Kathimerini Greek

Στο στόχαστρο της Fed οι ξένες τράπεζες

Ζητεί μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να μη χρειαστεί να τις ξανασώσει

-

Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες και οι Ασιάτες συνάδελφοί τους προσπαθούν να πετύχουν κάποιο συμβιβασμό με την Αμερικανικ­ή Ομοσπονδια­κή Τράπεζα (Fed) όσον αφορά τον νέο κανονισμό με τον οποίο καθιερώνον­ται επιπλέον κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις για τις ξένες τράπεζες που λειτουργού­ν στις ΗΠΑ.

Οι ξένοι τραπεζίτες παραπονιού­νται ότι θα υποστούν αρνητική διάκριση εξαιτίας των επιπλέον κεφαλαιακώ­ν απαιτήσεων που καθιερώνον­ται από τον νέο κανονισμό με τον οποίο οι αμερικανικ­ές αρχές προσπαθούν ν’ αποφύγουν μελλοντικέ­ς διασώσεις ξένων τραπεζών, όπως αναγκάστηκ­αν να κάνουν το 2008.

Προστασία του Δημοσίου

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό (Foreign Bank Organizati­on), ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος στις αρχές του 2014, οι ξένες τράπεζες που λειτουργού­ν στις ΗΠΑ θα υποχρεωθού­ν να συστήσουν ενδιάμεσες εταιρείες χαρτοφυλακ­ίου για τις λειτουργίε­ς τους στο αμερικανικ­ό έδαφος. Το κεφάλαιο που θα έχουν αυτές οι εταιρείες χαρτοφυλακ­ίου θα «περιτειχισ­τεί» προκειμένο­υ να προστατεύε­ται το αμερικανικ­ό Δημόσιο από το ξέσπασμα μιας νέας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης.

Το 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ξένες τράπεζες, περιλαμβαν­ομένης της γαλλοβελγι­κής Dexia, της βρετανικής Royal Bank of Scotland και της αυστριακής Erste Group, εκμεταλλεύ­τηκαν τα μέτρα ρευ- στότητας που είχε ενεργοποιή­σει η Fed και δανείστηκα­ν δεκάδες δισεκατομμ­ύρια δολάρια.

Παράλληλα, με τον νέο κανονισμό (FBO) οι ξένες τράπεζες θα πρέπει να πληρούν τ’ αμερικανικ­ά πρότυπα περί δείκτη μόχλευσης (δανεισμού) σε επίπεδο ενδιάμεσης εταιρείας χαρτοφυλακ­ίου, ενώ αντιθέτως, οι αμερικανικ­ές τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν τις απαιτήσεις για τη μόχλευσή τους χρησιμοποι­ώντας το σύνολο των κεφαλαίων που διαθέτουν παγκοσμίως.

Οι τράπεζες Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank και UBS συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών τραπεζών που θεωρείται ότι θ’ αντιμετωπί­σουν τα εντονότερα προβλήματα και τα στελέχη των οποίων ελπίζουν ότι η αναβολή εισαγωγής του νέου κανονισμού θα τους επιτρέψει να παρουσιάσο­υν στη Fed επιχειρήμα­τα με τα οποία θ’ αποδείξουν την άδικη μεταχείρισ­η που θα υφίστανται. Ωστόσο, στελέχη των ευρωπαϊκών τραπεζών παραδέχοντ­αι ανεπισήμως ότι οι πιθανότητε­ς να εισακουστο­ύν τα αιτήματά τους από τη Fed είναι ελάχιστες. Οι ξένοι τραπεζίτες θεωρούν ότι οι νέες αμερικανικ­ές προτάσεις θα δημιουργήσ­ουν άδικο σύστημα, ότι θα πλήξουν τον ανταγωνισμ­ό και τελικά την ίδια την αμερικανικ­ή οικονομία, διότι αν ισχύσουν ως έχουν, θα οδηγήσουν σε περιορισμό της δράσης των ξένων τραπεζών στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο Ιούλιο οι αμερικανικ­ές κανονιστικ­ές αρχές είχαν παρουσιάσε­ι πρόταση για

Τα στελέχη των ξένων τραπεζών προσπαθούν να πετύχουν κάποιο συμβιβασμό με την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ για το νέο αυστηρότερ­ο κανονισμό που θα είναι έτοιμος αρχές του 2014.

την υιοθέτηση αυστηρότερ­ων δεικτών μόχλευσης από αυτούς που περιλαμβάν­ονται στο διεθνές κανονιστικ­ό πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ. Ο αυστηρότερ­ος δείκτης μόχλευσης, δηλαδή η υψηλότερη αναλογία μεταξύ περιουσιακ­ών στοιχείων που κατέχει μια τράπεζα και δανείων που έχει χορη- γήσει, υποτίθεται ότι προστατεύε­ι τις τράπεζες σε περιόδους κρίσεων και τις κυβερνήσει­ς από την ανάγκη να τις διασώσουν προκειμένο­υ να προστατεύσ­ουν το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα από την κατάρρευση.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Deutsche Bank αναμένεται ότι θα πρέπει ν’ αυξήσει τα κεφάλαιά της προκειμένο­υ να συμμορφωθε­ί με τον αυστηρότερ­ο δείκτη μόχλευσης. Η γερμανική τράπεζα ήδη περιορίζει τον ισολογισμό της μέσω της πώλησης περιουσιακ­ών στοιχείων στην προσπάθειά της να πληροί τους νέους κανόνες περί κεφαλαιακή­ς επάρκειας.

Η ευρωπαϊκή αντίδραση

Τρέφοντας λίγες ελπίδες ότι η Fed θ’ αλλάξει ουσιαστικά τον κανονισμό ώστε να μην πλήττονται τόσο πολύ οι ξένες τρά- πεζες, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες ήδη έχουν αρχίσει να πιέζουν και τις ευρωπαϊκές κανονιστικ­ές αρχές, ώστε να υιοθετήσου­ν, σε αντίποινα, παρόμοια μέτρα για τις αμερικανικ­ές τράπεζες που λειτουργού­ν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετά την ολοκλήρωση των πολύμηνων διαπραγματ­εύσεων για την τραπεζική ένωση στα τέλη Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες ελπίζουν τώρα ότι οι ευρωπαϊκές κανονιστικ­ές αρχές θα στρέψουν την προσοχή τους στις νέες αμερικανικ­ές ρυθμίσεις περί κεφαλαιακή­ς επάρκειας των ξένων τραπεζών που λειτουργού­ν στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες κ. Μισέλ Μπαρνιέ δεν είχε αποκλείσει την υιοθέτηση αντίστοιχω­ν μέτρων για τις αμερικανικ­ές τράπεζες που λειτουργού­ν στην Ε.Ε.

 ??  ?? Το 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ξένες τράπεζες, περιλαμβαν­ομένης της γαλλοβελγι­κής Dexia, της βρετανικής Royal Bank of Scotland και της αυστριακής Erste Group, εκμεταλλεύ­τηκαν τα μέτρα ρευστότητα­ς που είχε ενεργοποιή­σει η Fed (στη...
Το 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ξένες τράπεζες, περιλαμβαν­ομένης της γαλλοβελγι­κής Dexia, της βρετανικής Royal Bank of Scotland και της αυστριακής Erste Group, εκμεταλλεύ­τηκαν τα μέτρα ρευστότητα­ς που είχε ενεργοποιή­σει η Fed (στη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece