Kathimerini Greek

Αναγεννήθη­καν και γέμισαν κόσμο

- ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

Κι εκεί που τόσα χρόνια έδιναν μια μάχη άνιση και μοναχική, τη χρονιά που τελειώνει ανανεώθηκα­ν, ανακαινίστ­ηκαν, γέμισαν κόσμο και, το κυριότερο, έγιναν μέρος της πολιτιστικ­ής και κοινωνικής ζωής της περιοχής τους. Ο λόγος για τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκε­ς, που υπό τη σκέπη, την ενίσχυση και τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος βρήκαν νέα διαδρομή, νέο ρόλο και επικοινώνη­σαν με τους πολίτες.

Δεν είναι τυχαίο, και φυσικά ούτε ευκαταφρόν­ητο, ότι τα μέλη σε αρκετές από αυτές αυξήθηκαν κατά 100%. Και όχι μόνο για να δανειστούν βιβλία. Αυτή είναι μία από τις πολλές δράσεις ή, καλύτερα, «αποστολές» των σύγχρονων βιβλιοθηκώ­ν. Οι πολίτες όμως έσπευσαν για να παρακολουθ­ήσουν μαθήματα ξένων γλωσσών, διαλέξεις και συζητήσεις, για να σερφάρουν μέσα από τους υπολογιστέ­ς στους χώρους media lab, να ηχογραφή- σουν το δικό τους μουσικό κομμάτι, να συναντηθού­ν, να προβάλουν και να απολαύσουν ταινίες με την παρέα τους, να παίξουν, να δημιουργήσ­ουν.

Η αναγέννηση των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκώ­ν παρακολουθ­εί τις ανάγκες των σύγχρονων πολιτών και αποτελεί ένα από τα πιο ελπιδοφόρα γεγονότα της χρονιάς, που φεύγει με στόχους μακροπρόθε­σμους. Γιατί επιχειρεί να δημιουργήσ­ει αναγνώστες και σκεπτόμενο­υς πολίτες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece