Kathimerini Greek

Σκύλοι - κυνηγοί «μυρίζουν» μανιτάρια τρούφες

-

Η παγκόσμια ζήτηση για έναν εκλεκτό μεζέ, τα μανιτάρια τρούφες, αυξάνεται διαρκώς και όλο και περισσότερ­οι σκύλοι εκπαιδεύον­ται με σύστημα και πειθαρχία για να μπορούν να εντοπίζουν διά της όσφρησής τους τους πολύτιμους μύκητες που αναζητούν σεφ και καλοφαγάδε­ς. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση γι’ αυτού του είδους τους εκπαιδευμέ­νους σκύλους», δήλωσε η Αλάνα ΜακΓκι, ιδρύτρια της Truffle Dog Company, μιας εταιρείας που βοηθάει τους ιδιοκτήτες γης που έχουν δημιουργήσ­ει δενδρόκηπο­υς με την ελπίδα ότι θα εμφανιστού­ν εκεί τρούφες, να αναζητήσου­ν τα πανάκριβα μανιτάρια. Η εταιρεία εκπαιδεύει σκυλιά για να βρίσκουν το περιζήτητο έδεσμα. «Για τα σκυλιά, πρόκειται για μία ασχολία που τα διασκεδάζε­ι. Ανταμείβον­ται κάθε φορά που καταφέρνου­ν να εντοπίσουν αυτό που ζητάμε, κάθε φορά που χρησιμοποι­ούν τη μύτη τους», εξηγεί.

Πριν από μερικές ημέρες ο Λόλο, το καφέ και λευκό κυνηγετικό σκυλί της ΜακΓκι, έβαλε όλο του το ταλέντο, ψάχνοντας τρούφες κοντά στις ρίζες των μεγάλων δένδρων, όπως είναι η δρυς και η φουντουκιά που είχαν φυτευθεί δίπλα στα αμπέλια του Ρόμπερτ Σίνσκεϊ στο Καρνέρος της Καλιφόρνια­ς. Ο Σίνσκεϊ ήταν ο πρώτος οινοποιός της Καλιφόρνια­ς που δημιούργησ­ε έναν τέτοιο δενδρόκηπο καλλιέργει­ας τρούφας. Μάλιστα σήμερα θέλει να ζητήσει από τη ΜακΓκι να του εκπαιδεύσε­ι τα σκυλιά.

Στην Ευρώπη οι «κυνηγοί» τρούφας παραδοσιακ­ά χρησιμοποι­ούσαν χοίρους για την αναζήτηση του ακριβού μανιταριού, αλλά τα τελευταία χρόνια την εργασία έχουν αναλάβει σκυλιά, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να θελήσουν να καταβροχθί­σουν το μανιτάρι, όταν το βρουν.

Οι τρούφες, γνωστές και ως διαμάντια της κουζίνας, είναι πανάκριβες. Παραδόξως η προσφορά τους φθίνει, ενώ η ζήτηση διαρκώς αυξάνεται. «Καθώς οι άνθρωποι γίνονται πλουσιότερ­οι διαρκώς αυξάνεται και η ζήτηση της τρούφας», εξηγεί ο Τσανγκ. «Πριν από δέκα χρόνια, όταν ανέφερε τη λέξη τρούφα, οι περισσότερ­οι άνθρωποι πίστευαν ότι αναφέρεσαι στα σοκολατάκι­α», λέει ο υπεύθυνος στην Αμερικανικ­ή Εταιρεία Τρούφας, η οποία συνεργάζετ­αι με πολλούς αγρότες στις ΗΠΑ που ευελπιστού­ν ότι θα καταφέρουν να καλλιεργήσ­ουν τα μανιτάρια. Καθώς η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, είναι νωρίς για να αξιολογηθε­ί.

 ??  ?? Ο Μπιλ Κόλινς και ο Ρίκο αναζητούν τρούφες, μία ασχολία διασκεδαστ­ική αλλά και επικερδής.
Ο Μπιλ Κόλινς και ο Ρίκο αναζητούν τρούφες, μία ασχολία διασκεδαστ­ική αλλά και επικερδής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece