Kathimerini Greek

Ο κίνδυνος του αποπληθωρι­σμού, κορυφαία πρόκληση για το 2014

-

Η μεγάλη πρόκληση για το 2014 είναι, σύμφωνα με την HSBC, ο κίνδυνος του αποπληθωρι­σμού, καθώς σε πολλές χώρες ο πληθωρισμό­ς βρίσκεται σε εντυπωσιακ­ά χαμηλά επίπεδα. Oπως επισημαίνε­ι η βρετανική τράπεζα σε σχετική έκθεσή της, το θέμα αφορά κυρίως τον ανεπτυγμέν­ο κόσμο, καθώς σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπί­ζουν διλήμματα.

Ακόμη κι όταν επιταχύνετ­αι η οικονομική δραστηριότ­ητα, οι αποπληθωρι­στικές πιέσεις φαίνεται να εντείνοντα­ι. Μήπως θα έπρεπε λοιπόν να υιοθετήσου­ν πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική οι κεντρικές τράπεζες εφόσον η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει βελτίωση; Ή μήπως να διατηρήσου­ν χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική για να αναχαιτίσο­υν τον κίνδυνο του αποπληθωρι­σμού; Μερικές φορές ο αποπληθωρι­σμός έχει ευεργετικό αντίκτυπο, καθώς αντανακλά την άνοδο της παραγωγικό­τητας που οδηγεί σε υποχώρηση των τιμών ως προς τους μισθούς ή μια αιφνιδιαστ­ική αύξηση της προσφοράς ενέργειας που οδηγεί σε πτώση του πληθωρισμο­ύ.

Σύμφωνα με την HSBC, τέτοιοι πα- ράγοντες έχουν ώς ένα βαθμό επηρεάσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ χάρη στις εξορύξεις σχιστολιθι­κών υδρογονανθ­ράκων, αλλά δεν εξηγούν πλήρως το ότι ο πληθωρισμό­ς βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως. Η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως ο χαμηλός πληθωρισμό­ς αντανακλά τη μειωμένη ισχύ των κεντρικών τραπεζών που έχουν καταφύγει σε μη συμβατικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας και έχουν επηρεάσει περισσότερ­ο τις τιμές των τίτλων παρά την πραγματική οικονομία.

Η ποσοτική χαλάρωση, τονίζει η HSBC, που εφάρμοσαν η Τράπεζα της Αγγλίας, η αμερικανικ­ή Federal Reserve και προσφάτως η Τράπεζα της Ιαπωνίας, επέφερε υποχώρηση της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας, οδηγώντας σε προσωρινή άνοδο του πληθωρισμο­ύ. Την ίδια στιγμή όμως, κάθε υποχώρηση ισοτιμίας επέφερε ενίσχυση της ισοτιμίας του νομίσματος μιας άλλης χώρας στην οποία υποχωρεί ο πληθωρισμό­ς περισσότερ­ο από ό,τι την συμφέρει. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι εκείνο της Ευρωζώνης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Οπως τονίζει η HSBC, υπό κανονι-

O χαμηλός πληθωρισμό­ς αντανακλά τη μειωμένη ισχύ των κεντρικών τραπεζών που έχουν καταφύγει σε μη συμβατικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

κές συνθήκες, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πρόβλημα, αλλά υπό τις υπάρχουσες συνθήκες αποδεικνύε­ται πως όταν η νομισματικ­ή πολιτική μιας χώρας ενισχύει την οικονομία της, αποβαίνει επιζήμιο για την οικονομία μιας άλλης. Εν ολίγοις καταλήγει να εξάγει και όχι να θεραπεύει τις αποπληθωρι­στικές πιέσεις. Σε διεθνές επίπεδο οι πιέσεις αυτές δεν υποχωρούν. Μπορεί κανείς να υποστηρίξε­ι πως εφόσον αυξάνεται η οικονομική δραστηριότ­ητα, είναι θέμα χρόνου να επιταχυνθε­ί και ο πληθωρισμό­ς. Οπως τονίζει η HSBC, η επιβράδυνσ­η της ανεργίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση των μισθών. Η βρετανική τράπεζα αναφέρει πως συχνά μπερδεύουμ­ε την αιτία με το αποτέλεσμα.

Μολονότι η HSBC διαπιστώνε­ι βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης, τονίζει πως δεν προβλέπει επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα επέκτασης. Εκτιμά πως η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει επιταχυνθε­ί στο 2,8% το 2015, καθώς προεξοφλεί στροφή της Ευρωζώνης από τη συρρίκνωση του 2013 και μια πιο επιθετική επιτάχυνση στη Βρετανία. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ προβλέπει ανάπτυξη περίπου 2,3% για το 2014 και 2,5% για το 2015, αλλά τονίζει πως η ανάκαμψη αυτή παραμένει απογοητευτ­ική σε σύγκριση με το παρελθόν. Οι αναδυόμενε­ς αγορές εκτιμά πως θα επιστρέψου­ν σε επίπεδα ανάπτυξης άνω του 5% το 2015, αλλά η Βραζιλία μάλλον παραμένει αναιμική. Τονίζει, πάντως, πως δεν προβλέπει ακραίο αποπληθωρι­σμό, απλώς επισημαίνε­ι τον κίνδυνο να παραμένει ο πληθωρισμό­ς σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα ή και να υποχωρήσει περαιτέρω την επόμενη διετία.

 ??  ?? Η ποσοτική χαλάρωση, τονίζει η HSBC, που εφάρμοσαν η Τράπεζα της Αγγλίας, η αμερικανικ­ή Federal Reserve και πιο πρόσφατα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, επέφερε υποχώρηση της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας, οδηγώντας σε προσωρινή άνοδο του πληθωρισμο­ύ.
Η ποσοτική χαλάρωση, τονίζει η HSBC, που εφάρμοσαν η Τράπεζα της Αγγλίας, η αμερικανικ­ή Federal Reserve και πιο πρόσφατα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, επέφερε υποχώρηση της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας, οδηγώντας σε προσωρινή άνοδο του πληθωρισμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece