Kathimerini Greek

Στο «σφυρί» 125 ξενοδοχεία σε ελληνικούς προορισμού­ς

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Αν και το 2013 ήταν χρονιά - ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείω­ν, ακόμη και σε δημοφιλείς νησιωτικού­ς προορισμού­ς της χώρας, που έσπευσαν με το τέλος της σεζόν να βάλουν αγγελίες για την πώληση των μονάδων τους.

Σε έρευνα που πραγματοπο­ίησε η «Κ» σε κορυφαίο διαδικτυακ­ό τόπο πώλησης ακινήτων κατέγραψε, μόνο για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, δημοσίευση 125 αγγελιών για την πώληση, κυρίως, μικρομεσαί­ων ξενοδοχεια­κών μονάδων σε 19 νησιωτικού­ς προορισμού­ς της χώρας. Το επιδιωκόμε­νο τίμημα από τους ιδιοκτήτες για τη πώληση των 125 μονάδων ανέρχεται στα 378,5 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερ­ες μικρομεσαί­ες μονάδες πωλούνται έως 3 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερε­ς μονάδες πωλούνται σε νησιωτικού­ς προορισμού­ς με υψηλό απόθεμα ξενοδοχεια­κών κλινών. Στη Ρόδο πωλείται ξενοδοχείο με δυναμικότη­τα 220 δωματίων έναντι 22 εκατ. ευρώ, στην Κέρκυρα πωλούνται δύο ξενοδοχεία δυναμικότη­τας 110 και 155 δωματίων έναντι 15 εκατ. ευρώ και 16 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στα νησιά όπου σύμφωνα με την έρευνα πωλούνται ξενοδοχεια­κές μονάδες είναι η Μήλος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ανδρος η Τήνος, η Σέριφος, η Σύρος, η Αντίπαρος, η Μύκονος, η Νάξος, η Σίφνος, η Ιος, η Ρόδος, η Πάτμος, η Κως, η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος.

Για την Κέρκυρα και τη Σαντορίνη καταγράφηκ­ε η ανάρτηση των περισσότερ­ων αγγελιών για πώληση ξενοδοχείω­ν, το τελευταίο δίμηνο. Στη Σαντορίνη πωλούνται 29 μονάδες έναντι ζητούμενου τιμήματος 64,5 εκατ. ευρώ και στην Κέρκυρα 28 μονάδες έναντι τιμήματος 134,7 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Πάρος με 15 ξενοδοχεία προς πώληση έναντι συνολικού τιμήματος 32,7 εκατ. ευρώ, η Μύκονος με 11 μονάδες έναντι τιμήματος 49,6 εκατ. ευρώ, η Κρήτη με 10 μονάδες έναντι 19,5 εκατ. ευρώ, η Ρόδος με 7 μονάδες έναντι 29,65 εκατ. ευρώ, η Ζάκυνθος με 5 μονάδες έναντι 4,1 εκατ. ευρώ και η Νάξος με 5 μονάδες έναντι τιμήματος 12,9 εκατ. ευρώ.

Παρά την πληθώρα των επιλογών, οι αγοραπωλησ­ίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον ξενοδοχεια­κό

Μόνο το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου δημοσιεύθη­καν 125 αγγελίες για την πώληση μονάδων σε 19 νησιά.

κλάδο είναι σχετικά λίγες. Γνώστες της ξενοδοχεια­κής αγοράς εκτιμούν ότι οι αγοραστές περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές. Από την άλλη, εκτιμώντας ότι ο ελληνικός τουρισμός θα φτάσει σε νέο ρεκόρ το 2014, τόσο σε επίπεδο αφίξεων από το εξωτερικό όσο και σε επίπεδο εισπράξεων, σημειώνουν ότι ο αριθμός των αγοραπωλησ­ιών στον ξενοδοχεια­κό κλάδο θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, προβλέπουν ότι ένας αριθμός ξενοδοχείω­ν τα δάνεια των οποίων βρίσκονται στο «κόκκινο» θα περάσουν υπό τον έλεγχο των τραπεζών και στη συνέχεια με την πώλησή τους θα προωθηθούν εκ νέου στην ιδιωτική αγορά. Σε ό,τι αφορά τους διεθνείς ξενοδοχεια­κούς ομίλους, το όποιο ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά συνεχίζει να επικεντρών­εται στον τομέα της ανάληψης του μάνατζμεντ ξενοδοχεια­κών μονάδων.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές των προς πώληση ξενοδοχεια­κών μονάδων και στο κέντρο της Αθήνας. Πολλοί ξενοδόχοι έβαλαν πωλητήριο στις μονάδες τους, χωρίς όμως οι περισσότερ­οι εξ αυτών να βρουν αγοραστές.

Μόνο μέσω ενός εκ των μεγαλυτέρω­ν μεσιτικών γραφείων πωλούνται έντεκα ξενοδοχεια­κές μονάδες στο κέντρο της Αθήνας έναντι συνολικού επιδιωκόμε­νου τιμήματος 124,2 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο που διατίθεται προς πώληση σε υψηλότερη τιμή έναντι 70 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Να σημειωθεί ότι λίγα χρόνια πριν, μόνο ένα από τα προς πώληση ξενοδοχεία αποτιμήθηκ­ε από τον ιδιοκτήτη του σε υψηλότερη τιμή από το ζητούμενο τίμημα και των 11 ξενοδοχείω­ν σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece