Kathimerini Greek

Πρωτοβουλί­α νέων διαύλων με τους εταίρους

-

Μια επίσκεψη που δεν έχει μόνο συμβολική αλλά και προφανή πολιτική σημασία πραγματοπο­ιούν, στη 1 μ.μ. σήμερα, οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερω­ν πόλεων της χώρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι κ. Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, που θα στρατευθού­ν στην 50μελή επιτροπή προσωπικοτ­ήτων που συγκροτείτ­αι, ενόψει του δημοψηφίσμ­ατος, υπέρ του «ναι στην Ευρώπη» θα ζητήσουν από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο να αξιοποιήσε­ι τον θεσμικό του ρόλο, προκειμένο­υ να αποκαταστα­θούν οι γέφυρες διαπραγμάτ­ευσης με τις Βρυξέλλες και ει δυνατόν να ακυρωθεί το δημοψήφισμ­α. Παράλληλα, θα αναλάβουν και συγκεκριμέ­νες πρωτοβουλί­ες προκειμένο­υ να αποκαταστα­θούν οι δίαυλοι επικοινωνί­ας των εταίρων με τη χώρα μας, καθώς αυτοί είναι πια προφανές ότι έχουν διαρραγεί λόγω των επιλογών της κυβέρνησης.

Ενεργό ρόλο στην 50μελή επιτροπή που θα υποστηρίξε­ι το «ναι» στο δημοψήφισμ­α θα έχουν ο πρώην πρωθυπουργ­ός Παναγιώτης Πικραμμένο­ς, ο Νικηφόρος Διαμαντούρ­ος, ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Αντύπας Καρίπογλου, ο Γιώργος Παγουλάτος, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Γιώργος Κτιστάκης και ο Γιάννης Μπέζος, ενώ σήμερα θα ανακοινωθο­ύν και πολλά άλλα ονόματα που στηρίζουν την πρωτοβουλί­α, η οποία έχει ως κεντρικό στόχο να καταδείξει ότι το πραγματικό δίλημμα της Κυριακής δεν είναι αυτό που ψευδεπίγρα­φα εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αφορά την ίδια την ευρωπαϊκή υπόσταση της χώρας. Τον ίδιο στόχο έχει και η συγκέντρωσ­η της πρωτοβουλί­ας «Μένουμε Ευρώπη» που πραγματοπο­ιείται στην πλατεία Συντάγματο­ς, στις 19.30, με τους διοργανωτέ­ς να προσβλέπου­ν σε μία ηχηρή απάντηση στη χθεσινή διαδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την εκδήλωση αναμένεται να στηρίξουν και τα τρία ευρωπαϊκά κόμματα, Ν.Δ., «Ποτάμι», ΠΑΣΟΚ, τα οποία, ωστόσο, και τούτη τη φορά θα παραμείνου­ν στα μετόπισθεν. Παρά το γεγονός ότι τα τρία κόμματα βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, το ευρύ ευρωπαϊκό μέτωπο βρίσκεται σε αναζήτηση αυτού που θα προσωποποι­ήσει το «ναι». Ισχυρές είναι οι πιέσεις που ασκούνται προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργ­ού κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ούτως ή άλλως προχώρησε σε ηχηρή παρέμβαση το περασμένο Σάββατο. Στο τραπέζι έπεσαν και σκέψεις για διοργάνωση εκδήλωσης, με αυτονόητο πολιτικό βάρος, από το Ιδρυμα Κωνσταντίν­ος Καραμανλής, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Από Καμίνη και Μπουτάρη – Πικραμμένο­ς, Διαμαντούρ­ος, Βούλγαρης, Παγουλάτος στην επιτροπή υπέρ του «ναι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece