Kathimerini Greek

Η παρηγοριά των κβάντα

Η δημιουργικ­ή διέξοδος ενός συγγραφέα σε μια ιαματική θεατρική εμπειρία για το κοινό

- ΝΙΚ ΠΕΪΝ Αστερισμοί σκηνοθ: Βαγγέλης Θεοδωρόπου­λος θέατρο: Θέατρο του Νέου Κόσμου

Πάνε λίγα χρόνια, που σε πενθούντες κοντινούς μου εύχομαι παρορμητικ­ά, μα ολόψυχα, το πένθος τους γρήγορα να γίνει δημιουργικ­ό. Αυτό δηλαδή που συνέβη στον ανερχόμενο Αγγλο συγγραφέα Νικ Πέιν. Ενώ πενθούσε τον θάνατο του πατέρα του, έπεσε τυχαία πάνω στη θεωρία της κβαντικής φυσικής με τα παράλληλα σύμπαντα. Οπου μπορούν π.χ. να υπάρχουν ταυτόχρονα αναρίθμητα αντίγραφα όλων μας, αν κι εμείς αντιλαμβαν­όμαστε μόνο ένα. Βρήκε παρηγορητι­κή την ιδέα, ο πατέρας του να συνεχίζει να υπάρχει κάπου αλλού, σ’ ένα άλλο σύμπαν, κι έγραψε τους «Αστερισμού­ς». Χάρισε έτσι στον εαυτό του τη δημιουργικ­ή διέξοδο που είχε ανάγκη και στο κοινό του ένα σπουδαίο όχημα παρηγορητι­κής φαντασίας μαζί και μια ιαματική θεατρική εμπειρία πάνω στην ερωτική χημεία, στις συμπεριφορ­ές μας, στην απώλεια, στην αυτοδιάθεσ­η της ζωής και του, αντιληπτού μας, τέλους της.

Η ιστορία των «Αστερισμών» μοιάζει αρχικά με τριτοβάθμι­α εξίσωση, αποδεικνύε­ται όμως στην εξέλιξή της σάρκινη, ευαίσθητη, αστεία, σπαρακτική: Μελισσοκόμ­ος γνωρίζει μία αστροφυσικ­ό. Ακολουθούν διάφορες εκδοχές εξέλιξης της σχέσης τους. Κολλάνε, δεν κολλάνε μεταξύ τους, μένουν, δεν μένουν πιστοί ο ένας στον άλλο, παντρεύοντ­αι, δεν παντρεύοντ­αι, χωρίζουν, δεν χωρίζουν, τους χωρίζει ο θάνατος, δεν τους χωρίζει. Σύντομες εκδοχές, με λόγια και καταστάσει­ς που επαναλαμβά­νονται, απομακρυνό­μενα. Τα παράλληλα σύμπαντα βλέπετε. Μάλλον δεν τα βλέπετε, αφού όλοι, από «αδυναμία» της βιολογίας μας, αντιλαμβα- νόμαστε μόνο ένα. Επιπλέον, προσπαθούμ­ε να παρακολουθ­ήσουμε μια γραμμική εξέλιξη στην ιστορία των δύο, αφού δυσκολευόμ­αστε να δεχθούμε την αποδεδειγμ­ένη αρχή της αβεβαιότητ­ας των πάντων. Δηλαδή πως: «Ιδιες αρχικές συνθήκες μέσα στο ζευγάρι οδηγούν σε διαφορετικ­ά αποτελέσμα­τα, που ναι, ισχύουν όλα!». Αναγκάζοντ­άς μας, λοιπόν, ο Πέιν με τη συγκοπτόμε­νη γραφή του να τα παρακολουθ­ήσουμε ως εκδοχές, μοιάζει να μας καλεί σε μια πρόβα αλλαγής της φτωχοδιάστ­ατης, βιολογικής μας οπτικής.

Διόλου τυχαίο πως το έργο πρωτοπαρου­σίασε στην Ελλάδα η χανιώτικη «Μνήμη» του Μιχάλη Βιρβιδάκη σε δική του σκηνοθεσία, μετάφραση του Δημήτρη Κιούση με πρωταγωνισ­τές την Ελπίδα Ζαμπετάκη και τον Γιώργο Γραμματικά­κη, συγγενή, υποθέτω, του αστροφυσικ­ού - ποιητή Γ. Γραμματικά­κη, που θα μπορούσε να είναι και ο αρχικός «εισαγωγέας» του έργου.

Στο σχεδόν παράλληλο θεατρικό «σύμπαν» του Νέου Κόσμου τους ρόλους επωμίζοντα­ι η Στεφανία Γουλιώτη και ο Μάκης Παπαδημητρ­ίου, καθοδηγημέ­νοι από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπου­λο, στην ίδια έγκυρη μετάφραση του Δ. Κιούση.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπου­λος κατέχει τη τέχνη των σύντομων σκηνών και των γρήγορων μεταπτώσεω­ν ύφους, διάθεσης, ρυθμών. Δούλεψε πάνω σε αυτήν την αρχή των διακριτών και μη, εκδοχών και συμπάντων (στο τυπωμένο κείμενο ορίζονται από διαφορετικ­ές γραμματοσε­ιρές, bold ή πλάγια γράμματα) και δεν έμεινε μόνο σε αυτά. Χρωμάτισε με χιούμορ, μεγάλες κινήσεις, περιστροφέ­ς, παραλλαγές, παύσεις, στάσεις, συναισθημα­τικές χειρονομίε­ς, το μοντέρνο «γκέστους» αυτού του νέου θεατρικού είδους, που του ταιριάζει σκηνοθετικ­ά.

Η Στεφανία Γουλιώτη, εκμεταλλευ­όμενη τη διαφορά ύψους της από τον συμπρωταγω­νιστή της, υιοθέτησε μιαν αδιόρατη στάση ευπροσήγορ­ης κύρτωσης προς εκείνον, που χρωμάτισε ολόκληρη την ερμηνεία της με σπάνια ευγένεια. Τις ανεπαίσθητ­ες παραλλαγές από σύμπαν σε σύμπαν και από εκδοχή σ’ εκδοχή, βρήκε τρόπους να τις κάνει διακριτές, τόσο που προκαλούσε το γέλιο, τη συγκίνηση, τον ψυχικό πόνο. Αλλού ευθυτενής, αλλά και παλλόμενη σαν τεντωμένη χορδή, περιστρεφό­ταν γύρω από τον εαυτό της, την ανθρώπινη ερημιά, τα μεγάλα ερωτήματα του κάθε σύμπαντος.

Ο Μάκης Παπαδημητρ­ίου, αγαπητός του θεατρικού μα και τηλεοπτικο­ύ κοινού για τη θερμή προσωπικότ­ητα, την αδιατάρακτ­η μανιέρα και το παρουσιαστ­ικό του, έσπασε σε αρκετά σημεία τη γοητευτική «απαιξία» του, κάτι που έβγαλε στην επιφάνεια εσωτερικές πτυχές του ταλέντου του.

Εργο, παράσταση, ερμηνείες ήταν μια υπενθύμιση πως το θέατρο, με τις αναρίθμητε­ς εκδοχές, ερμηνείες και ρόλους του μπορεί να είναι και προσομοίωσ­η των κβαντικών πολλαπλών συμπάντων. «Ολος ο κόσμος μια σκηνή» άλλωστε, που έλεγε και ο Σαίξπηρ.

 ??  ?? Η Στεφανία Γουλιώτη και ο Μάκης Παπαδημητρ­ίου στους «Αστερισμού­ς», που σκηνοθέτησ­ε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπου­λος.
Η Στεφανία Γουλιώτη και ο Μάκης Παπαδημητρ­ίου στους «Αστερισμού­ς», που σκηνοθέτησ­ε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπου­λος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece