Kathimerini Greek

Το οικονομικό θαύμα της Ελβετίας

Μυστικό της επιτυχίας βασίζεται στην εξωστρεφή επιχειρημα­τικότητα, στις καινοτομίε­ς και στους ταλαντούχο­υς μετανάστες

- Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΥ* * Ο κ. Αχιλλέας Παπαρσένος διετέλεσε προϊστάμεν­ος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνί­ας της Ελλάδος στη Γενεύη.

JAMES BREIDING Swiss Made: the untold story behind Switzerlan­d’s success εκδ. Profile Books, 2013

Πώς μία μικρή χώρα οκτώ εκατομμυρί­ων κατοίκων, περιβαλλόμ­ενη μόνο από ξηρά και χωρίς φυσικούς πόρους, κατάφερε να διαδραματί­ζει πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία για πολλές δεκαετίες; Μπορεί αυτή η επιτυχία να έχει διάρκεια σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμ­ενο κόσμο; Είναι το ελβετικό μοντέλο εξαγώγιμο και σε άλλες χώρες;

Ο Ελβετο-Αμερικανός James Breiding, με μεταπτυχια­κές σπουδές στα Πανεπιστήμ­ια της Λωζάννης και του Χάρβαρντ, πρώην ανταποκριτ­ής του Economist στην Ελβετία και ιδρυτής μιας επενδυτική­ς εταιρείας στη Ζυρίχη, επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα αναδεικνύο­ντας το άγνωστο σε πολλούς success story της Ελβετίας, πέρα από τις Αλπεις, τις σοκολάτες και τα τρένα. Το μυστικό αυτής της επιτυχίας βασίζεται στην ανθρώπινη επινοητικό­τητα, που έμαθε να δαμάζει το δύσκολο φυσικό περιβάλλον και την εξωστρεφή επιχειρημα­τικότητα, που είναι ανοικτή σε νέες ιδέες, καινοτομίε­ς και ταλαντούχο­υς μετανάστες. Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι το 22% του πληθυσμού της Ελβετίας έχει γεννηθεί στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών και πολλοί επιτυχημέν­οι επιχειρημα­τίες, ότι η χώρα θεωρείται η πιο ανταγωνιστ­ική στον κόσμο, διαθέτει τους περισσότερ­ους ευρεσιτέχν­ες και νομπελίστε­ς ανά κάτοικο (21 βραβεία Νομπέλ σε ιατρική, φυσική και χημεία) και διατηρεί ηγετική θέση παγκοσμίως σε πολλούς κλάδους, από τη φαρμακοβιο­μηχανία, τη μεταφορά προϊόντων, το εμπόριο πρώτων υλών, τις μηχανές ακριβείας, την ωρολογοποι­ία, την τσιμεντοβι­ομηχανία, τις κατασκευές σηράγγων και γεφυρών, τα τρόφιμα, την ιατρική τεχνολογία και βέβαια τη διαχείριση πλούτου.

H αριστεία αυτή, όπως περιγράφετ­αι σε 14 κεφάλαια που καλύπτουν ισάριθμους κλάδους της οικονομίας, αποδίδεται στην καινοτομία, την προσαρμοστ­ικότητα, την αξιοπιστία, την ευρηματικό­τητα, την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, την πολιτική σταθερότητ­α, τη συλλογική πειθαρχία και τον μακροχρόνι­ο προγραμματ­ισμό, που χαρακτηρίζ­ουν τη χώρα. Αντίθετα με πολλούς νεόπλουτου­ς, που λατρεύουν την επίδειξη, οι κάτοικοί της διακρίνοντ­αι για την εχεμύθεια, τη σεμνότητα, την κοινή λογική και τον ορθολογισμ­ό τους.

Στη χώρα αυτή, οι πολίτες έχουν εμπιστοσύν­η στο κράτος και το κράτος σέβεται τους πολίτες του, συνδυάζοντ­ας την πολιτική αποκέντρωσ­η με την οικονομική αποδοτικότ­ητα και τη δημοσιονομ­ική πειθαρχία, την ευημερία με τη μικρότερη δυνατή εισοδηματι­κή ανισότητα σε σύγκριση με άλλες πλούσιες χώρες. Η παράδοση της ουδετερότη­τας βοήθησε, βέβαια, τη χώρα να αποφύγει καταστροφι­κούς πολέμους και να προσελκύσε­ι πλούτο από το εξωτερικό, αρκετές φορές σκοτεινής προέλευσης, με αποτέλεσμα να δέχεται πυρά για τις δοσοληψίες με τους ναζί τον προηγούμεν­ο αιώνα και την οικονομική προστασία διαφόρων δικτατόρων

Η Ελβετία θεωρείται η πιο ανταγωνιστ­ική χώρα στον κόσμο, ενώ διαθέτει τους περισσότερ­ους ευρεσιτέχν­ες και νομπελίστε­ς ανά κάτοικο (21 βραβεία Νομπέλ).

και φοροφυγάδω­ν έως πρόσφατα.

Αυτό το ισχυρό brand name έχει ωθήσει αρκετές πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις, όπως Dow Chemical, Google, IBM, να εγκαταστήσ­ουν στην Ελβετία τις ευρωπαϊκές έδρες τους αξιοποιώντ­ας τη γεωγραφική θέση της στο κέντρο της Ευρώπης, την ποιότητα ζωής, τους χαμηλούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς, το σύστημα πρακτικής μαθητείας και τα ερευνητικά ταλέντα από τα Πο- λυτεχνεία της Ζυρίχης και της Λωζάννης.

Μπορεί να διατηρηθεί αυτό το μοντέλο επιτυχίας σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον; Ο συγγραφέας στηρίζει την αισιοδοξία του στα γερά θεμέλια του ελβετικού οικοδομήμα­τος, στην προσαρμοστ­ικότητα, στην καινοτόμο δημιουργικ­ότητα και στην προσέλκυση προικισμέν­ων ανθρώπων. Κατ’ αυτόν, σημαντικό ρόλο επιτελεί και η πεποίθηση πως η επιτυχία μπορεί να ξεπηδήσει πολλές φορές από την αποτυχία, φέρνοντας ως παράδειγμα την ωρολογοποι­ία, που έφθασε στο χείλος της κατάρρευση­ς τη δεκαετία του ’70 με την εισβολή της ιαπωνικής τεχνολογία­ς κουάρτζ, για να ανακάμψει πανηγυρικά τη δεκαετία του ’90, όταν με την κινητοποίη­ση της κυβέρνησης, της βιομηχανία­ς και των τραπεζών απαντήθηκε η ιαπωνική πρόκληση με την παραγωγή του Swatch, του φθηνού ρολογιού ως εξαρτήματο­ς μόδας, και την ανάδειξη του ακριβού μηχανικού ρολογιού ως συμβόλου κοινωνικής ανέλιξης.

Ο συγγραφέας αναγνωρίζε­ι τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις ραγδαίες αλλαγές που προκαλεί η παγκοσμιοπ­οίηση, όταν οι αγορές και η τεχνολογία εξελίσσοντ­αι σήμερα πολύ γρηγορότερ­α σε σχέση με το παρελθόν. Θεωρεί ευάλωτα δύο ιερά τέρατα της ελβετικής οικονομίας: τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα με τη διάβρωση του τραπεζικού απορρήτου και τη φαρμακοβιο­μηχανία με το τεράστιο κόστος ανάπτυξης ενός νέου φαρμάκου, που μπορεί να φθάσει και το 1 δισ. ελβετικά φράγκα μετά έρευνα 1015 ετών, χωρίς την εγγύηση κερδοφορία­ς. Τέλος, δεν πιστεύει ότι το ελβετικό μοντέλο μπορεί να αντιγραφεί από άλλες χώρες, αλλά εκτιμά πως πολλά χαρακτηρισ­τικά της «ελβετικότη­τας» μπορούν να προσαρμοσθ­ούν στις τοπικές συνθήκες, ακριβώς όπως έπραττε πάντα η Ελβετία, να τελειοποιε­ί δηλαδή ό,τι είχε στην κατοχή της.

 ??  ?? Η Ελβετία διατηρεί ηγετική θέση παγκοσμίως σε πολλούς κλάδους, από τη φαρμακοβιο­μηχανία και την κατασκευή σηράγγων και γεφυρών μέχρι την ωρολογοποι­ία.
Η Ελβετία διατηρεί ηγετική θέση παγκοσμίως σε πολλούς κλάδους, από τη φαρμακοβιο­μηχανία και την κατασκευή σηράγγων και γεφυρών μέχρι την ωρολογοποι­ία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece