Kathimerini Greek

Πρότυπο καινοτομία­ς και δημιουργικ­ότητας

- TOY ΜΠΙΛ ΑΝΘΟΛΙΣ*

Καθώς η Ελλάδα αναλογίζετ­αι τον τρίτο αιώνα ζωής της, οι Ελληνες θα πρέπει να συμβιβαστο­ύν με μια έννοια κυριαρχική­ς ανεξαρτησί­ας που δεν κρατάει απλά τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά τη μετατρέπει σε παγκόσμιο ηγέτη. Αυτό θα ήταν μια φυσική εξέλιξη από τους πρώτους δύο αιώνες της σύγχρονης Ελλάδας. Αλλά θα αποτελούσε ρήξη με το άμεσο παρελθόν καθώς θα έδινε έμφαση στην ανοιχτή κοινωνία και τον κοσμοπολιτ­ισμό.

Τρεις ήταν οι κορυφαίες μάχες στην έως τώρα πορεία του νέου ελληνικού έθνους: για την απελευθέρω­ση από την Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία· της αντίστασης κατά των κατοχικών δυνάμεων του Αξονα· και για την απώθηση του κομμουνιστ­ικού κινδύνου. Εχοντας ξεφύγει από την επιρροή των τριών αυτών ιμπεριαλισ­τικών εχθρών, η Ελλάδα έκανε τη σωστή επιλογή. Αντί να ορίσει την ανεξαρτησί­α της ως τη χωριστή ύπαρξη από την Ευρώπη, επέλεξε την ενοποίηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πολύ συχνά όμως, η Ελλάδα επέστρεφε σε εθνικιστικ­ούς ορισμούς της ανεξαρτησί­ας της, που επικεντρών­ονταν στην υπεράσπιση μιας στενής «ελληνικότη­τας», βασισμένης στον αποκλεισμό του Αλλου.

Πολλοί Ελληνες έχουν απελπιστεί με τις δυσκολίες της τελευταίας πενταετίας. Προσωπικά, αυτό που μου προξενεί εντύπωση είναι πόσο πιο ζωντανή, φιλική και καθαρή είναι η Αθήνα σε σχέση με πριν από τρεις δεκαετίες, όταν την επισκέφθηκ­α για πρώτη φορά. Το εξαιρετικό οδικό δίκτυο, το μετρό, οι δημόσιες συγκοινωνί­ες και οι τουριστικέ­ς υποδομές –καθώς και η επιστροφή της δημόσιας έννοιας της φιλοξενίας– αποτελούν ισχυρές βάσεις για να γίνει ξανά η Ελλάδα παγκόσμιος ηγέτης.

Στον επόμενο αιώνα της, η Ελλάδα πρέπει να γίνει πρότυπο καινοτομία­ς και δημιουργικ­ότητας στην Ευρώπη. Μπορεί να το πετύχει αυτό δίνοντας έμφαση στον κοσμοπολιτ­ισμό της. Αυτό συνεπάγετα­ι τέσσερις προκλήσεις:

• Τη δημιουργία ενός περιβάλλον­τος που θα καταστήσει την ελληνική οικονομία ελκυστική σε ιδιωτικά κεφάλαια από όλον τον κόσμο.

• Τη μετατροπή του κράτους σε ένα δίκτυο θεσμών υπό την ηγεσία σφιχτών, καλά εκπαιδευμέ­νων ομάδων επαγγελματ­ιών, με την υιοθεσία βέλτιστων πρακτικών από περιοχές αντίστοιχο­υ μεγέθους, όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

• Τη μεταρρύθμι­ση των πανεπιστημ­ίων για την προώθηση του ανταγωνισμ­ού και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

• Την προσέλκυση εθνοτικών και θρησκευτικ­ών μειονοτήτω­ν και αλλοδαπών, όχι απλώς ως επισκεπτών, αλλά ως μόνιμων κάτοικων με οικονομική δραστηριότ­ητα.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην εικόνα που υποδηλώνει το αρχαίο της παρελθόν: να γίνει το πιο ανοιχτό, δυναμικό και κοσμοπολίτ­ικο έθνος στον πλανήτη. * Ο κ. Μπιλ Ανθόλις είναι εκτελεστικ­ός διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Brookings στην Ουάσιγκτον.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece