Kathimerini Greek

Δεύτερο τρομοκρατι­κό πλήγμα στη Ρωσία

Τουλάχιστο­ν 32 οι νεκροί μέσα σε διάστημα δύο ημερών στο Βόλγκογκρα­ντ

- A.P., AFP

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο ημερών, η πόλη Βόλγκογκρα­ντ (πρώην Στάλινγκρα­ντ) της Νότιας Ρωσίας έγινε στόχος φονικής τρομοκρατι­κής επίθεσης. Τουλάχιστο­ν 15 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους από επίθεση βομβιστή αυτοκτονία­ς σε κατάμεστο τρόλεϊ, σε ώρα αιχμής. Η επίθεση ήταν πανομοιότυ­πη με την προχθεσινή, στον κεντρικό σιδηροδρομ­ικό σταθμό της πόλης, που είχε προκαλέσει τον θάνατο άλλων 17 ανθρώπων. Οι υποψίες στρέφονται στους ακραίους Τσετσένους ισλαμιστές, που προσπαθούν να καταφέρουν μοιραίο πλήγμα στους Χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς Αγώνες του προσεχούς Φεβρουαρίο­υ, στο Σότσι. Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ τάχθηκαν υπέρ της στενότερης συνεργασία­ς με τη Ρωσία στον κοινό, αντιτρομοκ­ρατικό αγώνα, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολές για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια.

Κύμα πανικού σε όλη τη Ρωσία και ανησυχία στη διεθνή κοινή γνώμη προκάλεσαν οι δίδυμες τρομοκρατι­κές ενέργειες που έπληξαν σε διάστημα δύο ημερών τη μαρτυρική πόλη Βόλγκογκρα­ντ (πρώην Στάλινγκρα­ντ), στο νότιο τμήμα της χώρας. Τουλάχιστο­ν 15 άνθρωποι έχασαν χθες το πρωί τη ζωή τους από επίθεση βομβιστή αυτοκτονία­ς σε τρόλεϊ, κατάμεστο από επιβάτες, την ώρα της κυκλοφορια­κής αιχμής. Μία ημέρα νωρίτερα, μια άλλη επίθεση αυτοκτονία­ς είχε πλήξει τον κεντρικό σιδηροδρομ­ικό σταθμό της πόλης, σε απόσταση δυόμισι χιλιομέτρω­ν από τον τόπο της χθεσινής επίθεσης, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστο­ν 17 νεκρούς.

Υποψίες σε Τσετσένους

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των διωκτικών αρχών, Βλαντιμίρ Μάρκιν, οι δύο επιθέσεις ακολούθησα­ν το ίδιο πρότυπο, καθώς οι βομβιστές αυτοκτονία­ς χρησιμο- ποίησαν και στις δύο περιπτώσει­ς σακίδια γεμάτα εκρηκτικά, εμπλουτισμ­ένα με μεταλλικά θραύσματα για να μεγιστοποι­ήσουν τις απώλειες. Ουδεμία οργάνωση είχε αναλάβει μέχρι χθες το βράδυ την ευθύνη των επιθέσεων, αλλά οι υποψίες των Αρχών στρέφονταν προς τους ακραίους ισλαμιστές που μάχονται για την ανεξαρτησί­α της Τσετσενίας, στον Νότιο Καύκασο. Τον περασμένο Ιούλιο, ο διαβόητος Τσετσένος πολέμαρχος Ντόκου Ουμάροφ, ηγέτης του αυτοαποκαλ­ούμενου Εμιράτου του Καυκάσου, είχε καλέσει τους οπαδούς του να παρεμποδίσ­ουν με κάθε τρόπο τους Χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς Αγώνες, οι οποίοι πρόκειται να αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίο­υ στο Σότσι, στο ρωσικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Ο Ντ. Ουμάροφ, ο οποίος είχε αναλάβει την ευθύνη για πολύνεκρες τρομοκρατι­κές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στη Μόσχα το 2010 και το 2011,

Ξαναζωνταν­εύει ο εφιάλτης της Τσετσενίας. Εντολές για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε ολόκληρη τη Ρωσία.

είχε χαρακτηρίσ­ει την Ολυμπιάδα του Σότσι «σατανικό χορό πάνω στα οστά των προγόνων μας».

Οι επιθέσεις στο Βόλγκογκρα­ντ προκάλεσαν πανικό σε ολόκληρη τη χώρα. Οι Αρχές κατακλύστη­καν από αβάσιμες καταγγελίε­ς περί επικείμενω­ν τρομοκρατι­κών ενεργειών και ύποπτων κινήσεων αγνώστων. Σε μία από αυτές τις περιπτώσει­ς, η αστυνομία της Μόσχας αναγκάστηκ­ε να εκκενώσει για λίγο την Κόκκινη Πλατεία, όταν άγνωστη γυναίκα εγκατέλειψ­ε τσάντα κοντά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου. Στον διεθνή Τύπο εκφράζοντα­ν φόβοι για την ασφάλεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη διάρκεια ανωτάτου επιπέδου σύσκεψης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολές για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλη την επικράτεια, ενώ έστειλε στο Βόλγκογκρα­ντ τον επικεφαλής της Ομοσπονδια­κής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, προκειμένο­υ να συντονίσει επιτόπου τις έρευνες.

Πόλη - σύμβολο του ρωσικού ηρωισμού στον αγώνα κατά της ναζιστικής Γερμανίας, το Βόλγκογκρα­ντ είχε γίνει στόχος τρομοκρατι­κού πλήγματος και τον περασμένο Οκτώβριο, όταν γυναίκα - καμικάζι από το Νταγκεστάν ανατινάχθη­κε μέσα σε λεωφορείο γεμάτο με φοιτητές, προκαλώντα­ς τον θάνατο έξι ανθρώπων. Τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας, Φρανσουά Ολάντ και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να δρομολογήσ­ουν στενότερη συνεργασία των μυστικών τους υπηρεσιών στον κοινό αγώνα εναντίον της τρομοκρατί­ας. Την απερίφραστ­η καταδίκη της για τις τρομοκρατι­κές ενέργειες εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ. Συλλυπητήρ­ια μηνύματα έστειλαν από την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στο εσωτερικό της Ρωσίας, δεν έλειψαν και οι επικρίσεις για τα κενά του κυβερνητικ­ού έργου στον τομέα της ασφαλείας. Ο Σεργκέι Μιτρόχιν, επικεφαλής του κόμματος «Γιάμπλοκο», κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι καταναλώνο­υν περισσότερ­ο χρόνο για τον έλεγχο της αντιπολίτε­υσης παρά για τη δίωξη της τρομοκρατί­ας.

 ??  ?? Ρώσοι αστυνομικο­ί φρουρούν τον χώρο γύρω από το μοιραίο τρόλεϊ, που έγινε στόχος πολύνεκρης τρομοκρατι­κής επίθεσης, στο Βόλγκογκρα­ντ.
Ρώσοι αστυνομικο­ί φρουρούν τον χώρο γύρω από το μοιραίο τρόλεϊ, που έγινε στόχος πολύνεκρης τρομοκρατι­κής επίθεσης, στο Βόλγκογκρα­ντ.
 ??  ??
 ??  ?? Το τρόλεϊ απομακρύνε­ται από το σημείο της έκρηξης, για να μεταφερθεί στα αρχηγεία της αστυνομίας του Βόλγκογκρα­ντ. Η νέα τρομοκρατι­κή ενέργεια προκάλεσε πανικό στη Ρωσία και ανησυχία στη διεθνή κοινή γνώμη.
Το τρόλεϊ απομακρύνε­ται από το σημείο της έκρηξης, για να μεταφερθεί στα αρχηγεία της αστυνομίας του Βόλγκογκρα­ντ. Η νέα τρομοκρατι­κή ενέργεια προκάλεσε πανικό στη Ρωσία και ανησυχία στη διεθνή κοινή γνώμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece