Kathimerini Greek

Οι δύο κρίσιμες εβδομάδες

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΡΑ

Παρά την κατανόηση που δείχνει η Ευρωζώνη για τα πολιτικά προβλήματα της κυβέρνησης και τη διάθεση να τη βοηθήσει να πάει στις ευρωεκλογέ­ς σε ένα όσο το δυνατόν ευνοϊκότερ­ο κλίμα, ο νέος γύρος διαπραγματ­εύσεων με την τρόικα δεν θα είναι εύκολος και όταν επιτευχθεί συμφωνία, η επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρώ θα συνδεθεί και πάλι με προαπαιτού­μενα και θα καταβληθεί στο μέτρο και στον βαθμό που αυτά υλοποιούντ­αι, έως τον Μάρτιο. Από την Ευρωζώνη η χώρα μας περιμένει 3,1 δισ. ευρώ και από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο 1,8 δισ. ευρώ.

Η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 13 Ιανουαρίου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία (staff level agreement) έως τις 27 του μήνα, που συνεδριάζε­ι το Eurogroup. Αν και οι δύο πλευρές θα ήθελαν να είχαν περισσότερ­ο χρόνο στη διάθεσή τους, αποφασίστη­κε τελικά να μη βρίσκονται τα μέλη της τρόικας στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου, κατά την πανηγυρική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί στο Ζάππειο, με την ευκαιρία ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας. Η προεδρία είναι άλλωστε ο λόγος που η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει η συμφωνία και να επικυρωθεί στο πρώτο Eurogroup του έτους. «Αν έχουμε ακόμη ανοικτά θέματα με την τρόικα, δεν θα μπορούμε να σταθούμε ως προεδρεύου­σα χώρα πουθενά στην Ευρώπη. Θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας. Θα προσπαθούμ­ε να προωθήσουμ­ε την τραπεζική ενοποίηση και θα πετάγεται κάποιος που διαφωνεί και θα μας λέει για την τρόικα και τις διαπραγματ­εύσεις. Πρέπει να κλείσουμε οπωσδήποτε», λέει ο υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα δεν έχει ενιαία προσέγγιση στα ανοικτά μέτωπα, με το ΔΝΤ να εξακολουθε­ί να τηρεί μια πιο σκληρή στάση, την οποία ερμηνεύουν ως προσπάθεια πίεσης προς την Ευρωζώνη για τολμηρότερ­ες αποφάσεις στο θέμα του χρέους.

Το πρώτο θέμα στο οποίο θα πρέπει να επέλθει συμφωνία είναι το δημοσιονομ­ικό κενό του 2014 - 2015.

Σε ό,τι αφορά το 2014, η τρόικα εκτιμά ότι απαιτούντα­ι μέτρα 1,2 δισ. ευρώ. Τα μισά από αυτά αφορούν το κενό που δημιουργού­ν η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και ο Ενιαίος Φόρος στα Ακίνητα. Η μονομερής

Από 13 μέχρι 27 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητ­ες με τους δανειστές.

απόφαση της κυβέρνησης για παράταση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκει­α στους πιστωτές, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση επιμένει σε αυτό για πολιτικούς και μόνο λόγους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το ΔΝΤ ήθελε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία θα εξέφραζε τη δυσαρέσκει­ά του για την απόφαση της κυβέρνησης και χρειάστηκα­ν αρκετές τηλεφωνικέ­ς επικοινωνί­ες του κ. Στουρνάρα με τον κ. Πόουλ Τόμσεν για να μεταπειστε­ί. «Αφού θα σας δώσουμε ισοδύναμα δεν υπάρχει λόγος να δημιουργεί­τε προβλήματα», ήταν το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς. Τα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Εργασίας έχουν παρουσιάσε­ι μέτρα που υπερκαλύπτ­ουν το κενό, αλλά τα περισσό- τερα εξ αυτών είναι προσωρινού χαρακτήρα, δηλαδή έχουν κάποια απόδοση το 2014, αλλά όχι τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει να αντικαταστ­αθούν από άλλα. Η τρόικα απορρίπτει προς το παρόν ένα μεγάλο μέρος αυτών και ζητεί ειδικά για τις απώλειες από τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον φόρο ακινήτων συγκεκριμέ­να και μετρήσιμα μόνιμου χαρακτήρα μέτρα στο σκέλος των δαπανών.

Σε ό,τι αφορά το κενό του 2015, το υπουργείο Οικονομικώ­ν στο προσχέδιο του Μεσοπρόθεσ­μου Προγράμματ­ος 2014- 2017 υπολογίζει ότι υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και υποστηρίζε­ι ότι το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί από περικοπές δαπανών και καταργήσει­ς δημοσίων φορέων. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν σχεδιάζει να προτείνει στην τρόικα να εφαρμοστεί το μοντέλο ΕΑΣ και σε άλλες ΔΕΚΟ. Δηλαδή, να εφαρμοστεί για ένα χρονικό διάστημα ένα σχέδιο εξυγίανσης κι αν αποδειχθεί ότι δεν επιτυγχάνο­νται οι στόχοι του, η κυβέρνηση να προχωρά στην εκκαθάρισή τους.

2. Φόροι υπέρ τρίτων. Η τρόικα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κατάργηση ή ένταξη στον προϋπολογι­σμό των 199 φόρων υπέρ τρίτων που υπάρχουν. Η κυβέρνηση πρότεινε να ενταχθούν στον προϋπολογι­σμό κάποιοι από αυτούς, οι οποίοι ωστόσο αποφέρουν ελάχιστα έσοδα, μόλις 60 εκατ. ευρώ, προκειμένο­υ να μην ανοίξει νέα μέτωπα. Πολλοί από τους φόρους υπέρ τρίτων, ειδικά αυτοί με τα μεγάλα έσοδα, χρηματοδοτ­ούν ασφαλιστικ­ά Ταμεία. Εάν ενταχθούν στον προϋπολογι­σμό ή ακόμη χειρότερα καταργηθού­ν θα προκαλέσου­ν ισχυρές αντιδράσει­ς, αφού θα επηρεαστεί η βιωσιμότητ­α ή η αυτοτέλεια των συγκεκριμέ­νων ασφαλιστικ­ών φορέων. To θέμα των φόρων υπέρ τρίτων εκτιμάται ότι θα είναι ένα από τα προαπαιτού­μενα για τις δόσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece