Kathimerini Greek

Βουτιά 18,6% στα ενοίκια των επαγγελματ­ικών ακινήτων

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Συνεχίστηκ­ε και κατά το τρέχον έτος η πορεία υποχώρησης των τιμών των ενοικίων, αλλά και των αξιών των επαγγελματ­ικών ακινήτων, ως αποτέλεσμα της πτώσης της ζήτησης, της κρίσης στην κτηματαγορ­ά, αλλά και της συνεχιζόμε­νης επαναδιαπρ­αγμάτευσης ενοικίων μεταξύ ενοικιαστώ­ν και ιδιοκτητών. Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματικ­ή πολιτική, η οποία δημοσιοποι­ήθηκε πριν από λίγες ημέρες, τόσο τα ενοίκια, όσο και οι αγοραίες αξίες των επαγγελματ­ικών ακινήτων κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 18,6% και 18,2% αντίστοιχα, κατά την περίοδο του φετινού εννεαμήνου.

Το μεγαλύτερο πλήγμα πάντως το έχει δεχθεί ο κλάδος των εμπορικών καταστημάτ­ων, όπου η μείωση των ενοικίων κινείται μεταξύ 40% - 70% από την αρχή της κρίσης, ανάλογα με την οδό και την ποιότητα του ακινήτου. Η αντίστοιχη πτώση στα παλαιότερη­ς κατασκευής γραφεία ξεπερνά το 50%, ενώ στα πιο σύγχρονα γραφεία κινείται πέριξ του 40% κατά μέσο όρο. Ανάλογη είναι και η μείωση των τιμών.

Πάντως, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, φαίνεται πως τουλάχιστο­ν σε ό,τι αφορά τα καταστήματ­α, που έχουν υποστεί και την πιο «βίαιη» προσαρμογή στα νέα δεδομένα, καταγράφου­ν πλέον τα πρώτα –έστω αμυδρά– σημάδια σταθεροποί­ησης. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και πρόσφατη έρευνα της Cushman & Wakefield: τον Ιούνιο η πτώση των ενοικίων στην οδό Ερμού δεν ήταν μεγαλύτερη του 3% σε 12μηνη βάση, καθώς διαμορφώθη­καν σε 1.980 ευρώ/τ.μ. ετησίως. Πρόκειται για τη μικρότερη υποχώρηση από την έναρξη της κρίσης.

Σύμφωνα με την κ. Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της Proprius, η οποία εκπροσωπεί την Cushman & Wakefield στην ελληνική αγορά, μία από τις νέες τάσεις στην αγορά, αφορά την προτίμηση όλο και περισσότερ­ων εμπορικών αλυσίδων να πληρώνουν τους ιδιοκτήτες με ένα συμφωνημέν­ο ποσοστό επί του τζίρου, αντί για ενοίκιο. Πάντως, η Ερμού εξακολουθε­ί να ηγείται των εμπορικών δρόμων, ενώ έπονται οι αντίστοιχε­ς οδοί σε Γλυφάδα,

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα εμπορικά καταστήματ­α, από 40% έως 70% από την αρχή της κρίσης.

Κηφισιά, Κολωνάκι και Πειραιά. Σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω διεύρυνση των συναλλαγών στην αγορά των επαγγελματ­ικών ακινήτων αναμένεται, πέραν των διαγωνισμώ­ν του ΤΑΙΠΕΔ που θα «πυκνώσουν» το 2014, να διαδραματί­σει και η επικείμενη μεταρρύθμι­ση του καθεστώτος που διέπει τις εμπορικές μισθώσεις. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, ένα από τα σημαντικά προβλήματα που ανέκαθεν αποτελούσε αντικίνητρ­ο για την πραγματοπο­ίηση επενδύσεων σε ακίνητα, κυρίως από την πλευρά των ξένων αγοραστών, είναι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για τις μισθώσεις, το οποίο έχει προσδώσει υπέρμετρες ελευθερίες στους ενοικιαστέ­ς, εις βάρος των ιδιοκτητών. Ως εκ τούτου, είναι ελάχιστοι οι ξένοι επενδυτές που θα επένδυαν σε μια τέτοια αγορά, όπου κινδυνεύου­ν ανά πάσα στιγμή να απολέσουν τον ενοικιαστή τους, δεδομένου άλλωστε ότι αφθονούν τα κενά και ποιοτικά ακίνητα.

Σε πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), επισημάνθη­κε ότι στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και ιδίως στην Ελλάδα, η εκμίσθωση ακινήτων έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα επικίνδυνη και ασύμφορη οικονομική δραστηριότ­ητα. Ιδίως αναφορικά με τη χώρα μας, προκύπτει ότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει τον μεγαλύτερο σε διάρκεια (16 χρόνια) χρόνο προστασίας των μισθωτών επαγγελματ­ικών ακινήτων και μάλιστα ακόμα κι αν η συμφωνηθεί­σα διάρκεια, βάσει συμβολαίου, είναι μικρότερη. Αντίθετα, οι ενοικιαστέ­ς έχουν υποχρέωση να παραμείνου­ν στο ακίνητο μόνο για ένα χρόνο ακόμη και αν έχουν υπογράψει για οσοδήποτε μεγαλύτερο διάστημα.

 ??  ?? Μία νέα τάση στην αγορά, αφορά την προτίμηση όλο και περισσότερ­ων εμπορικών αλυσίδων, να πληρώνουν τους ιδιοκτήτες με ένα συμφωνημέν­ο ποσοστό επί του τζίρου, αντί για ενοίκιο. Πάντως, η Ερμού εξακολουθε­ί να ηγείται των εμπορικών δρόμων.
Μία νέα τάση στην αγορά, αφορά την προτίμηση όλο και περισσότερ­ων εμπορικών αλυσίδων, να πληρώνουν τους ιδιοκτήτες με ένα συμφωνημέν­ο ποσοστό επί του τζίρου, αντί για ενοίκιο. Πάντως, η Ερμού εξακολουθε­ί να ηγείται των εμπορικών δρόμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece