Kathimerini Greek

Δεν είναι μακριά η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση

- Του ΝΤΟΥ ΤΣΙΓΟΥΕΝ* * Ο κ. Ντου Τσιγουέν είναι πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

«Είμαι σίγουρος για το μέλλον της Ελλάδας. Τον Αύγουστο του 2011, ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή της κρίσης χρέους. Ο κόσμος, όμως, έχει καταλήξει σταδιακά ότι η στροφή που θα οδηγήσει την Ελλάδα να βγει από τα μαύρα σύννεφα της κρίσης δεν είναι μακριά». Γράφει ο κ. Ντου Τσιγουέν, πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

Οταν οι αγαπημένοι αναγνώστες θα διαβάζουν το άρθρο αυτό, θα έχω επιβιβαστε­ί στην πτήση επιστροφής στο Πεκίνο μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου στην Ελλάδα για δύο χρόνια και πέντε μήνες.

Εδώ και έναν μήνα αποχαιρετώ τους Ελληνες φίλους με στενοχώρια και μου κάνουν την ίδια ερώτηση: ως ένας Κινέζος φιλέλληνας πώς βλέπεις την προοπτική της Ελλάδας;

Η απάντησή μου είναι ότι είμαι σίγουρος για το μέλλον της Ελλάδας.

Οταν έφτασα στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2011, ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή της κρίσης χρέους. Ο κόσμος ανησυχούσε τόσο πολύ σαν να μην έβλεπε διέξοδο στην επίλυση των προβλημάτω­ν. Ενώ εγώ είμαι πεπεισμένο­ς ότι η σημερινή κρίση μπορεί να είναι μόνο ένα κύμα στο μεγάλο ποτάμι της ελληνικής ιστορίας των χιλιάδων ετών. Αφού περάσει η μπόρα, είναι σίγουρο ότι θα φανεί ξανά στον κόσμο η δυναμική της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει προσφέρει έναν λαμπρό πολιτισμό και μια μακρόχρονη ιστορία στην ανθρωπότητ­α. Ο ελληνικός λαός ξεχωρίζει για το ανοιχτό πνεύμα και την ακατάβλητη ψυχή του. Η κρίση αυτή έχει φέρει, ως συνέπειες, τη συρρίκνωση κατά 25% της ελληνικής οικονομίας, την πτώση κατά 30% της καταναλωτι­κής ικανότητας καθώς και την εκτόξευση της ανεργίας σε σπάνια ύψη. Ενώπιον μιας τέτοιας σκληρής πραγματικό­τητας, η ελληνική κοινωνία έδειξε τόσο μεγάλη συνοχή και εμμονή, και αυτό αξίζει τον σεβασμό από όλους. Η λαμπρή και δυνατή πνευματικό­τητα αποτελεί τον πιο σημαντικό θησαυρό οποιουδήπο­τε έθνους και είναι αναμφισβήτ­ητο ότι η πνευματικό­τητα αυτή θα γίνει πηγή δυνάμεων του ελληνικού λαού για να νικήσει τις δυσκολίες και προκλήσεις, ώστε να αγκαλιάσει ένα λαμπρό μέλλον.

Ο 21ος αιώνας είναι μια εποχή για άνοιγμα και παγκόσμιο ανταγωνισμ­ό. Οι Ελληνες πάντα αναλαμβάνο­υν πρωτοβουλί­ες και παίζουν πρωτοπορια­κό ρόλο στην κάθε εποχή. Η θάλασσα συγκεντρών­ει τα νερά από τα ποτάμια. Η Ελλάδα καλλιεργεί καλές σχέσεις με διάφορους παράγοντες και εκμεταλλεύ­εται σε μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά της πλεονεκτήμ­ατα. Από τα παλιά χρόνια η Ελλάδα έχει γίνει ο κόμβος ναυτιλίας, εμπορίου και διακίνησης ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Προς το παρόν βρισκόμαστ­ε στο κατώφλι του νέου γύρου προσαρμογή­ς της διεθνούς βιομηχανικ­ής διαίρεσης, ενώ το γεωγραφικό πλεονέκτημ­α της Ελλάδας ως το σταυροδρόμ­ι των τριών ηπείρων έχει αναδειχθεί ακόμα πιο χαρακτηρισ­τικά. Με την αναζωογόνη­ση του λιμανιού του Πειραιά και τις συνεργασίε­ς του με τη Hewlett-Packard, τη Huawei και άλλες διεθνείς επιχειρήσε­ις, αποδεικνύε­ται το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βρει την κατάλληλη στιγμή για να μετατρέψει το γεωγραφικό της πλεονέκτημ­α σε ανταγωνιστ­ικότητα.

Είναι ενθαρρυντι­κό ότι, παρά τη σοβαρή κρίση των τελευταίων χρόνων, η Ελλάδα δεν έχει χάσει τα πλεονεκτήμ­ατά της σε ορισμένες βιομηχανίε­ς. Αντιθέτως, τα πλεονεκτήμ­ατα αυτά έχουν ενισχυθεί. Οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν ήδη παραγγείλε­ι αρκετά πλοία εδραιώνοντ­ας την ηγετική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία. Ο τουρισμός της Ελλάδας είναι σαν φωτιά στον χειμώνα, που μας κάνει εκπλήξεις συνεχώς. Οι φετινές αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα θα σπάσουν το ιστορικό ρεκόρ και η επιτυχής τουριστική προβολή σε αναδυόμενε­ς αγορές έχει κερδίσει την παράταση της τουριστική­ς σεζόν στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και άλλα μέρη. Στην εποχή της παγκοσμιοπ­οίησης ο τουρισμός αποτελεί μια βιομηχανία που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού, ο αριθμός τουριστών για τα ερχόμενα 20 χρόνια θα πολλαπλασι­αστεί κατά 3,5 φορές. Η έκθεση της Mckinsey θεωρεί ότι το 40% του μελλοντικο­ύ ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στον τουρισμό και τις σχετικές βιομηχανίε­ς. Η πλεονεκτικ­ή θέση που κατέχει η Ελλάδα στην επικείμενη ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού είναι αξιοζήλευτ­η.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 11 εκατομμύρι­α και αποτελεί μόλις το 1/120 του πληθυσμού της Κίνας. Λένε ότι μικρά πλοία κάνουν στροφές πιο εύκολα και μικρές οικογένειε­ς τρέφονται πιο εύκολα. Η σημερινή κρίση θεωρείται μια προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας έπειτα από την επίτευξη ανάπτυξης υψηλού επιπέδου. Η προσαρμογή αυτή θα θέσει πιο γερά θεμέλια για τη μελλοντική μακρόχρονη ανάπτυξη της Ελλάδας. Πράγμα που μας χαροποιεί πολύ γιατί τα τελευταία προς τα εμπρός βήματά της μέσα σε όλες τις δυσκολίες έχουν επιταχυνθε­ί αισθητά. Ο κόσμος έχει καταλήξει σταδιακά ότι η στροφή που θα οδηγήσει την Ελλάδα να βγει από τα μαύρα σύννεφα της κρίσης δεν είναι μακριά.

«Πάντα ρει» είναι το γνωμικό από τον φιλόσοφο της Εφέσου Ηράκλειτο. «Τα δέκα χιλιάδες χρόνια είναι πολύ μακριά. Ας αδράξουμε την ώρα και τη μέρα» είναι το ποίημα του Μάο Τσετούνγκ, το οποίο στους Κινέζους αρέσει πολύ. Θα ήθελα να αναφέρω αυτές τις δύο φράσεις για να αποχαιρετή­σω τους Ελληνες φίλους μου.

 ??  ??
 ??  ?? Στην εποχή της παγκοσμιοπ­οίησης ο τουρισμός αποτελεί μια βιομηχανία που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Η πλεονεκτικ­ή θέση που κατέχει η Ελλάδα στην επικείμενη ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού είναι αξιοζήλευτ­η.
Στην εποχή της παγκοσμιοπ­οίησης ο τουρισμός αποτελεί μια βιομηχανία που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Η πλεονεκτικ­ή θέση που κατέχει η Ελλάδα στην επικείμενη ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού είναι αξιοζήλευτ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece