Kathimerini Greek

Το... εξωαγωνιστ­ικό ποδόσφαιρο

- Του ΘΑΝΟΥ ΜΠΛΟΥΝΑ

Το 2013, όσον αφορά το εξωαγωνιστ­ικό - διοικητικό κομμάτι του ποδοσφαίρο­υ ήταν μια χρονιά με καταγγελίε­ς, προσφυγές στη δικαιοσύνη, εισαγγελικ­ές έρευνες και δικαστικές αποφάσεις.

Τον Ιανουάριο ξέσπασε η κόντρα ΕΠΟ – NOVA για τα τηλεοπτικά του κυπέλλου 2013 - 2016 που κατέληξε στα δικαστήρια, αφού το συνδρομητι­κό κανάλι κατέθεσε αγωγή. Το τακτικό διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ απέρριψε την προσφυγή του Παναθηναϊκ­ού κατά της αναδιάρθρω­σης της Σούπερ Λιγκ την περίοδο 2012 – 13. Στη Βουλή ψηφίστηκε τροπολογία που άναψε το «πράσινο φως» για την άμεση συγχώνευση Γ΄ και Δ΄ Εθνικής που έγινε το καλοκαίρι μαζί με την αύξηση των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ από 21 σε 28 και μείωσε τον χρόνο εκκαθάριση­ς των ΠΑΕ από τους 30 στους τρεις μήνες.

Τον Φεβρουάριο άρχισε η διενέργεια εισαγγελικ­ής έρευνας για την «κάρτα υγείας» της ΕΠΟ.

Τον Μάρτιο η ΕΠΟ ανακοίνωσε τον ισόβιο αποκλεισμό του Κατίδη από τις Εθνικές ομάδες λόγω του ναζιστικού χαιρετισμο­ύ στον αγώνα ΑΕΚ – Βέροια.

Τον Απρίλιο ο αθλητικός εισαγγελέα­ς Αριστείδης Κορέας που διερευνά τις συνθήκες καταρτισμο­ύ των πινάκων διαιτησίας της περιόδου 2012-13 κάλεσε σε ανωμοτί καταθέσεις τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Σαρρή, τον αναπληρωτή πρόεδρο και το μέλος της ΚΕΔ, Θ. Μπριάκο και Γ. Δούρο αντίστοιχα, τον προϊστάμεν­ο της νομικής υπηρεσίας Θ. Κουρίδη και το μέλος του Δ.Σ. Αρ. Σταθόπουλο. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ επέβαλε στην ΑΕΚ ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών για τη διακοπή του αγώνα με τον Πανθρακικό. Η ποινή σε συνδυασμό με τη βαθμολογικ­ή θέση οδήγησε την ΑΕΚ για πρώτη φορά εκτός Σούπερ Λιγκ.

Το Μάιο ο Β. Κωνσταντίν­ου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, ζητώντας τη διερεύνηση ως προς την προσυνεννό­ηση 11 αγώνων

Τηλεοπτικά, ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, διαιτησία, στημένα, δίνουν το ξεχωριστό «παρών» στην ελληνική πραγματικό­τητα.

του πρωταθλήμα­τος που συμμετείχε ο Παναθηναϊκ­ός καθώς και του τελικού κυπέλλου Αστέρας Τρ. – Ολυμπιακός.

Οι ΕΠΣ Κιλκίς και Ηρακλείου προσέφυγαν στο Ειρηνοδικε­ίο Αθηνών ζητώντας την έκπτωση του Δ.Σ. της ΕΠΟ για παραβιάσει­ς του καταστατικ­ού και των κανονισμών.

Τον Ιούνιο με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της UEFA δεν αδειοδοτήθ­ηκαν για τις διοργανώσε­ις της ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναθηναϊκ­ός και στην Ευρώπη βγήκε η Ξάνθη.

Ο αθλητισμός έφυγε από το υπουργείο Παιδείας και εντάχθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού το οποίο αυτονομήθη­κε. Νέος υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έγινε ο Πάνος Παναγιωτόπ­ουλος και νέος υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Γιάννης Ανδρια- νός που διαδέχθηκε τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Τον Ιούλιο υπογράφτηκ­ε ανάμεσα στη Σούπερ Λιγκ και τη FORTHNET (NOVA) επέκταση της συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη διετία 2015-17.

Τον Σεπτέμβριο άρχισε η πρώτη δίκη για το σκάνδαλο των «στημένων αγώνων» με βασικό κατηγορούμ­ενο τον Μ. Ψωμιάδη και άλλους δέκα. Το Ειρηνοδικε­ίο απέρριψε την προσφυγή των ΕΠΣ Κιλκίς και Ηρακλείου κατά της ΕΠΟ.

Τον Νοέμβριο αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη που είχε προγραμματ­ιστεί στο ΣΤ΄ Τριμελές Πλημμελειο­δικείο με κατηγορούμ­ενους τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και τον αντιπρόεδρ­ο Σ. Θεοδωρίδη λόγω της παρουσίας τους στ’ αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του τελικού κυπέλλου Αστέρας Τρ. – Ολυμπιακός.

Τον Δεκέμβριο ολοκληρώθη­κε η δίκη για τους «στημένους αγώνες». Ενοχοι για τη χειραγώγησ­η συνολικά έξι αγώνων κρίθηκαν οι Μ. Ψωμιάδης, Θ. Μητρόπουλο­ς, Κ. Ριαβόγου, Π. Αμανατίδης και Δ. Κωτούλας. Τους επιβλήθηκα­ν ποινές φυλάκισης με ανασταλτικ­ό χαρακτήρα και μετατροπή της ποινής.

 ??  ?? Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθη­κε η δίκη για τους «στημένους αγώνες». Ενοχοι κρίθηκαν οι Μ. Ψωμιάδης και άλλοι τέσσερις.
Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθη­κε η δίκη για τους «στημένους αγώνες». Ενοχοι κρίθηκαν οι Μ. Ψωμιάδης και άλλοι τέσσερις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece