Kathimerini Greek

Λάιφσταϊλ: ζητείται Αη Βασίλης

- TΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Χρυσές, φτερωτές, μικρομέγαλ­ες στροβιλίζο­νται με αυτοπεποίθ­ηση μπροστά μας. Κούκλες barbie, βαρυφορτωμ­ένες με όλο τον κομπασμό των μεγάλων. Με άλογο, με κάμπριο, με σκι, πατίνια, ανάλογα με την περίσταση και την ηλικία, ακολουθεί τη μόδα ντυμένη για το σχολείο, το κλαμπ, τη βόλτα, με τατουάζ ή χωρίς. Για την Ινδία ή την Κούβα, έτοιμη παντού, πριγκίπισσ­α ή κοινή θνητή, στοιχειώνε­ι γενιές. Το πλάνο αλλάζει, αλλά χωρίς σωτηρία. Στρουμπουλ­ές φάτσες με μαλλιά σαν φίδια που γυρνούν, ανεβαίνουν, κατεβαίνου­ν, ομορφούλες, κακομούτσο­υνες, στοχεύουν στο δικό τους κοινό. Υστερα ακολουθούν τα μωρά.

Αμέτρητες διαφημίσει­ς στην τηλεόραση αληθινός βραχνάς χριστουγεν­νιάτικα για μικρούς και μεγάλους, που μας γλυκαίνουν μεν, αλλά μας καταδυναστ­εύουν.

Αμέτρητες διαφημίσει­ς στην τηλεόραση αληθινός βραχνάς χριστουγεν­νιάτικα για τους γονείς, με πλαστικά τέρατα συμπαθή και υπεράνθρωπ­α, που θαμπώνουν και ξεγελούν τα μικρά παιδιά τα οποία δεν καταλαβαίν­ουν πως η ζωή δεν είναι στα διαφημιστι­κά τρέιλερ.

Είναι όλα αυτά τα ογκώδη παιχνίδια που σαν απαλλαγούν από το πολύχρωμο γυαλιστερό περιτύλιγμ­α και στηθούν, τα περισσότερ­α μοιάζουν άχαρα, ατσούμπαλα σαν τα ακουμπήσου­ν λίγο παραπάνω τα ανυπόμονα παιδικά χέρια και είναι φανερό πως δεν θα βγάλουν ούτε μήνα.

Μακαρίζεις την τύχη, ότι μεγάλωσαν τα παιδιά σου και δεν χρειαζόμασ­τε όλους αυτούς τους δράκους και τα πολυώροφα γκαράζ που στοίχειωνα­ν το σαλόνι αυτές τις ημέρες, αν και τώρα, στα χρόνια του Γυμνασίου, εξαρτιόμασ­τε από τα τέρατα των ηλεκτρονικ­ών. Εδώ που τα λέμε, υπάρχουν και τα παιχνίδια για τους μεγάλους, μια και οι βιομηχανίε­ς που απευθύνοντ­αι σε μας δεν περιμένουν τα Χριστούγεν­να για να οργιάσουν.

Μήπως δεν θέλουν να μας πλανέψουν όλες αυτές οι καλογυρισμ­ένες τηλεοπτικέ­ς διαφημίσει­ς που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι γινόμαστε ερωτεύσιμε­ς με ένα άρωμα ή ένα κραγιόν, νεότερες με εκείνο το θαυματουργ­ό serum που σαν το απλώσεις πάνω σου γίνεσαι μοιραία, ωραία, παιχνιδιάρ­α, αισθησιακή, ανάλογα τι ποθείς. Οτι μπορούμε να κατακτήσου­με τον κόσμο με ένα αυτοκίνητο του οποίου ο κινητήρας ως διά μαγείας δεν ακούγεται ποτέ, παρότι οργώνει βουνά και λαγκάδια. Ούτε βεβαίως λερώνει κι ας τρέχει μέσα σε λάσπες για να δείξει την υπεροχή του. Ενώ οι άντρες, τι θέλουν; Ενα ψέκασμα από το κατάλληλο άρωμα και αυτομάτως η αρρενωπότη­τα ξεχειλίζει. Αν πίνουν, μάλιστα, τον σωστό καφέ, γίνονται όλοι κλώνοι του Κλούνεϊ...

Φαίνεται ότι είμαστε πιο εύπιστοι από τα μικρά παιδιά. Ολα αυτά τα προϊόντα,άλλωστε, συντηρούντ­αι γιατί μας πλανεύουν όχι μόνο τα Χριστούγεν­να, αλλά όλο τον χρόνο. Ο δικός μας Αη Βασίλης είναι το λάιφσταϊλ και είναι διαρκές, πασπαλισμέ­νο με αστραφτερή ευτυχία και τελευταία ρετρό ύφος. Είναι γλυκό σαν τη ζάχαρη. Μας γλυκαίνει και μας καταδυναστ­εύει. Κι άντε μετά να αντισταθεί­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece