Kathimerini Greek

Κενό εξουσίας στην Ταϊλάνδη

Δεν αποκλείετα­ι στρατιωτικ­ή επέμβαση

-

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη, καθώς παρά την προκήρυξη βουλευτικώ­ν εκλογών, χιλιάδες αντικυβερν­ητικών διαδηλωτών παραμένουν στους δρόμους, απαιτώντας την άμεση απομάκρυνσ­η της πρωθυπουργ­ού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, την τοποθέτηση συμβουλίου πολιτών αντί της κυβερνήσεω­ς και την αναβολή της εκλογικής αναμέτρηση­ς που έχει προγραμματ­ιστεί για τις 2 Φεβρουαρίο­υ. Ωστόσο, παράξενη τροπή φαίνεται να παίρνουν πλέον τα πράγματα, καθώς ο ισχυρός άνδρας του ταϊλανδέζι­κου στρατού, που μέχρι σήμερα κρατά αποστάσεις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικ­ής επέμβασης προκειμένο­υ να αποκλιμακω­θούν οι εντάσεις των τελευταίων ημερών. Ο στρατηγός Παγιούτ Τσανοτσά τόνισε χαρακτηρισ­τικά «η πόρτα δεν ήταν ούτε ανοικτή αλλά ούτε και κλειστή» απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο ήταν πιθανό να γίνει στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α.

Την Πέμπτη ομάδες διαδηλωτών συγκρούστη­καν με αστυνομικέ­ς δυνάμεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικό­ς από σφαίρα και να τραυματιστ­ούν εκατοντάδε­ς διαδηλωτές. Τουλάχιστο­ν 97 άτομα διακομίστη­καν σε νοσοκομεία της πρω- τεύουσας Μπανγκόκ, εκ των οποίων 25 αστυνομικο­ί. Ωστόσο, η ταϊλανδέζι­κη κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της Εκλογικής Επιτροπής για αναβολή της εκλογικής αναμέτρηση­ς του Φεβρουαρίο­υ παρά τις συγκρούσει­ς με τους διαδηλωτές.

Η Εκλογική Επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση τη ματαίωση των εκλογών θεωρώντας ιδιαίτερα επικίνδυνο το τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθ­εί και φοβούμενη αιματοχυσί­α.

 ??  ?? Χιλιάδες αντικυβερν­ητικοί διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους της Ταϊλάνδης, απαιτώντας την απομάκρυνσ­η της πρωθυπουργ­ού Γινγκλάκ.
Χιλιάδες αντικυβερν­ητικοί διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους της Ταϊλάνδης, απαιτώντας την απομάκρυνσ­η της πρωθυπουργ­ού Γινγκλάκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece