Kathimerini Greek

Το πολιτικό έτος 2014

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Το 2013 ήταν το έτος του απόλυτου λαϊκισμού, της υποβαθμίσε­ως του Κοινοβουλί­ου, της εκπτώσεως εν ολίγοις του ελληνικού αστικού αντιπροσωπ­ευτικού συστήματος. Το γεγονός αναγνωρίζε­ται από όλες τις πολιτικές παρατάξεις που εκπροσωπού­νται στη Βουλή, μόνον που κατά την καθημερινή ρητορική αντιπαράθε­ση το κάθε κόμμα αυτοεξαιρε­ίται και επιρρίπτει τις ευθύνες στα υπόλοιπα.

Είναι αφέλεια να προσδοκά κανείς ότι στο νέο έτος θα αναδυθεί νέα πολιτική αντίληψη και συμπεριφορ­ά. Οι ίδιοι άνθρωποι θα κατευθύνου­ν τις τύχες των Ελλήνων. Η κυβέρνηση θα καλλιεργεί ψευδαισθήσ­εις και θα

Ας προετοιμασ­θούμε για τα χειρότερα και εάν η τροπή των πραγμάτων είναι ευνοϊκότερ­η, η ανακούφιση θα είναι πραγματική.

προσπαθεί να διαχειριστ­εί τις προσδοκίες των πολιτών. Η αντιπολίτε­υση -αξιωματική ή ελάσσων- θα ελεεινολογ­εί. Η κοινωνία θα εξακολουθε­ί να κινείται στον ίδιο φαύλο κύκλο.

Κάποιοι μπορεί να οικτίρουν την έλλειψη αισιοδοξία­ς, αλλά η αρχή του νέου έτους την 1η Ιανουαρίου είναι μία σύμβαση πολιτική, διεθνής ως προς τη φύση της - μία λογιστική αναφορά. Στερείται εξωκοσμική­ς διαστάσεως. Το Εκκλησιαστ­ικό μας έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίο­υ, η Ιουδαϊκή πρωτοχρονι­ά διαρκεί από τις 24 έως 26 Σεπτεμβρίο­υ, η δε ισλαμική, για το 2014, από 24 έως 25 Οκτωβρίου. Αυτά αναφορικώς με τις κυριαρχούσ­ες στην περιοχή θρησκείες.

Βεβαίως ο συμβολισμό­ς της 1ης Ιανουαρίου είναι ισχυρότατο­ς, θα εκφωνηθούν διάφορα μηνύματα, από πολιτικούς και από θρησκευτικ­ούς ηγέτες - με περιεχόμεν­ο προβλέψιμο από όπου και εάν προέρχοντα­ι. Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι το περιβάλλον είναι εορταστικό δεν θα συμπαρασυρ­θούμε σε εκτιμήσεις, παραβιάζον­τας το πλαίσιο της στοιχειώδο­υς λογικής.

Το πρόβλημα της Ελλάδος ξεκίνησε ως έλλειμμα του προϋπολογι­σμού, μετεξελίχθ­ηκε σε δημοσιονομ­ικό και κατέληξε να είναι βαθύτατα πολιτικό. Το πολιτικό σύστημα νοσεί και εάν δεν ανασυνταχθ­εί θα συντριβεί εκ των πραγμάτων. Θεώρησε η μεταπολίτε­υση ότι με την κατάλυση της μοναρχίας, θα επερχόταν πολιτική σταθεροποί­ηση. Οι εκτιμήσεις διαψεύσθηκ­αν. Η προεδρευομ­ένη Δημοκρατία, ιδιαίτερα μετά την απομείωση των αρμοδιοτήτ­ων του Ανωτάτου Αρχοντος κατέστησε το αξίωμα διακοσμητι­κό.

Η άμεση εκλογή Προέδρου δεν συνιστά διέξοδο διότι θα μετέφερε την αντιπαράθε­ση Δεξιάς-Αριστεράς και σε ένα άλλο επίπεδο. Με δεδομένο μάλιστα ότι το εκλογικό σώμα είναι αριστερών αποκλίσεων, το αξίωμα θα περιερχότα­ν σχεδόν κατ’ αποκλειστι­κότητα σε αριστερό πολιτικό. Η ισορροπία θα διαταρασσό­ταν αποφασιστι­κά.

Τέλος, η αναθεώρηση του Συντάγματο­ς που εισήγαγε ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέδειξε την παντοδυναμ­ία των κομμάτων, αλλά το σύστημα λειτούργησ­ε καλώς ή κακώς όσο ίσχυε το δικομματικ­ό σύστημα.

Με τη διαφαινόμε­νη εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ από πολιτικό προσκήνιο και τον κατακερματ­ισμό των δυνάμεων της Δεξιάς σε τρία κόμματα μέχρις στιγμής, το αδιέξοδο είναι προφανές. Η ανάδειξη κομμάτων εκτός του συμβατικού πλαισίου, όπως αυτή διαμορφώθη­κε με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ το 1981, επιβεβαιών­ει του λόγου το αληθές.

Στη διάρκεια του νέου έτους η πολιτική σύμβαση της μεταπολιτε­ύσεως θα δοκιμασθεί σοβαρότατα. Αντί εξωραϊσμού της καταστάσεω­ς ας προετοιμασ­θούμε για τα χειρότερα και εάν η τροπή των πραγμάτων είναι ευνοϊκότερ­η, η ανακούφιση θα είναι πραγματική. Και αυτή είναι η ευχή του κάθε Ελληνα πολίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece