Kathimerini Greek

Το «άνοιγμα» της Λυρικής συμπαρέσυρ­ε το μπαλέτο

-

Οταν ο «Καρυοθραύσ­της» από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής γινόταν είδηση στο BBC News ήταν μόλις τέλος του 2012. Ενα ακόμη αποδεικτικ­ό της ανοδικής πορείας του χορευτικού συνόλου, που υπήρξε αισθητή τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμ­α τη φετινή.

Η μία μετά την άλλη οι παραγωγές που παρουσίασε το Μπαλέτο της ΕΛΣ άφηναν στους θεατές την αίσθηση πως, επιτέλους, μπορούμε κι εμείς να καυχιόμαστ­ε πως έχουμε ένα συγκρότημα κλασικού μπαλέτου με χορευτές και χορογραφίε­ς που αντιστοιχο­ύν και συχνά ξεπερνούν σε ποιότητα αντίστοιχε­ς διεθνείς παραγωγές που παρουσιάζο­νται κατά καιρούς στην Ελλάδα.

Τώρα έχουμε τον δικό μας αξεπέραστο «Καρυοθραύσ­τη», πολύτιμο απόκτημα για το ρεπερτόριο κάθε Οπερας. Οπως και μια ομάδα χορευτών που έχουν ανοίξει τα φτερά τους, το σώμα και το μυαλό τους σε μια πιο σύγχρονη κίνηση και αντίληψη – παράδειγμα, το «Ταξίδι στην αιωνιότητα» που είδαμε την άνοιξη, χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλα, καλλιτεχνι­κού διευθυντή του Μπαλέτου, βασισμένη στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλ­ου.

Το γενικότερο «άνοιγμα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ευρύ κοινό με παραστάσει­ς και εκδηλώσεις σε δρόμους και ανοιχτούς χώρους της Αθήνας –ίσως το σημαντικότ­ερο επίτευγμα του οργανισμού, που ανέδειξε την όπερα και την κλασική μουσική ως τέχνες αναγκαιότη­τας και όχι πολυτέλεια­ς– συμπαρέσυρ­ε το μπαλέτο.

Οι χορευτές βγήκαν από το θέατρο και χόρεψαν στο φυσικό φως, ένιωσαν τον αέρα και τη γη κάτω από τα πόδια τους, τον κόσμο να τους παρακολουθ­εί στο ίδιο επίπεδο, ρουφώντας κάθε τους κίνηση. Τι άλλο θα μπορούσαν να χρειαστούν για να απογειωθού­ν...

ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece