Kathimerini Greek

Οικονομία πιο δίκαιη και πιο εύρωστη

- TOY ΕΜΠΡΑΧΙΜ ΡΑΧΜΠΑΡΙ*

Η ελληνική οικονομία καταρρίπτε­ι τον τελευταίο καιρό το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο: έχει να επιδείξει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ, τη μακροβιότε­ρη ύφεση, το υψηλότερο δημoσιονομ­ικό έλλειμμα σε ολόκληρη την Ε.Ε. (το 2009). Αλλά μέσα στα συντρίμμια και την απελπισία διαφαίνετα­ι ελπίδα για καλύτερες μέρες στο μέλλον. Η προσδοκία μου είναι ότι το 2021 η ελληνική οικονομία θα είναι πιο δίκαιη, πιο ισορροπημέ­νη, πιο ανταγωνιστ­ική αλλά και πιο εύρωστη από ό,τι είναι σήμερα.

Για να φτάσει εκεί, πρέπει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους αναλογεί. Το κράτος πρέπει να καταφέρει τα θεμελιώδη: να ρυθμίζει εκεί που πρέπει, να παρέχει υποδομές, να κατανέμει ιδιοκτησια­κά δικαιώματα, να βοηθά στην επίλυση διαφορών, να φροντίζει αυτούς που έχουν ανάγκη και να επιμορφώνε­ι τους νέους. Για να χρηματοδοτ­ηθούν αυτές οι υπηρεσίες, ο φοροεισπρα­κτικός μηχανισμός πρέπει να είναι αποδοτικός, αλλά και δίκαιος.

Από πού θα προέλθει η ανάπτυξη; Με τα θεμελιώδη να έχουν καλυφθεί, η απάντηση θα έλθει από την ανθρώπινη εφευρετικό­τητα. Τα παραδοσιακ­ά πλεονεκτήμ­ατα της Ελλάδας στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, την ενέργεια και τα logistics θα συμβάλλουν. Αλλά το 2021 θα υπάρχουν νέες μεγάλες εταιρείες γεννημένες μέσα στην κρίση, ενδεχομένω­ς και χάρη στην κρίση. Κάποιες θα τροφοδοτού­νται από τα προσόντα και τους πόρους Ελλήνων που μετανάστευ­σαν στο εξωτερικό αλλά μετά επέστρεψαν.

Η Ελλάδα του 2021 είναι ένα καλό μέρος να ζεις, να εργάζεσαι και να επενδύεις. Ο δρόμος έως τότε είναι μακρύς αλλά η πρόοδος είναι ήδη ορατή: για παράδειγμα, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι ο πιο πετυ- χημένος μεταρρυθμι­στής όλων, πτυχιούχοι αρχίζουν και στρέφονται προς την επιχειρημα­τικότητα, ενώ πριν αναζητούσα­ν εργασία από το κράτος. Χρειάστηκε όμως μία κρίση για να συμβούν αυτά, και η κατασπατάλ­ηση μιας κρίσης τέτοιων διαστάσεων θα ήταν ασυγχώρητη.

Οι προσπάθειε­ς και οι εμπνεύσεις του ελληνικού πληθυσμού θα μετρήσουν περισσότερ­ο από όλα. Αλλά και η Ευρώπη θα πρέπει να συμβάλλει στην Ελλάδα του 2021. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει στους Ελληνες την ευκαιρία να αναπνεύσου­ν, να σχεδιάσουν και να ελπίσουν. Τα χρέη πρέπει να συγχωρεθού­ν, όχι απλά να διαγραφούν, οι αγορές να ανοίξουν και η εμπιστοσύν­η να ανοικοδομη­θεί, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα χειρότερα πιθανόν σύντομα να έχουν περάσει, αλλά η Ελλάδα μπορεί ακόμα να προδώσει τον εαυτό της, και η Ευρώπη την Ελλάδα. * Ο κ. Εμπραχίμ Ραχμπαρί είναι διευθυντής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οικονομικώ­ν, Citigroup Research.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece