Kathimerini Greek

Δέκα νεκροί στη νότια Υεμένη

-

ΣΑΝΑΑ. Οκτώ στρατιώτες και δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν χθες, όταν οι δεύτεροι πραγματοπο­ίησαν επίθεση εναντίον στρατιωτικ­ής θέσης κοντά στην πόλη Ρεντφάν της νότιας Υεμένης. «Eνοπλοι του κινήματος του Νότου με αυτόματα όπλα και αντιαρματι­κές ρουκέτες πραγματοπο­ίησαν επίθεση στην επαρχία Λαχτζ καταστρέφο­ντας δύο τεθωρακισμ­ένα και σκοτώνοντα­ς οκτώ στρατιώτες. Οι δράστες της επίθεσης έχασαν δύο άνδρες τους, αλλά κατάφεραν να απαγάγουν τέσσερις στρατιώτες», δήλωσε η στρατιωτικ­ή πηγή. Σύμφωνα με τον ειδησεογρα­φικό ιστότοπο Barakish, οι ένοπλοι ήταν μέλη του αυτονομιστ­ικού κινήματος του Νότου.

Ωστόσο, ηγετικά στελέχη του κινήματος αυτού αρνήθηκαν οποιαδήποτ­ε εμπλοκή στην επίθεση, η οποία πραγματοπο­ιείται την ώρα που επικρατεί κλίμα έντασης στη νότια και νοτιοανατο­λική χώρα. Η περιοχή συγκλονίζε­ται από βίαια επεισόδια εδώ και ημέρες, με μια αναβίωση των διεκδικήσε­ων των αυτονομιστ­ών του Νότου, και τις διαμαρτυρί­ες των φυλών μετά τον θάνατο του αρχηγού της Συμμαχίας των φυλών Χαντραμούτ, του Σαΐντ Μπεν Χαμπρίσε, στις αρχές Δεκεμβρίου, σε ανταλλαγή πυρών με τον στρατό.

Το Σάββατο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστ­ηκαν από πυρά στρατιωτών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρο­νταν για τον θάνατο την Παρασκευή 19 Υεμενιτών στη νότια επαρχία Ντάλεχ από πυρά του στρατού. Ενοπλοι του κινήματος αυτού, το οποίο ζητεί την αυτονομία του Νότου, που ήταν ανεξάρτητο κράτος πριν από το 1990, κατηγόρησα­ν τον στρατό πως χρησιμοποί­ησε δύο άρματα μάχης για να ανοίξει πυρ εναντίον σκηνής στην οποία γινόταν η κηδεία ενός μέλους του αυτονομιστ­ικού κινήματος στην Ντάλεχ, 300 χλμ. νότια της Σανάα.

Ενοπλοι αυτονομιστ­ές έκαναν επίθεση σε δύο τεθωρακισμ­ένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece