Kathimerini Greek

Το swing είναι ζωή και η τζαζ παρηγορεί

- ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Ηταν η μουσική της Νέας Υόρκης του Κραχ. Και γίνεται η μουσική της Αθήνας της κρίσης. Ή, για να ακριβολογο­ύμε, μιας πλευράς της – της πιο νεανικής! Αγόρια και κορίτσια με στυλάτο ντύσιμο και ανάλαφρες φιγούρες ακολουθούν με χάρη τους Athens Swing Cats ή τους Athens Lindy Hop στις χαρούμενες βραδιές και στα μαθήματά τους. Κοινό κάθε ηλικίας απολαμβάνε­ι –όχι μόνο στο Half Note, αλλά και στο Μέγαρο και στο Ηρώδειο– τον Δημήτρη Καλαντζή να διασκευάζε­ι ευρηματικά Χατζιδάκι και Θεοδωράκη. Και θαμώνες του Faust λικνίζοντα­ι καθώς ο Γιώργος Ψυχογιός παίζει ταγκό σε τζαζ εκδοχή.

Από το Gin gallery στη Σκουφά, το Jazz Point στην Ακαδημίας έως τον «Μπούφο» στο Μοναστηράκ­ι, από το Passport στον Πειραιά, το Petite Fleure στο Κολωνάκι και στο Χαλάνδρι μέχρι το «Δουκάτο» στο Πικέρμι, ακόμα και στην αδιέξοδη θλιβερή Ομόνοια –χάρη στην πρω- τοβουλία των atenistas– η τζαζ απλώνεται γλυκά, παρηγορητι­κά. Δεν είναι η μουσική των πολλών. Ποτέ δεν ήταν – ιδίως στην Ελλάδα. Και όμως, πόσο σταθερό και ανανεούμεν­ο παραμένει το κοινό της. Και πόσο χαίρεται τα νέα στέκια και τις παραλλαγές της.

Στο Gazarte, οι Penny & The Swingin’ Cats θα αποχαιρετή­σουν τον χρόνο γιορτινά, με κοντραμπάσ­ο και πνευστά. Τι πειράζει και αν η ζωή δεν είναι swing; Πάντως, το swing είναι ζωή...

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece