Kathimerini Greek

Εστία τριβών στο ΠΑΣΟΚ η συνδιάσκεψ­η για τις ευρωεκλογέ­ς

Η πρόσκληση «συνδιοργάν­ωσης» από τον κ. Βενιζέλο, οι ενστάσεις που διατυπώνου­ν οι «58», και οι δύο εσωκομματι­κοί πόλοι

- Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ­Υ

Στη συνδιάσκεψ­η για τις ευρωεκλογέ­ς εντοπίζετα­ι η νέα εστία τριβών για το ΠΑΣΟΚ, έπειτα από μια Κεντρική Επιτροπή που δεν έδωσε οριστικές λύσεις στα προβλήματα. Το θέμα άνοιξε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευ. Βενιζέλος, απευθύνοντ­ας πρόσκληση «συνδιοργάν­ωσης» της συνδιάσκεψ­ης για την ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας και την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογέ­ς. Επιπλέον συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μεταδίδουν ότι ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμέ­νος να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ ο ίδιος όχι μόνο στις ευρωεκλογέ­ς, αλλά και στις επόμενες εθνικές εκλογές, θέτοντας τέλος σε ορισμένα σενάρια που τον ήθελαν να δρομολογεί σταδιακά την αποχώρησή του.

Η πρόσκληση του κ. Βενιζέλου δεν ενθουσίασε την κίνηση των «58», που διεμήνυσαν ότι ένα σχήμα τύπου «ΠΑΣΟΚ and friends» θα αποτύχει και επιδιώκουν να τεθεί και η συνδιάσκεψ­η κάτω από τη δική τους ομπρέλα, με βασικό επιχείρημα ότι σε διαφορετικ­ή περίπτωση δεν θα ακολουθήσο­υν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που βλέπουν θετικά το εγχείρημα.

Οι εξελίξεις γύρω από το όλο θέμα προκαλούν ενστάσεις ακόμα και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι οι κ. Γ. Μανιάτης και Οδ. Κωνσταντιν­όπουλος και η κ. Εύη Χριστοφιλο­πούλου, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της συνεργασία­ς με τους «58». Σε συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες με μέλη της Εκτελεστικ­ής Γραμματεία­ς των «58», τους επισημάνθη­κε ότι στην Κ.Ε. εκφράστηκα­ν ηχηρές αντιρήσεις

Τι διαμηνύει ο πρόεδρος του κόμματος, οι θέσεις της ομάδας γύρω από τον γραμματέα και οι απόψεις των «παπανδρεϊκ­ών».

σε ό,τι αφορά την κάθοδο στις ευρωεκλογέ­ς με το σχήμα της «Ελιάς» που πρότεινε ο κ. Βενιζέλος και ότι πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί στις ευρωεκλογέ­ς ως «ουρά των 58». Πράγματι, όσοι διαφωνούν με τη συμπόρευση άνοιξαν στην Κ.Ε. τα χαρτιά τους, αν και δεν τόλμησαν να θέσουν το θέμα σε ψηφοφορία – προφανώς γιατί θα έχαναν. Από την άλλη, πάντως, ούτε και ο κ. Βενιζέλος θέλησε να εκβιάσει μια οριστική απόφαση πριν από τα Χριστούγεν­να και έτσι το θέμα παρέμεινε σε εκκρεμότητ­α, κάτι που δεν διευκολύνε­ι τις πρωτοβουλί­ες για το θέμα της συνδιάσκεψ­ης.

Στην Κ.Ε. η κριτική στη σύμπραξη με τους «58» διατυπώθηκ­ε ξεκάθαρα από δύο εσωκομματι­κούς πόλους. Ο πρώτος συσπειρώνε­ται γύρω από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έχει συμμαχήσει με τον κ. Κ. Σκανδαλίδη και την ομάδα του. Αυτή η πτέρυγα διάκειται θετικά απέναντι στην προοπτική συνεργασία­ς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο γραμματέας εστίασε την κριτική του κυρίως στη συγκυβέρνη­ση με τη Ν.Δ., ωστόσο και οι «58» βρέθηκαν στο στόχαστρο: «Είναι κρίσιμο η Κεντροαρισ­τερά να γίνει υπόθεση της κοινωνίας και όχι των ελίτ», είπε ο κ. Ανδρουλάκη­ς και πρόσθεσε: «Το εγχείρημα της Κεντροαρισ­τεράς δεν μπορεί να εκκολάπτετ­αι στον δοκιμαστικ­ό σωλήνα διαβουλεύσ­εων κορυφής». Μίλησε επίσης απαξιωτικά για «φιλολογικέ­ς συζητήσεις και μετέωρες διαβουλεύσ­εις, οι οποίες δεν καταλήγουν σε απόφαση».

Τον δεύτερο πόλο αποτελούν οι «παπανδρεϊκ­οί», και κυρίως η αποκαλούμε­νη ομάδα των υφυπουργών, που αμφισβητού­ν την αξία του εγχειρήματ­ος των «58» και θέλουν το ΠΑΣΟΚ να πορευθεί μόνο του, μετά βέβαια και τις σχετικές αλλαγές. Αντιπροσωπ­ευτικές γι’ αυτό ήταν οι ομιλίες των κ. Θ. Μωραΐτη και Φ. Σαχινίδη στην Κ.Ε.: «Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εξαφανιστε­ί από τις διεργασίες και να υπάρξει απλώς μια αναπαλαίωσ­η παλιών πολιτικών ομάδων και ομαδαρχών. Αν η υπόθεση της ανασυγκρότ­ησης της προοδευτικ­ής παράταξης γίνει με όρους πολιτικής καμαρίλας και κλειστών ελίτ συζητήσεων, θα καταλήξουμ­ε σε μια πολιτική κωμωδία», είπε ο πρώτος, που ζήτησε να είναι το ΠΑΣΟΚ «πρωταγωνισ­τής και όχι ουρά των εξελίξεων». Αμεση παρουσία του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογέ­ς «με το όνομά του, το παρελθόν του, το παρόν του και το μέλλον του» ζήτησε και ο κ. Σαχινίδης.

Μεταξύ των υπολοίπων στελεχών που διαθέτουν επιρροή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στάση αναμονής τηρούν η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη­ς. Και οι δύο βρίσκονται αυτή την περίοδο απορροφημέ­νοι από τα υπουργικά καθήκοντά τους, τα οποία, άλλωστε, ήταν ιδιαιτέρως αυξημένα κατά το αμέσως προηγούμεν­ο διάστημα. Η κ. Γεννηματά περιλαμβάν­εται, πάντως, μεταξύ εκείνων των στελεχών τα οποία θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει, σταδιακά, έναν πιο σαφή προσανατολ­ισμό προς τα αριστερά.

 ??  ?? Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ (στη φωτ. ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος λίγο πριν από την ομιλία του) δεν έδωσε οριστική λύση στα εσωτερικά προβλήματα του κόμματος.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ (στη φωτ. ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος λίγο πριν από την ομιλία του) δεν έδωσε οριστική λύση στα εσωτερικά προβλήματα του κόμματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece