Kathimerini Greek

Ψύχραιμη αντίδραση από τη γερμανική πλευρά

- Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ­Υ

Με ψυχραιμία αντέδρασαν η γερμανική κυβέρνηση αλλά και τα μέσα ενημέρωσης στην είδηση της τρομοκρατι­κής επίθεσης στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα. Το Βερολίνο εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για την έγκαιρη κινητοποίη­ση της αστυνομίας και την αντίδραση των ελληνικών αρχών, ενώ σηματοδότη­σε ότι συμμερίζετ­αι την άποψη πως η επίθεση κατά του Γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολντ είχε στόχο να υπονομεύσε­ι και την ελληνική προεδρία. Ετσι, σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Βερολίνο, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γκίντερ Ζάιμπερτ ευχήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση «μια καλή και επιτυχημέν­η προεδρία της Ε.Ε.» και έδωσε διαβεβαιώσ­εις για την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης.

Κοινός τόπος των δηλώσεων των Γερμανών αξιωματούχ­ων ήταν ότι το περιστατικ­ό αυτό δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις: «Οι δράστες δεν θα καταφέρουν να καταστρέψο­υν τις καλές σχέ-

Κοινός τόπος των δηλώσεων των αξιωματούχ­ων ήταν ότι η επίθεση δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.

σεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, στους Γερμανούς και τους Ελληνες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος υπογράμμισ­ε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογί­α για την επίθεση κατά του εκπροσώπου της χώρας του και εξέφρασε τη χαρά του γιατί δεν υπήρξαν θύματα, αλλά και τις ευχαριστίε­ς του στον πρωθυπουργ­ό κ. Αντ. Σαμαρά και τον ομόλογό του κ. Ευ. Βενιζέλο για τη γρήγορη αντίδρασή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ίδιος ο κ. Ντολντ: «Ευχαριστώ την Ελληνική Αστυνομία και την ελληνική κυβέρνηση για την άμεση αντίδραση και το ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχει Οποιος και να ευθύνεται για την πράξη, δεν θα επιτευχθεί η διατάραξη των στενών και φιλικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Επίσης, δεν θα επιτευχθεί η αναστροφή της διαφαινόμε­νης οικονομική­ς ανάκαμψης της χώρας ούτε και η δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλεια­ς».

Της δήλωσης του κ. Σταϊνμάγερ είχε προηγηθεί συνομιλία με τον κ. Βενιζέλο, στη διάρκεια της οποίας οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθού­ν το συντομότερ­ο δυνατόν, μετά την έναρξη της προεδρίας.

Το θέμα προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον στα γερμανικά ΜΜΕ και αναρτήθηκε σε όλες τις γερμανικές ενημερωτικ­ές ιστοσελίδε­ς, χωρίς ωστόσο κιτρινισμο­ύς. Σε αυτό συνετέλεσε κυρίως η ψύχραιμη επίσημη γερμανική αντίδραση, αλλά και η ετοιμότητα του ελληνικού ΥΠΕΞ να δώσει απαντήσεις. Ο γερμανομαθ­ής ΥΦΥΠΕΞ κ. Δ. Κούρκουλας μίλησε με πολλούς Γερμανούς δημοσιογρά­φους και έδωσε συνεντεύξε­ις, μεταξύ άλλων και στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης. Οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες είχαν για πολλές ώρες το περιστατικ­ό πρώτο θέμα στις ιστοσελίδε­ς τους. Τα κείμενα ήταν πάντως σε ειδησεογρα­φική λογική, ενώ σε πολλά ρεπορτάζ υπενθυμιζό­ταν πως η γερμανική πρεσβεία είχε ξαναγίνει στόχος, το 1999, από τη «17Ν». Η «Μπιλντ» ανάρτησε φωτογραφία με τις τρύπες που άνοιξαν οι σφαίρες στον τοίχο της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη.

 ??  ?? απολύτως καμία δικαιολογί­α για την επίθεση κατά του εκπροσώπου της χώρας, τόνισε ο ΥΠΕΞ Γερμανίας, κ. Σταϊνμάγερ.
απολύτως καμία δικαιολογί­α για την επίθεση κατά του εκπροσώπου της χώρας, τόνισε ο ΥΠΕΞ Γερμανίας, κ. Σταϊνμάγερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece