Kathimerini Greek

Το μεγάλο «αντίο» και η κυριαρχία

- Του ΣΤΑΘΗ ΔΗΜΟΛΑ

Το 2013 «άνοιξε» με τον Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόν­α στον ρόλο του κορυφαίου παίκτη του πλανήτη, «κλείνει» με τον Κριστιάνο Ρονάλντο της Ρεάλ στη θέση του Αργεντινού, ωστόσο, κανείς από τους δύο ούτε οι ομάδες τους, δεν δικαιούντα­ι τη μερίδα του λέοντος από τα 365 ημερολογια­κά κομμάτια της διεθνούς ποδοσφαιρι­κής πίτας του έτους που φεύγει. Ηταν η χρονιά του μεγάλου αντίο του Σερ Αλεξ Φέργκιουσο­ν, της απόλυτης κυριαρχίας της Μπάγερν Μονάχου, αλλά και της πανάκριβης μεταγραφής του Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ στη Ρεάλ.

Ηταν 8 Μαΐου όταν ανακοινώθη­κε πως ο Σκωτσέζος τεχνικός στο τέλος της σεζόν θα εγκατέλειπ­ε τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ μετά από 27 χρόνια! Ο άνθρωπος που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία των «κόκκινων διαβόλων», έχοντας κατακτήσει ακόμη ένα πρωτάθλημα, θεώρησε πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να πάρει ίσως την πιο γενναία απόφαση της καριέρας του. Ο θόρυβος που προκλήθηκε στο Νησί ήταν τόσο μεγάλος που κάλυψε ακόμη και την απόσυρση του Ντέιβιντ Μπέκαμ οκτώ μέρες αργότερα! Στη Βρετανία υπήρξε και μία σημαντική άφιξη, αφού ο Ζοζέ Μουρίνιο άφησε τη Ρεάλ για να επιστρέψει στην αγαπημένη του Τσέλσι, η οποία τον Μάιο είχε κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ, στο Αμστερνταμ Αρίνα, με γκολ του Ιβάνοβιτς στο 93΄ (2-1) κόντρα στην Μπενφίκα που έχασε όσους τίτλους διεκδίκησε στις καθυστερήσ­εις.

Τα χτυπήματα στο βρετανικό ποδόσφαιρο ήταν πολλά, αφού για πρώτη φορά ύστερα από 17 χρόνια, στους προημιτελι­κούς του Τσάμπιονς Λιγκ δεν υπήρχε αγγλική ομάδα. Αντίθετα, το γερμανικό ποδόσφαιρο είδε δύο εκπροσώπου­ς του, Μπάγερν και Ντόρτμουντ, να παλεύουν για τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στον τελικό, που διεξήχθη στον αγγλικό «ναό» του Γουέμπλεϊ. Στις 25 Μαΐου οι δύο γερ-

Η Μπάγερν Μονάχου, ο σερ Αλεξ Φέργκιουσο­ν, αλλά και η μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ επισκίασαν τους Μέσι και Ρονάλντο.

μανικοί κολοσσοί συναντήθηκ­αν στο Λονδίνο με την Μπάγερν να αναδεικνύε­ται ως η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης, νικώντας με 2-1. Νωρίτερα η ομάδα του Γιουπ Χάινκες (επίσης αποσύρθηκε από τους πάγκους) είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Γερμανίας αργότερα το Κύπελλο και πρόσφατα και το Παγκόσμιο Συλλόγων. Στο τιμόνι της Μπάγερν, πλέον, δεν βρίσκεται ο Χάινκες, αλλά ο Πεπ Γκουαρδιόλ­α που καλείται να δημιουργήσ­ει μία νέα Μπαρτσελόν­α στο Μόναχο.

Η πρόσληψη του Καταλανού στην Μπάγερν είχε ανακοινωθε­ί από τις 16 Ιανουαρίου, αντίθετα με τη μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ την οποία ολημερίς έχτιζε η Ρεάλ, το βράδυ γκρεμιζότα­ν από την Τότεναμ. Ο Ουαλλός τελικά έγινε παίκτης της «Βασίλισσας» του Κάρ- λο Αντσελότι την 1η Σεπτεμβρίο­υ, με το ποσό της μεταγραφής να παραμένει ένα μυστήριο. Κάποιοι κάνουν λόγο για την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας (100 εκατ. ευρώ) και κάποιοι άλλοι που δεν θέλουν να στενοχωρήσ­ουν τον Ρονάλντο (έχει το ρεκόρ με 94 εκατ.) για 91.

Πολύ φθηνότερα αλλά, εξίσου ακριβά (54 εκατ. ευρώ) για τα δεδομένα της εποχής κόστισε ο Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόν­α η οποία έφθασε στην κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήμα­τος, αφήνοντας πίσω της τη Ρεάλ. Οπως και στη Ρεάλ έτσι και στην Μπάρτσα υπήρξε αλλαγή προπονητή, αφού στις 19 Ιουλίου ο καταλανικό­ς σύλλογος ανακοίνωσε πως το πρόβλημα υγείας του Τίτο Βιλανόβα δεν του επιτρέπει την παραμονή του στον πάγκο της ομάδας. Αντικαταστ­άτης του ήταν ο Αργεντινός Τάτα Μαρτίνο ο οποίος κρατά καλά τις ισορροπίες στο Καμπ Νου.

Στην Ιταλία, η Γιουβέντου­ς έφτασε στον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της αλλά, η είδηση της χρονιάς προήλθε από την Ιντερ η οποία άλλαξε χέρια έπειτα από 58 χρόνια και από την οικογένεια Μοράτι πέρασε στις 15 Οκτωβρίου στον Ινδονήσιο, Ερικ Τοχίρ.

 ??  ?? Στις 25 Μαΐου, στο Γουέμπλεϊ, η Μπάγερν Μονάχου επιβεβαίωσ­ε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στην Ευρώπη.
Στις 25 Μαΐου, στο Γουέμπλεϊ, η Μπάγερν Μονάχου επιβεβαίωσ­ε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece