Kathimerini Greek

Η νέα αρχή της ΔΟΕ και η αέναη μάχη με το ντόπινγκ

- ΣΠΥΡ. ΣΠΑΝ - Γ. ΓΕΩΡΓ.

Η εκλογή του Γερμανού Τόμας Μπαχ στην προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στη θέση του αποχωρήσαν­τος Ζακ Ρογκ, τον Σεπτέμβριο, φαίνεται να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο παγκόσμιο αθλητικό βιβλίο. Υστερα από μια χρονιά που χαρακτηρίσ­τηκε από την επιστροφή της πάλης στην ολυμπιακή οικογένεια, το νέο κύμα κρουσμάτων χρήσης απαγορευμέ­νων ουσιών από επιφανείς αθλητές και την ανάθεση των θερινών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, το Ολυμπιακό Κίνημα προσβλέπει σε μία νέα εποχή με έμφαση στην καταπολέμη­ση της διαφθοράς στον αθλητισμό.

Η ΔΟΕ δείχνει αποφασισμέ­νη να «καθαρίσει» την εικόνα του αθλητισμού που κηλιδώθηκε και το 2013 από τις περιπτώσει­ς επιφανών αθλητών που συνελήφθησ­αν ντοπαρισμέ­νοι όπως οι Τάισον Γκέι, Ασάφα Πάουελ και Σερόν Σίμσον και τις υπόνοιες για συστηματικ­ή χρήση απαγορευμέ­νων ουσιών σε χώρες όπως Τζαμάικα και Κένυα. Ο νέος πρόεδρος των «αθανάτων» στα πρώτα δείγματα γραφής του εμφανίζετα­ι πιο σκληρός σε θέματα διαφθοράς από τον Βέλγο προκάτοχό του και, ήδη, ετοιμάζει σημαντικές αλλαγές στην ανίχνευση των ουσιών όπως τους ελέγχους σε κύτταρα και τρίχες. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο WADA. O Παγκόσμιος Οργανισμός Κατά του Ντόπινγκ ψήφισε τον Νο- έμβριο την αυστηροποί­ηση των ποινών. Από το 2015, η βασική ποινή αποκλεισμο­ύ ενός «θετικού» αθλητή διπλασιάζε­ται και θα είναι τέσσερα χρόνια. Σώθηκε η πάλη

Το 2013 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για το άθλημα της πάλης. Μετά την έξοδό του, τον Φεβρουάριο, από το Ολυμπιακό Πρόγραμμα έσπευσε να αυτοκαθαρθ­εί και μέσα σε λίγους μήνες, με νέα ηγεσία και κανονισμού­ς, πέτυχε την επάνοδό του αφήνοντας εκτός... ολυμπιακού νυμφώνος το μπέιζμπολ, το σόφτμπολ και το σκουός. Πάντως και αυτά τα αθλήματα ανέκτησαν τις ελπίδες τους για ένταξη στους Ολυμπιακού­ς από το 2020 μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπαχ ότι οι Αγώνες μπορεί να μην περιορίζον­ται στα 28 αθλήματα. Οι πρώτοι διευρυμένο­ι Αγώνες, αν αυτή είναι τελικά η οριστική απόφαση της ΔΟΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Μονακό, θα διεξαχθούν στο Τόκιο αφού η ιαπωνική πρωτεύουσα επικράτησε της Μαδρίτης και της Κωνσταντιν­ούπολης στην ψηφοφορία των «αθανάτων», τον Σεπτέμβριο, παρά τους φόβους που προκαλεί η έκλυση ραδιενέργε­ιας από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Επόμενο ολυμπιακό στοίχημα, τώρα, είναι οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που θα αρχίσουν στις 7/2 στο Σότσι.

 ??  ?? Ο Τόμας Μπαχ διαδέχθηκε στην προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Ζακ Ρογκ.
Ο Τόμας Μπαχ διαδέχθηκε στην προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Ζακ Ρογκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece