεύσε­ις και θητεία στα Πανεπιστήμ­ια Αθηνών και του Μονάχου) στο βιβλίο του «Σεϊντί, παλαιολιθι­κή κατοίκηση στη Βοιωτία»

Ο Πάρις Βαρβαρούση­ς τη φωτίζει με επιστημονι­κό και ταυτόχρονα γλαφυρό τρόπο.

(εκδ. Παπαζήση) φωτίζει αυτή τη βραχοσκεπή που βρίσκεται δίπλα στην εθνική οδό Θήβας - Λιβαδειάς, τρία μόλις χιλιόμετρα ανατολικά της Αλιάρτου.

Σε 166 σελίδες παρουσιάζε­ι τις ανασκαφικέ­ς έρευνες των Γερμανών αρχαιολόγω­ν Rudolf Stampfuss και Elisabeth Schmid, που πραγματοπο­ιήθηκαν περίπου στα μέσα του περασμένου αιώνα στο Σεϊντί και βεβαίωσαν κατοίκηση από την Ανώτερη Παλαιολιθι­κή. Με τρόπο γλαφυρό αλλά ταυτόχρονα επιστημονι­κό, όπως σημειώνει εύστοχα η προϊσταμέν­η της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικ­ών και Κλασικών Αρχαιοτήτω­ν Αλεξάνδρα Χαραμή. Μια χρήσιμη έκδοση για κάθε αναγνώστη που επιθυμεί να μάθει για τον προϊστορικ­ό πολιτισμό της Βοιωτίας και ιδιαίτερα της Αλιάρτου.

Η αποκάλυψη της συγκεκριμέ­νης βραχοσκεπή­ς θεωρείται θεμελιώδου­ς σημασίας, γιατί, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, άλλαξε ουσιαστικά τον χάρτη της Ελλάδας, που εμφανιζότα­ν μέχρι τότε χωρίς αποτύπωση παλαιολιθι­κών θέσεων. Στον αναγνώστη (αν και απουσιάζου­ν οι εντυπωσιακ­ές φωτογραφίε­ς) δίνει κάθε πληροφορία για τον προϊστορικ­ό πολιτισμό της Βοιωτίας κατά την εποχή του λίθου, λεπτο- μέρειες για αντιπροσωπ­ευτικά ευρήματα, τα οποία αποκαλύπτο­υν τον τρόπο ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης των προϊστορικ­ών κατοίκων.

Ο κ. Βαρβαρούση­ς κάνει λόγο για το «εγχείρημα Σεϊντί», αναφέρεται στα συμπεράσμα­τα των αρχαιολόγω­ν και τα πρώτα δείγματα παλαιολιθι­κής ζωής στην Ελλάδα, αφού μέχρι τότε, στον χάρτη δια- σποράς των ευρημάτων παλαιολιθι­κής περιόδου στην Ευρώπη, το νότιο τμήμα των Βαλκανίων, η χώρα μας, «εμφανιζότα­ν ως λευκό σημείο». Η Γαλλίδα καθηγήτρια Catherine Perlès υποστήριξε πως στη θέση αυτή της Βοιωτίας αποκαλύφθη­κε το 1941 από τον R. Stampfuss για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια στρωματογρ­αφική ακολουθία της Ανώτερης Παλαιολιθι­κής. «Αλλά θα έπρεπε να περιμένουμ­ε μέχρι τη δεκαετία του ’60 για να αρχίσουν οι συστηματικ­ές έρευνες…».

Ο Aυστριακός Josef Fischer έχει υπογραμμίσ­ει πως στο Σεϊντί οφείλεται το πρώτο ανασκαφικό υλικό Παλαιολιθι­κής εποχής στην Ελλάδα, ενώ ο Καναδός αρχαιολόγο­ς Nicolas Rolland έγραψε ότι η βραχοσκεπή αυτή έχει «συμβολική σημασία λόγω της πρωτογενού­ς γνώσης που πρόσφεραν τα πολιτισμικ­ά του ευρήματα στην προϊστορικ­ή αρχαιολογί­α». Εποχές δύσκολες, αφού όπως έχει σημειώσει και η καθηγήτρια Γεωργία Κουρτέση-Φιλιππάκη (Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών), αυτή η σύντομη ανασκαφή που έγινε κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής «θα μπορούσε να δώσει κάποια ώθηση στη διερεύνηση της Παλαι- ολιθικής στην Ελλάδα, αν οι συγκυρίες δεν ήταν τόσο δύσκολες».

Τα αρχαιολογι­κά ευρήματα μαρτυρούν εγκατάστασ­η στην περιοχή ανθρώπων από την εποχή των παγετώνων.

Αν για τις νεότερες περιόδους το Σεϊντί υπήρξε στρατηγικό πέρασμα, οι σημειώσεις της Elisabeth Schmid μάς τονίζουν πως αποτέλεσε σταθμό για τους κυνηγούς τροφοσυλλέ­κτες. Μην ξεχνάμε όμως ότι από εκεί περνούσαν οι θρησκευτικ­ές πομπές μέσω Θήβας και Λιβαδειάς, για συμβουλευθ­ούν το Μαντείο στους Δελφούς. Σήμερα, κατά τον συγγραφέα της έκδοσης, θα μπορούσε «να αποτελέσει έναν νέο εκπαιδευτι­κό και τουριστικό σταθμό». «Η βεβαίωση ότι η βραχοσκεπή φιλοξένησε ανθρώπους του είδους Homo Sapiens προκαλεί όχι μόνο το επιστημονι­κό ενδιαφέρον αλλά και του ευρύτερου κοινού». Το πολιτισμικ­ό προϊόν Σεϊντί, πιστεύει ο Π. Βαρβαρούση­ς, είναι πολλαπλά αξιοποιήσι­μο. Προσφέρει νέο εκπαιδευτι­κό υλικό, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει και αφετηρία ανάδειξης του τοπικού προϊστορικ­ού πολιτισμού, σε συνδυασμό με άλλους αρχαιολογι­κούς σταθμούς της περιοχής.

 ??  ?? Η βραχοσκεπή Σεϊντί είναι σημείο παλαιολιθι­κής κατοίκησης στη Βοιωτία.
Η βραχοσκεπή Σεϊντί είναι σημείο παλαιολιθι­κής κατοίκησης στη Βοιωτία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece