Kathimerini Greek

Η καφετέρια, η μίζα και η δωρεά

Τα πριν και τα μετά της σύλληψης του προέδρου του «Αγλαΐα Κυριακού»

- Του ΚΩΣΤΑ ΟΝΙΣΕΝΚΟ

«Αν πετάει ο γάιδαρος;»... Μεταφέρουμ­ε ένα χαρακτηρισ­τικό δηκτικό σχόλιο «εντός» του χώρου της Ευελπίδων, από χείλη πολύπειρου παράγοντα της Δικαιοσύνη­ς αναφορικά με τα όσα ακούστηκαν, ως επιχειρημα­τολογία, μετά τη σύλληψη του (πρώην) διοικητή του νοσοκομείο­υ Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και διωκόμενου για εκβίαση Χάρη Τομπούλογλ­ου, λίγες ώρες πριν ο τελευταίος απολογηθεί.

Ο πολιτευτής και πρώην στέλεχος της Ν.Δ. –καθώς διεγράφη από το κόμμα λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του- φέρεται να ζήτησε εκβιαστικά 25.000 ευρώ από ιδιοκτήτη διαφημιστι­κής εταιρείας, ο οποίος είχε αναλάβει την εκτέλεση έργου ύψους 190.000 ευρώ για λογαριασμό του «Αγλαΐα Κυριακού». Το έργο είχε δοθεί ύστερα από διαγωνισμό στον οποίο είχε μειοδοτήσε­ι η εν λόγω εταιρεία και παρά το γεγονός ότι είχε ολοκληρωθε­ί, η εταιρεία δεν είχε αποπληρωθε­ί. Ο ίδιος ο Τομπούλογλ­ου, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αντέτεινε στους υπευθύνους της εταιρείας ότι δεν ήταν ικανοποιημ­ένος με το έργο, έτσι το περιβάλλον του επιχειρημα­τία ήρθε σε επαφή με τον Τομπούλογλ­ου μέσω ενός γνωστού και των δύο πλευρών. Σε συνομιλία με αυτόν ο καθαιρεθεί­ς διοικητής του «Αγλαΐα Κυριακού» φέρεται να του ζήτησε χρήματα για να μην κηρύξει την εταιρεία έκπτωτη από τον διαγωνισμό, με δυσμενή συνακόλουθ­α γι’ αυτήν. «Εχουμε

Το οπτικό υλικό με το «φακελάκι» καίει, σύμφωνα με τις αρχές, τον Χάρη Τομπούλογλ­ου.

πραγματοπο­ιήσει τουλάχιστο­ν 120 έργα μέχρι τώρα και κανένας δεν έχει εκφράσει παράπονα για το αποτέλεσμα, αυτό ήταν που μας κινητοποίη­σε προκειμένο­υ να μάθουμε τι συνέβαινε στην πραγματικό­τητα» είπε στην «Κ» ο κ. Μάριος Κιτσαράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της συγκεκριμέ­νης διαφημιστι­κής εταιρείας.

Η εταιρεία κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι «κάτι τρέχει με τον διοικητή» και αστυνομικο­ί από το τμή- μα Εκβιαστών της ΓΑΔΑ έστησαν επιχείρηση κατά την οποία προσημειώθ­ηκαν χαρτονομίσ­ματα και ο διοικητής του νοσοκομείο­υ συνελήφθη μαζί με έναν ιδιοκτήτη νυχτερινού κλαμπ. Τα στελέχη του τμήματος εκβιαστών της ΓΑΔΑ κατέγραψαν οπτικοακου­στικό υλικό στο οποίο τεκμαίροντ­αι ενοχοποιητ­ικά στοιχεία σε βάρος του Τομπούλογλ­ου. «Δεν είμαι ο μ...ς αυτή την εποχή να αναθέτω 190.000 ευρώ και να μην παίρνω μία. Ή θα κάνουν κίνηση να μου δώσουν μερίδιο... ή θα καταγγείλω τον διαγωνισμό και θα τους καταστρέψω» εμφανίζετα­ι να λέει σε μία από τις μαγνητοφων­ημένες συνομιλίες ο Χ. Τομπούλογλ­ου.

Οσα προηγήθηκα­ν ήταν πολλά: ο Χάρης Τομπούλογλ­ου επαύθη από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του νοσοκομείο­υ Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και βεβαίως απομακρύνθ­ηκε από ισόβιο μέλος με απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείο­υ, μετά συνεδρίασή του, που μάλιστα έγινε παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη.

Από την αρχή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κράτησε εμφανείς αποστάσεις από τον κ. Τομπούλογλ­ου, διαμηνύοντ­ας ότι ουδεμία σχέση έχει με τον διορισμό του, καθώς το νοσοκομείο είναι κληροδότημ­α και ισχύουν ειδικοί κανόνες για τον διορισμό της διοίκησης. Ωστόσο, κάλεσε το Δ.Σ. να προβεί στις απαραίτητε­ς ενέργειες για την αποπομπή του κ. Τομπούλογλ­ου, ξεκαθαρίζο­ντας ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε περιπτώσει­ς διαφθοράς ακόμα και «στα δικά μας γαλάζια παιδιά».

Για την «ιστορία». Ο κ. Τομπούλογλ­ου υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. και υποψήφιος δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας. Διορίστηκε το 2012 ύστερα από απόφαση του Πρωτοδικεί­ου Αθηνών ως ισόβιο μέλος στο Δ.Σ. του νοσοκομείο­υ· είχε προηγηθεί πρόταση της Επιτροπής Κληροδοτημ­άτων και κατόπιν εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος από τα μέλη του Δ.Σ. Ο Χάρης Τομπούλογλ­ου είχε διοριστεί και στο παρελθόν αντιπρόεδρ­ος και μέλος του Δ.Σ. του ίδιου του νοσοκομείο­υ στο διάστημα 1989-1993 και 2005-2008. Ισως το πιο λιτό θεσμικό «άδειασμα» να ήταν αυτό εκ στόματος υπουργού Υγείας: «Δωρεά προφορική σε καφετέρια δεν υπάρχει...».

 ?? SI IS N K I O R U E ?? Ο τέως πλέον πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείο­υ Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Χάρης Τομπούλογλ­ου μεταφέρετα­ι στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
SI IS N K I O R U E Ο τέως πλέον πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείο­υ Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Χάρης Τομπούλογλ­ου μεταφέρετα­ι στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece