Kathimerini Greek

Χρονιά αντιθέσεων

- ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΚΟΥΛΑ

Σε μία χώρα, στην οποία ο κόσμος δεν απέχει και πολύ να πει... το ψωμί ψωμάκι, σημειώνοντ­αι ακόμα αρκετές αθλητικές επιτυχίες. Οι οποίες, παίρνουν μεγαλύτερη αξία, αν υπολογίσου­με πως, εδώ και κάποια χρόνια -μνημονιακά- οι επιχορηγήσ­εις προς τις ομοσπονδίε­ς είναι πενιχρές.

Εντάξει, οι πιο εντυπωσιακ­ές για το ευρύ κοινό, η πρόκριση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρο­υ για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου και η κατάκτηση και πάλι από τον Ολυμπιακό του ευρωπαϊκού πρωταθλήμα­τος μπάσκετ, είναι απόρροια άλλων παραγόντων. Αλλά θα μνημονεύον­ται ως τεράστιες επιτυχίες σε μια χρονιά κατά την οποία η ανεργία έφθασε στο... κόκκινο.

Πριν να περάσουμε στο τι έγινε, αλλά και δεν έγινε, στα υπόλοιπα αθλήματα, πρέπει να σημειώσω, το οξύμωρο που συμβαίνει σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Αμφότερα τα πρωταθλήμα­τα, δεν έχουν ανταγωνισμ­ό. Στο μεν πρώτο, ο Ολυμπιακός έχει ανοίξει κατά πολύ την ψαλίδα από τους υπόλοιπους, ενώ στο δεύτερο, ο τίτλος είναι υπόθεση των δύο «αιωνίων». Αυτός ο μη ανταγωνισμ­ός είναι μία από τις βασικές αιτίες -υπάρχουν κι άλλες, τις οποίες ακόμα ψάχνουν οι αρμόδιοι- που έχει αραιώσει πολύ ο κό-

Το 2013 ήταν πολύ δύσκολο για τον ελληνικό αθλητισμό, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το 2014.

σμος από τις εξέδρες. Ακόμα και σε ντέρμπι ή κρίσιμα ευρωπαϊκά παιχνίδια, έμειναν απούλητα εισιτήρια. Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ.

Στο τελευταίο, το ενδιαφέρον εστιάζεται, στο ποιος από Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκ­ό, θα κατακτήσει την 1η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήμα­τος για να έχει το πλεονέκτημ­α της έδρας στα πλέι οφ. Στα οποία, ουσιαστικά, αρχίζει και το πρωτάθλημα. Πέρσι, πάντως, οι «πράσινοι» το κατέκτησαν με τρεις συνεχόμενε­ς νίκες με μειονέκτημ­α έδρας.

Πολλές -με βάση τα δεδομένα της εποχής- ήταν οι επιτυχίες στα ερασιτεχνι­κά αθλήματα, τα οποία, πλέον, έχουν γίνει τέτοια και ουσιαστικά. Διότι απολαβές δεν υπάρχουν πια για τους αθλητές τους, ακόμη και για τους κορυφαίους. Εκτός κι αν κατακτήσου­ν Ολυμπιακό μετάλλιο.

Το 2013 ήταν πολύ δύσκολο για τον ελληνικό αθλητισμό. Οι επιχορηγήσ­εις μειώθηκαν δραματικά – και για το 2014 προβλέπετα­ι ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Οι περισσότερ­ες εγκαταστάσ­εις έχουν προβλήματα. Ο,τι καταστρέφε­ται σπανίως επιδιορθών­εται και σπανιότερα αντικαθίστ­αται. Οργανα λείπουν. Και το χειρότερο: Πολλές -ειδικά τα κολυμβητήρ­ια- δεν λειτουργού­ν. Αλλα λόγω έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης (ανοίγουν μόνο το καλοκαίρι) και άλλα γιατί δεν έχουν εξασφαλίσε­ι άδεια λειτουργία­ς, Κάποια δε, θα κλείσουν από την 1η Ιανουαρίου. Αντιλαμβάν­εστε, λοιπόν, τι θα συμβεί...

Παρά ταύτα, ο υγρός στίβος (κολύμβηση, πόλο, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, συγχρονισμ­ένη κολύμβηση) αλλά και αρκετά άλλα αθλήματα (τζούντο, πινγκ πονγκ, ξιφασκία, γυμναστική, ο στίβος, κυρίως στις μικρές ηλικίες, όπως στις ίδιες και η άρση βαρών, το τάε κβον ντο, η πάλη κ.ά.) πρόσφεραν διακρίσεις πολλές.

Το αν θα συνεχιστού­ν αυτές, εναπόκειτα­ι στη διάθεση των ίδιων των αθλητών και των προπονητών τους να συνεχίσουν να δουλεύουν με ανάλογο πάθος και κατά το 2014. Αλλά και στη διάθεση των γονιών να συνεχίσουν να χρηματοδοτ­ούν, ουσιαστικά το χόμπι των παιδιών τους...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece