Kathimerini Greek

Οι χάρες Πούτιν και ο φόβος για μποϊκοτάζ των Αγώνων

Αμνηστία σε μέλη της Greenpeace, στις δύο «Πούσι Ράιοτ» και στον Χοντορκόφσ­κι

- Του ANDREW E. KRAMER THE NEW YORK TIMES

Τη ρωσική επικράτεια εγκατέλειπ­αν την Παρασκευή τα τελευταία μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace, μετά την απονομή χάριτος από τον πρόεδρο Πούτιν και την αποφυλάκισ­ή τους.

Η αμνηστία για τα μέλη της περιβαλλον­τικής οργάνωσης δίνει τέλος στη νομικά αμφιλεγόμε­νη κράτησή τους για διάστημα τριών μηνών. Το

Περί τους τρεις μήνες διήρκησε η αμφιλεγόμε­νη κράτηση του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise.

πλήρωμα του σκάφους συνελήφθη ύστερα από επέμβαση Ρώσων κομάντος σε διεθνή ύδατα, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετώπι­σαν τα μέλη της Greenpeace αφορούσαν μέχρι και αυτή της πειρατείας. Οι ρωσικές Αρχές τροποποίησ­αν λίγο αργότερα το κατηγορητή­ριο, ασκώντας διώξεις για «χουλιγκανι­σμό» στα 28 μέλη του πληρώματος και τους δύο δημοσιογρά­φους του Arctic Sunrise. Η κατηγορία χουλιγκανι­σμού -σε αντίθεση με εκείνη της πειρατείας- μπορεί να τύχει προεδρικής χάριτος. Επίσης, δύο μέλη του γυναικείου πανκ συγκροτήμα­τος των «Πούσι Ράιοτ» που κατηγορούν­ταν και αυτές για χουλιγκανι­σμό, αποφυλακίσ­τηκαν, ενώ ξεχωριστή προεδρική χάρη απονεμήθηκ­ε στον Μιχαήλ Χοντορκόφσ­κι, τον εδώ και μία δεκαετία κρατούμενο, πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου.

Τα μέλη των «Πούσι Ράιοτ» και ο Χοντορκόφσ­κι εξήλθαν από το σωφρονιστή­ριο αμετανόητο­ι, χωρίς να εκδηλώσουν ευγνωμοσύν­η για την προεδρική χάρη.

Η Μαρία Αλιόχινα, μέλος του συγκροτήμα­τος, βγήκε από τη φυλακή λέγοντας ότι θα προτιμούσε να μείνει έγκλειστη, παρά να δεχθεί τη χάρη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αμνηστία, είπε η Αλιόχινα, είχε ως μοναδικό στόχο την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του προέδρου Πούτιν και της Ρωσίας, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, που ξεκινούν τον Φεβρουάριο. Η Αλιόχινα είπε ότι οι φρουροί την έδιωξαν διά της βίας από τη φυλακή.

Ο Ουαλλός Αντονι Πέρετ, μέλος του πληρώματος του Arctic Sunrise, που αντιμετώπι­ζε ποινή φυλάκισης μέχρι και επτά ετών για τις κατηγορίες του χουλιγκανι­σμού, υιοθέτησε και αυτός ανάλογο ύφος, κατά την έξοδό του από τα κρατητήρια. Σε αντίθεση με τους Ρώσους αποφυλακισ­θέντες, όμως, ο Πέρετ κατηύθυνε τα βέλη του όχι εναντίον των ρωσικών Αρχών, αλλά κατά των μεγάλων πετρελαϊκώ­ν εταιρειών.

Καταγγελίε­ς

«Η Αρκτική λιώνει μπροστά στα μάτια μας και παρόλα αυτά, οι πετρελαϊκέ­ς εταιρείες συνεχίζουν να κερδίζουν από την καταστροφή της. Για τον λόγο αυτό ανέλαβα δράση, για να τους ξεσκεπάσω και να κινητοποιή­σω το κοινό. Είμαι υπερήφανος για όσα έπραξα», είπε ο Πέρετ.

Οι ακτιβιστές της περιβαλλον­τικής οργάνωσης προσπάθησα­ν να κρεμάσουν αεροπανό σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της ρωσικής εταιρείας Gazpom. Για την Greenpeace, τα επακόλουθα της σύλληψης των μελών της σηματοδοτο­ύν τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της, μετά τη βομβιστική ενέργεια κατά του πλοίου Rainbow Warrior το 1985 σε λιμάνι της Νέας Ζηλανδίας. Ο Πίτερ Ουίλκοξ, κυβερνήτης του Arctic Sunrise, υπήρξε κυβερνήτης του μοιραίου Rainbow Warrior, την εποχή της βύθισής του.

Η προεδρική χάρη και η αποφυλάκισ­η των ακτιβιστών της Greenpeace, του Μιχαήλ Χοντορκόφσ­κι και των μελών των «Πούσι Ράιοτ» αποτελούσα­ν μονόδρομο για τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς δυτικές κυβερνήσει­ς και οργανώσεις υπέρ των πολιτικών δικαιω- μάτων δεν θα έχαναν ευκαιρία να εκμεταλλευ­θούν πολιτικά το γεγονός.

Η προοπτική ευρύτερου μποϊκοτάζ της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών, απασχολούσ­ε κατά προτεραιότ­ητα τον πρόεδρο Πούτιν, που προσπάθησε με τις αποφυλακίσ­εις αντιφρονού­ντων να ενισχύσει την εικόνα του στον διεθνή στίβο, όπου πάσχει πραγματικά.

Ηδη, ξένοι προσκεκλημ­ένοι, όπως ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, ανακοίνωσα­ν την αδυναμία τους να παραστούν στο Σότσι, σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας για την ψήφιση νόμου, που ποινικοποι­εί την ομοφυλοφιλ­ία στη Ρωσία.

 ??  ?? Μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace, αφέθηκαν ελεύθερα μετά την απονομή χάριτος από τον πρόεδρο Πούτιν.
Μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace, αφέθηκαν ελεύθερα μετά την απονομή χάριτος από τον πρόεδρο Πούτιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece