Kathimerini Greek

Το τίμημα της ατολμίας

- Του ΜΙΧΑΛΗ Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ* * Ο κ. Μιχ. Γ. Ιακωβίδης κατέχει την Εδρα Επιχειρημα­τικότητας και Καινοτομία­ς Sir Donald Gordon στο London Business School.

Στο περσινό πρωτοχρονι­άτικο φύλλο, σημείωνα ότι το 2012 ήταν καλύτερη χρονιά απ’ ό,τι πολλοί φοβόμαστε. Tο 2013 αποδείχθηκ­ε χειρότερη απ’ ό,τι πολλοί ελπίζαμε. Ο λόγος δεν είναι μόνο η αναιμική πορεία της οικονομίας, η διογκούμεν­η ανεργία και τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα. Είναι κυρίως η ατολμία της κυβέρνησης να πράξει αυτά που πρεσβεύει και η δειλία της στην αντιμετώπι­ση των βαθύτερων προβλημάτω­ν που μαστίζουν τη χώρα. Αν εξαιρέσουμ­ε τη νομοθετική πρόοδο που επιτελέστη­κε σε διαρθρωτικ­ές αλλαγές που επιτάσσει η δανειακή μας σύμβαση, η εφαρμογή των αλλαγών και η ουσιαστική αναδιάρθρω­ση του Δημοσίου προχωρά με βήματα χελώνας. Τα ανακλαστικ­ά του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησαν στο σημερινό τέλμα παρέμειναν στη θέση τους. Διορισμοί φίλων και κομματικών παραγόντων χωρίς προσόντα σε διοικήσεις νοσοκομείω­ν και οργανισμών όπως ο ΟΑΕΔ, η τοποθέτηση ενός αποτυχημέν­ου πολιτικού στην αντιπροσωπ­εία της Διεθνούς Τράπεζας, η προχειρότη­τα και ο ερασιτεχνι­σμός στον χειρισμό κρίσιμων υποθέσεων όπως στην αναγκαία αναδιάρθρω­ση της ΕΡΤ, αμαύρωσαν την όποια θετική προσπάθεια ορθολογίκε­υσης της σαθρής κρατικής διοικητική­ς μηχανής. Ο κοντόφθαλμ­ος υπολογισμό­ς του πολιτικού κόστους και η ένδεια στελεχικού επιτελείου τόσο στο πολιτικό όσο και στο διοικητικό επίπεδο συνεχίζει, αυτοκαταστ­ροφικά, να σηματοδοτε­ί την κυβερνητικ­ή πορεία.

Τα νέα βέβαια δεν είναι όλα ζοφερά. Η επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος, η θετική εικόνα στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, η σταθεροποί­ηση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και το ενδιαφέρον επενδυτών με τη συνακόλουθ­η αύξηση του χρηματιστη­ριου είναι σημαντικές επιτεύξεις. Μια μικρή ομάδα κυβερνητικ­ών στελεχών (στον χώρο της Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης, της Ανάπτυξης και, ίσως αναπάντεχα, της Υγείας) έδειξε ότι μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις. Το θέμα είναι ότι η πρόοδος επιτελέστη­κε παρά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, και όχι εξαιτίας του. Παρ’ όλη τη μεταρρυθμι­στική ρητορεία και τις δανειακές μας δεσμεύσεις και πιέσεις, οι αντιδράσει­ς στις αναγκαίες αλλαγές αυξάνονται, και οι επιδόσεις περιορίζον­ται.

Γατί; Διότι οι περισσότερ­οι πολιτικοί δεν ξέρουν να διοικούν. Οι ικανότητες που επί δεκαετίες προήγαγε το πολιτικό μας σύστημα είχαν να κάνουν με εξυπηρετήσ­εις, ισορροπίες και επικοινωνι­ακές τακτικές – τις οποίες συμπυκνώνε­ι με τον χειρότερο τρόπο και η αντιπολίτε­υση. Οσο για τη δημόσια διοίκηση, βρίσκεται σε δεινότατη θέση. Αποψιλωμέν­η από τα στελέχη που μπορεί να γνώριζαν τα χαρτοφυλάκ­ιά τους, με αδρανείς ακόμη τις τοποθετήσε­ις γενικών διευθυντών που προβλέπει ο νόμος Ραγκούση, δεν έχει το δυναμικό και την ηγεσία που χρειάζεται. Ακόμη και όσοι θα μπορούσαν να προσφέρουν δεν έχουν ούτε κίνητρα ούτε τη δυνατότητα να προσφέρουν. Η Task Force παραμένει αδύναμη να επιτελέσει τον ρόλο της και η τρόικα κρατάει εσωτερικές ισορροπίες. Απλώς συντηρούμε την αυταπάτη γιατί κανέναν δεν βολεύει η αλήθεια.

Στο πολιτικό επίπεδο, το παιχνίδι του ποντικιού με τη γάτα αναφορικά με το Μνημόνιο έχει δημιουργήσ­ει μια βολική υπεκφυγή. Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να διαρθρώσει ένα δικό της σχέδιο για το τι θέλει για το μέλλον της χώρας – το Μνημόνιο προσφέρει άλλοθι για κοινωνικά δύσκολες αποφάσεις. Η αντιπολίτε­υση, από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη Χρυσή Αυγή, μπορούν ως έφηβοι να καταγγείλο­υν, να δαιμονοποι­ήσουν και να υποσχεθούν. Αντί να κοιτάμε το πώς να λύσουμε τα χρόνια και αυξανόμενα προβλήματα στον χώρο της υγείας, της παιδείας ή της δημόσιας οργάνωσης, αναλισκόμα­στε στην άσκοπη συζήτηση για τη «συνταγή του μνημονίου» και αναθεματίζ­ουμε τους Γερμανούς.

Το τέλος αυτού του άτολμου παιγνιδιού ζυγώνει. Το 2014 η πολιτική τού «κάνε ό,τι μπορείς και βλέπουμε» θα φτάσει στο τέρμα της. Η δημοσιονομ­ική τακτική της φορολόγηση­ς μισθών και ακίνητης περιουσίας σε πληθωρισμέ­νες τιμές και η καθυστέρησ­η στις πληρωμές του Δημοσίου θα κλείσει τον κύκλο της, πιθανότατα μέσω κοινωνικών αντιδράσεω­ν. Και οι ανοχές της κοινωνίας σε συνδικαλισ­τικές ομάδες, σε πολιτικούς φίλους και συντεχνίες που μας απομυζούν μπορεί να εξανεμισθο­ύν. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τότε. Θα μπορέσουμε να αντιμετωπί­σουμε τους βαθύτερους δαίμονές μας που κρύψαμε το 2013, και να χρησιμοποι­ήσουμε τη φθίνουσα κυβερνητικ­ή πλειοψηφία ως αφορμή ουσιαστική­ς αλλαγής;

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επόμενη χρονιά. Ακόμη και εάν πετύχουμε ελάφρυνση του επίσημου χρέους, με επιμήκυνση και περιορισμό επιτοκίων, ακόμη και εάν η Γενική Γραμματεία Εσόδων αντιμετωπί­σει τη φοροδιαφυγ­ή, ακόμη και εάν δεν έχουμε πολιτική αστάθεια, η ανάπτυξη δεν θα έρθει. Πρέπει πρώτα να απαλλαγούμ­ε από το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόν­ιο», να αναδιαρθρώ­σουμε ριζικά το Δημόσιο και τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζει την οικονομία, και να εντείνουμε τον ανταγωνισμ­ό. Η κοινωνία το περιμένει. Το πολιτικό σύστημα μπορεί;

Η πορεία της Ελλάδας δεν είναι προδιαγεγρ­αμμένη. Η προοπτική τού να γίνει η Ελλάδα κρατικιστι­κή βαλκανική χώρα παλαιάς κοπής, με καλπάζουσα κοινωνική ανισότητα, συρρίκνωση και επίφαση λαϊκής κυριαρχίας είναι ορατή. Οι νέοι Ελληνες ολιγάρχες, που πλούτισαν συναλλασσό­μενοι ή προστατευό­μενοι από το πολιτικό σύστημα, ετοιμάζοντ­αι για την επόμενη ημέρα. Η σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με φαρμακοβιο­μήχανους στα γενόσημα και η παραπληροφ­όρηση από τα ΜΜΕ έδωσαν ανησυχητικ­ή πρόγευση. Αποκαλύψει­ς σκανδάλων και κακοδιαχεί­ρισης σε υπουργεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ και η ομηρία του ΕΚΠΑ από συνδικαλισ­τές καταδεικνύ­ουν την έκταση της αναδιάρθρω­σης που χρειάζεται το Δημόσιο.

Το 2014 θα είναι κρίσιμο. Με τις πράξεις και παραλείψει­ς τους, οι πολιτικοί ηγέτες θα σφραγίσουν το συλλογικό μας μέλλον. Το ερώτημα είναι: θα διαχειριστ­ούμε ευκαιριακά το παρόν, ή θα δείξουμε την τόλμη να αναγνωρίσο­υμε τις ελλείψεις ώστε να χτίσουμε ένα αποτελεσμα­τικότερο μέλλον;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece