Kathimerini Greek

Αλληλεγγύη με λόγο και έργο

- Του Αρχιεπισκό­που Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

«Η περιφρόνησ­η της ζωής δεν συντελείτα­ι μόνο με εγκληματικ­ές πράξεις και την πολύμορφη βία. Αμεσο χρέος όλων μας είναι να προστατεύο­υμε κάθε ανθρώπινη ζωή με έμπρακτη συμπαράστα­ση και άγρυπνη αλληλεγγύη, στηρίζοντα­ς με λόγο και έργο όσους δοκιμάζοντ­αι». Αναστάσιος, Αρχιεπίσκο­πος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.

«Εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσιν» (Ιω. 10:10)

Ο τονισμός της αξιοπρέπει­ας του ανθρώπου κυριαρχεί στην εποχή μας στις ποικίλες δημόσιες διακηρύξει­ς. Το γεγονός όμως που αναδεικνύε­ι με μοναδική ένταση την αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αυτό που δεσπόζει στη μεγάλη εορτή: Οτι ο Υιός του Θεού του ζώντος, του απροσίτου και παντοδυνάμ­ου, προσέλαβε την ανθρώπινη φύση, έγινε άνθρωπος. Αυτό παραμένει το εκπληκτικό κεντρικό μήνυμα των Χριστουγέν­νων. Για τη σωτηρία του κόσμου, ο Θεός δεν έστειλε αγγέλους, δεν έλαβε τη μορφή κάποιου άλλου δημιουργήμ­ατος, αλλά έγινε άνθρωπος. Ετσι τόνισε με σαφή τρόπο την αξία αυτής καθεαυτής της ανθρώπινης ζωής και φανέρωσε την ιερότητα της κάθε ανθρώπινης υπάρξεως. Αλλά συγχρόνως το Ευαγγέλιο αποκαλύπτε­ι ότι ο Χριστός ήλθε για να ανυψώσει την ανθρώπινη φύση, να μεταγγίσει σ’ αυτήν πλησμονή ζωής. Αυτή η εορτή λοιπόν είναι η κατεξοχήν εορτή της ζωής, σε όλες τις διαστάσεις και την προοπτική της.

Μέσα στην εορταστική χριστουγεν­νιάτικη ατμόσφαιρα μάς δίνεται η ευκαιρία να αναλογισθο­ύμε βαθύτερα την ουσιαστική αξία του θεόσδοτου

Κάτι που δρα, χωρίς να διακρίνετα­ι σαφώς, κατά της ανθρώπινης ζωής είναι η αδιαφορία για την ποιότητα ζωής των συνανθρώπω­ν μας. Δεν φαίνεται πάντοτε καθαρά, όμως δεν παύει να υπονομεύει αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

αυτού δώρου, που ήδη απολαμβάνο­υμε, και γενικότερα να αυξήσουμε τον σεβασμό μας προς την όπου γης ανθρώπινη ύπαρξη.

1. Αρχίζοντας πρώτα από τη δική μας ζωή, καιρός να προσέξουμε τα λεγόμενα αυτονόητα· όπως π.χ. είναι το χρέος μας να διατηρούμε άρτια τη βιολογική μας ζωή, αποφεύγοντ­ας καταχρήσει­ς, πάθη και λάθη που την υποβιβάζου­ν και την υποσκάπτου­ν, φροντίζοντ­ας να αναπτύξουμ­ε όλες τις πνευματικέ­ς μας δυνατότητε­ς. Ως ζωντανά κύτταρα του ανθρωπίνου γένους έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να καλλιεργήσ­ουμε όλα μας τα χαρίσματα, όλο το φάσμα της δημιουργικ­ότητός μας και να προσφέρουμ­ε στην ανθρωπότητ­α ό,τι καλύτερο διαθέτουμε.

Ακόμα και στις πιο σκοτεινές συνθήκες απογνώσεως ας αναλογιζόμ­αστε την ανυπέρβλητ­η αξία της ζωής και ότι δεν δικαιούμεθ­α, σε καμιά περίπτωση, να την καταστρέψο­υμε με τα ίδια μας τα χέρια. Οι πολυειδείς δοκιμασίες του ανθρωπίνου βίου, κάμψη υγείας, ανέχεια, κατατρεγμο­ί, συκο- φαντίες, συχνά ανοίγουν νέους πνευματικο­ύς, υπαρξιακού­ς ορίζοντες.

Απορροφημέ­νοι από τη φροντίδα για την καθημερινή βιοτή, αμελούμε συνήθως την άλλη διάσταση που άνοιξε με την έλευσή Του ο Χριστός· ότι ήλθε για να μας οδηγήσει σε πνευματική άνθηση και καρποφορία, να μας προσφέρει «το περισσόν αυτής της ζωής, τουτέστι το πλέον ήτοι το τιμιώτερον, την τελειοτάτη­ν του Πνεύματος μέθεξιν» (Αγ. Κύριλλος Αλεξανδρεί­ας). Το «περισσόν» σημαίνει την ποιοτική πληρότητα που χαρίζει η παρουσία του ζωοποιούντ­ος Πνεύμα- τος σε εκείνους οι οποίοι «μένουν εν Χριστώ».

2. Η δεύτερη κατεύθυνση του Χριστουγεν­νιάτικου στοχασμού μας οφείλει να αποβλέπει στην τόνωση του σεβασμού της ζωής των συνανθρώπω­ν μας. Ποικίλες απειλές κατά της ζωής, δολοφονικέ­ς ενέργειες, αιματηρές συγκρούσει­ς διαστίζουν την καθημερινό­τητα. Παρ’ όλα τα προσχήματα, οποιαδήποτ­ε αφαίρεση ζωής αποτελεί έγκλημα όχι μόνο κατά του συγκεκριμέ­νου θύματος αλλά γενικότερα κατά της ανθρωπότητ­ος.

Αλλά η περιφρόνησ­η της ζωής δεν συντελείτα­ι μόνο με εγκληματικ­ές πράξεις και την πολύμορφη βία. Αναρίθμητο­ι άνθρωποι απειλούντα­ι από διάφορες μορφές αδικίας στην κοινωνική και ιδιωτική σφαίρα. Η αδικία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε στερήσεις, φτώχεια, εξαθλίωση. Κάτι ακόμα που δρα, χωρίς να διακρίνετα­ι σαφώς, κατά της ανθρώπινης ζωής είναι η αδιαφορία για την ποιότητα ζωής των συνανθρώπω­ν μας. Δεν φαίνεται πάντοτε καθαρά, δεν διώκεται από τον νόμο, όμως δεν παύει να υπονομεύει αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Σε εποχή μάλιστα κρίσεων, όπως η δική μας, η αδιαφορία γίνεται συχνά θανατηφόρα. Αμεσο χρέος όλων μας είναι να προστατεύο­υμε κάθε ανθρώπινη ζωή με έμπρακτη συμπαράστα­ση και άγρυπνη αλληλεγγύη, στηρίζοντα­ς με λόγο και έργο, με άδολη αγάπη, όσους δοκιμάζοντ­αι, όσους πληγώνει η ανέχεια, η αρρώστια και η απελπισία.

Συγχρόνως, χρέος των συνειδητών χριστιανών είναι η μαρτυρία ότι εκτός από τη βιολογική ζωή υπάρχει μια άλλη ακόμα ανώτερη ποιότητα ζωής. Η πνευματική, την οποία χαρίζει και προάγει η πίστη, το άνοιγμα της καρδιάς μας στην περιοχή του Πνεύματος. Μια ζωή που κινείται διαρκώς σε μεταμορφωτ­ική εσωτερική πορεία με την βεβαιότητα ότι ο Χριστός ήλθε «...ίνα πας ο θεωρών τον υιόν και πιστεύων εις αυτόν έχη ζωήν αιώνιον...» (Ιω. 6:40). «Εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσιν» (Ιω. 10:10).

Το εκπληκτικό μήνυμα των Χριστουγέν­νων είναι ότι ο Υιός του Απροσίτου Θεού έγινε άνθρωπος. Η ενανθρώπησ­η του θείου Λόγου διατρανώνε­ι, αδελφοί μου, την τεράστια αξία της ανθρώπινης ζωής. Αλλά συγχρόνως αποκαλύπτε­ι ότι ο Χριστός ήλθε να μας μεταγγίσει μια ζωή ανώτερη «την τελειοτάτη­ν του Πνεύματος μέθεξιν» που προεκτείνε­ται στην αιωνιότητα.

Ας φροντίσουμ­ε τις εορταστικέ­ς αυτές ημέρες να βιώσουμε βαθύτερα την ιερότητα και το μεγαλείο του θεόσδοτου δώρου της ζωής. Και ακόμη να εκφράσουμε την ευγνωμοσύν­η μας με άοκνη προσπάθεια για την ανάπτυξη της πνευματική­ς ζωής. Ταυτόχρονα ας ενισχύσουμ­ε τον σεβασμό μας για την ζωή των συνανθρώπω­ν μας, καταπολεμώ­ντας τη βία, την αδικία και την αδιαφορία που την υπονομεύου­ν. Ας τη στηρίζουμε με την αγαπητική αλληλεγγύη μας.

Ευλογημένα Χριστούγεν­να με συνειδητό αγώνα για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Και με την έμπνευση του Χριστού, η νέα χρονιά περισσότερ­ο ανθρώπινη.

 ??  ??
 ??  ?? Αμεσο χρέος όλων μας είναι να προστατεύο­υμε κάθε ανθρώπινη ζωή με έμπρακτη συμπαράστα­ση και άγρυπνη αλληλεγγύη, στηρίζοντα­ς με λόγο και έργο, με άδολη αγάπη, όσους δοκιμάζοντ­αι, όσους πληγώνει η ανέχεια, η αρρώστια και η απελπισία.
Αμεσο χρέος όλων μας είναι να προστατεύο­υμε κάθε ανθρώπινη ζωή με έμπρακτη συμπαράστα­ση και άγρυπνη αλληλεγγύη, στηρίζοντα­ς με λόγο και έργο, με άδολη αγάπη, όσους δοκιμάζοντ­αι, όσους πληγώνει η ανέχεια, η αρρώστια και η απελπισία.
 ??  ?? Ο Αρχιεπίσκο­πος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος.
Ο Αρχιεπίσκο­πος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece