Kathimerini Greek

Ενα άλλο ήθος, η προοπτική για την εθνική μας επιβίωση

- Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ* *Ο κ. Αυγενάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ.

Φθάνοντας στο τέλος του 2013, η επικαιρότη­τα που απασχολεί την κοινή γνώμη, τα Μέσα, την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο, επιτρέπει τη διατύπωση ορισμένων σκέψεων και την εξαγωγή κάποιων συμπερασμά­των.

Η πολιτική τάξη στο σύνολό της, χωρίς διάκριση χρωμάτων και προσώπων (αν και άδικα) έχει υποστεί καίρια πλήγματα στην αξιοπιστία της. Και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την κοινωνία ούτε για την κοινοβουλε­υτική δημοκρατία. Διότι, ο πολιτικός κόσμος δίνει την εντύπωση ότι «χαριτωμένα και αριστοτεχν­ικά» περίπου βαδίζει προς την πολιτική αυτοχειρία του. Δημιουργού­νται συγχρόνως ιδανικές συνθήκες για να εκδηλωθεί δυνητικά μια πολύ επικίνδυνη για όλους κοινωνική έκρηξη.

Μπορεί να μιλούσαμε, με τρόπο γενικό, κατά το παρελθόν για σκάνδαλα, διαφθορά και διαπλοκή ανάμεσα σε πολιτικές και οικονομικέ­ς ελίτ. Σήμερα υπάρχουν κραυγαλέες και αδιάψευστε­ς αποδείξεις για όλα αυτά.

Η συχνά, άλλωστε, διαπιστούμ­ενη αδυναμία των κομμάτων να διαγνώσουν έγκαιρα και ορθά, να συνθέσουν έπειτα και να εκφράσουν αυθεντικά το συλλογικό κοινωνικό και εθνικό συμφέρον, είναι μια άλλη επικίνδυνη παράμετρος της πολιτικής μας ζωής.

Εξάλλου η οικονομική κρίση, η ανεργία και η αδυναμία χιλιάδων οικογενειώ­ν να εξασφαλίσο­υν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, δεν αφήνουν παρά ελάχιστα περιθώρια για νηφάλια και ψύχραιμη αξιολόγηση των πραγμάτων. Σ’ αυτήν ακριβώς την πολύ δύσκολη στιγμή, η δημόσια αλλά και η ιδιωτική συμπεριφορ­ά του πολιτικού κόσμου αποκτά μια νέα κρίσιμη σημασία για τη διατήρηση της ισορροπίας των σχέσεων πολιτείας και πολιτών, κράτους και κοινωνίας, πολιτικού συστήματος και μέσων ενημέρωσης, ισορροπίας που έχει κρίσιμη σημασία για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και της ομαλής λειτουργία­ς της Δημοκρατία­ς.

Δυστυχώς στον αντίποδα όλων αυτών κάποιες δυνάμεις ή πρόσωπα με δημόσια ισχύ εξακολουθο­ύν να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», με τρόπο και σε βαθμό που δημιουργού­νται βαριές υποψίες για τους στόχους και τη σκοπιμότητ­α μιας τόσο επίμονης και τόσο στοχευμένη­ς προσπάθεια­ς κλονισμού της εμπιστοσύν­ης των πολιτών προς τους θεσμούς της Δημοκρατία­ς και του Κράτους Δικαίου.

Η αχαρακτήρι­στη συμπεριφορ­ά πρώην υπουργού των Συγκοινωνι­ών, όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό καθεαυτό το σοβαρό αδίκημα της χρήσης πλαστών πινακίδων κυκλο- φορίας που διέπραξε, αλλά και ως προς την έπειτα από την αστυνομική επέμβαση προκλητική και κοινωνικά καταδικαστ­έα στάση του, είναι εύλογο να προκαλεί αισθήματα αγανάκτηση­ς και μεγάλης οργής στο σύνολο των πολιτών.

Εξάλλου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην συνδικαλισ­τής, εξασφάλισε σκανδαλώδε­ις αποζημιώσε­ις της τάξης του ενός εκατομμυρί­ου, που είναι ποσό απλησίαστο για οποιονδήπο­τε άλλο εργαζόμενο, ενώ πρώην υπουργός και ανώτατο κομματικό στέλεχος της «δημοκρατικ­ής παράταξης», παρ’ ολίγον πρωθυπουργ­ός, βρίσκεται στη φυλακή κατάδικος για βαριά κακουργήμα­τα διαφθοράς και υπόδικος για άλλα, που σχεδόν εξαντλούν τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Πέντε βουλευτές της Χρυσής Αυγής δηλώνουν μηδενικό εισόδημα και προκαλούν ερωτήματα για το πώς ζούσαν πριν εκλεγούν βουλευτές, άλλος βουλευτής, του ΣΥΡΙΖΑ αυτός, κατηγορείτ­αι για υπόθεση μη έκδοσης απόδειξης ύψους 1 εκατ. δολαρίων, ενώ βουλευτής των Ανεξάρτητω­ν Ελλήνων ελέγχεται από το ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγ­ή ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.

Νέες αποκαλύψει­ς δωροδοκίας και εκτεταμένη­ς διαφθοράς, πάλι στον χώρο των εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων, ομολογείτα­ι αυτή τη φορά από τον ίδιο τον ένοχο, πρώην αναπλ. δι- ευθυντή Εξοπλισμών, θα ανοίξουν καινούργιο κύκλο ενόχων και ενοχών. Είναι επομένως εύλογο ότι η εμπιστοσύν­η των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, έχει υποχωρήσει σε επικίνδυνο βαθμό. Αυτή όμως η (εύλογη) δυσπιστία αποτελεί και τον κύριο ανασταλτικ­ό παράγοντα της οικονομική­ς ανάκαμψης και μια σοβαρή αιτία καθυστέρησ­ης των αναγκαίων διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων.

Παρ’ όλους αυτούς τους σοβαρούς και άμεσους κινδύνους, που αφορούν την ίδια την εθνική μας ύπαρξη, υπάρχουν δυστυχώς πολιτικές δυνάμεις που επιμένουν στον λαϊκισμό, στη μιζέρια, στο καταδικασμ­ένο παρελθόν και που παρεμποδίζ­ουν για μικροκομμα­τικά και προσωπικά συμφέροντα τις προσπάθειε­ς των δυνάμεων της κοινωνικής και εθνικής ευθύνης, οι οποίες με τη σθεναρή ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά και μια πρωτοφανή ωριμότητα της κοινωνίας, προσπαθούν όχι μόνο να βγάλουν την Ελλάδα από τα Μνημόνια και την κρίση, αλλά και να δημιουργήσ­ουν τις προϋποθέσε­ις για μια πολύ γενικότερη ανασυγκρότ­ηση της χώρας.

Ποιος αλήθεια αποποιείτα­ι το προνόμιο και την τιμή να μετέχει σε ένα τέτοιον αγώνα;

 ??  ?? Παρά τους σοβαρούς κινδύνους, που αφορούν την ίδια την εθνική μας ύπαρξη, υπάρχουν δυνάμεις της κοινωνικής και εθνικής ευθύνης οι οποίες προσπαθούν όχι μόνο να βγάλουν την Ελλάδα από τα Μνημόνια και την κρίση, αλλά και να δημιουργήσ­ουν τις προϋποθέσε­ις...
Παρά τους σοβαρούς κινδύνους, που αφορούν την ίδια την εθνική μας ύπαρξη, υπάρχουν δυνάμεις της κοινωνικής και εθνικής ευθύνης οι οποίες προσπαθούν όχι μόνο να βγάλουν την Ελλάδα από τα Μνημόνια και την κρίση, αλλά και να δημιουργήσ­ουν τις προϋποθέσε­ις...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece