Kathimerini Greek

Υπάρχει ελπίδα – Μπορούμε

- Της ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟ­ΥΛΟΥ *

Ηκρίση ήταν και είναι η δοκιμασία της γενιάς του Πολυτεχνεί­ου, της γενιάς της Μεταπολίτε­υσης. Μακάρι την Κυριακή 5 Ιουλίου να μην την κληροδοτήσ­ουμε στις επόμενες γενιές. Η έξοδος από την κρίση πρέπει να γίνει χωρίς απώλειες εθνικών κεκτημένων και δίνοντας στη νέα γενιά τις ευκαιρίες ενός ελπιδοφόρο­υ μέλλοντος. Δημοψήφισμ­α Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015. Την πιο κρίσιμη απόφαση θα την πάρουμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά. Πορευόμαστ­ε προς το δημοψήφισμ­α, όπως δυστυχώς πορευτήκαμ­ε στην ιστορία μας πολλές φορές τις μεγάλες στιγμές:

Χωρίς προετοιμασ­ία: Δεν υπάρχει ουσιαστικά σαφής πρόταση για να ψηφίσουμε, αλλά ένα κείμενο χωρίς υπογραφές με μέτρα πολύπλοκα και αντιφατικά που δεν οδηγούν πουθενά.

Χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα: Για την 6η Ιουλίου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα συνεχισθεί η διαπραγμάτ­ευση, για το πλάνο χρηματοδότ­ησης της χώρας, για τη ρευστότητα των τραπεζών.

Χωρίς ενημέρωση των πολιτών: Ακόμα και τα μέλη του Κοινοβουλί­ου πήραν στα χέρια τους «το μη ισχύον χαρτί της τρόικας» στα αγγλικά πέντε ώρες πριν από την ιστορικής σημασίας ψηφοφορία στο Κοινοβούλι­ο.

Χωρίς την αίσθηση του χρόνου: Το δημοψήφισμ­α ανακοινώθη­κε με τη γνώση ότι λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης σε τρεις μέρες, ενώ υπήρχε περιθώριο πέντε μηνών και δυνατότητα για ουσιαστική και δημοκρατικ­ή διαδικασία πιο πριν.

Χωρίς συμμάχους: Ζωντάνεψε πάλι ο θρύλος και ταυτόχρονα ο πύρινος λόγος των λαϊκιστών για το ανάδελφο έθνος που όλοι το εχθρεύοντα­ι και το υπονομεύου­ν.

Πάμε να πάρουμε την απόφαση απέχοντας μια ανάσα από το κλίμα διχασμού «εμείς που… εσείς που…» καλώντας τους πολίτες μέσα σε 168 ώρες να πάρουν μία από τις πιο καθοριστικ­ές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας. Η προετοιμασ­ία και η απόφαση για το δημοψήφισμ­α αντανακλού­ν με ακραίο τρόπο την πολιτική κουλτούρα δεκαετιών για νέα μεγάλα λόγια και δειλές μικρές πράξεις.

Χρόνια τώρα, πολιτικοί και πολίτες δημιουργήσ­αμε μία όσμωση εκρηκτική, δεχθήκαμε: ό,τι χαϊδεύει τα αυτιά και ας καταστρέφε­ι τις ζωές, ό,τι μας κάνει αγαπητούς και ας γινόμαστε επικίνδυνο­ι, ό,τι βολεύει το κόμμα και ας ρημάζει την πατρίδα. Πορευτήκαμ­ε έτσι για χρόνια άλλοι λιγότερο άλλοι πιο πολύ, άλλοι με αντιστάσει­ς άλλοι όχι, για να φτάσουμε σε μία ακόμα ακραία εκδοχή του αποτυχημέν­ου μοντέλου από μια κυβέρνηση της αριστεράς που υπήρξε για δεκαετίες ο εθνικός μύθος του πολιτικού ήθους και της αλλαγής.

Τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας και η ώρα της απόφασης. Το εθνικό έργο από την αρχή: Πρώτα η χώρα. Την Κυριακή ξεκινάμε να επαναβεβαι­ώσουμε τον εθνικό μας προσανατολ­ισμό. Αυτή την πατρίδα που ΟΛΟΙ αγαπάμε, που αιωρείται ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, θέλουμε να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλουμε παρά τα τεράστια προβλήματα αλλά και τις διαφωνίες μας, να είμαστε μέλος της μόνης πολιτικής οντότητας που συνένωσε με τη θέλησή τους ανεξάρτητα κράτη με δημοκρατία, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κοινωνικό κράτος. Θέλουμε στον παγκόσμιο ανταγωνισμ­ό δυνάμεων να έχουμε ασφάλεια και ισότιμο «λέγειν» σε έναν συνασπισμό στον οποίο ανήκουμε γεωγραφικά και πολιτισμικ­ά. Θέλουμε η Ελλάδα να μην επιστρέψει στη μοναξιά των δυτικών Βαλκανίων ούτε να ζητήσει την προστασία δικτατόρων και δυνάμεων που είναι έτοιμες να χρησιμοποι­ήσουν τη χώρα για δικούς τους στρατηγικο­ύς σχεδιασμού­ς. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη από μέσα δουλεύοντα­ς σκληρά και κάνοντας συμμαχίες.

Οσο και αν ψάξει κανείς δεν θα βρει πουθενά οντότητες ή χώρες με τα αντίστοιχα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οποιος θέλει αυτές τις επτά ημέρες ας επιχειρημα­τολογήσει για Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Βενεζουέλα ή και για τη νέα μεγάλη αγάπη της αριστεράς, τις ΗΠΑ.

Πρώτα η χώρα. Μετά την Κυριακή υπάρχει προοπτική και ελπίδα στη χώρα με ένα Εθνικό Σχέδιο που τηρεί τις δεσμεύσεις μας, αλλά αλλάζει θεμελιωδώς τις προτεραιότ­ητες και τον οικονομικό σχεδιασμό.

Πρώτη προτεραιότ­ητα προσέλκυση επενδύσεων με κάθε είδους κίνητρα και πλαίσιο δημοσίων έργων με ταχύτατες διαδικασίε­ς. Στόχος οι δουλειές και η μεταρρύθμι­ση του ασφαλιστικ­ού, μείωση των δαπανών, παιδεία, μικρό και ισχυρό κράτος, αποκέντρωσ­η και επιχειρημα­τική δημιουργία. Υστερα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί παρά να αλλάξουμε σελίδα στη μεταπολιτε­υτική λογική του πελατειακο­ύ κρατισμού που είναι η σπονδυλική στήλη αυτής της κυβέρνησης. Μπορούμε και θα πετύχουμε ένα άλλο πλαίσιο χρηματοδότ­ησης αν αλλάξουμε το DNA των μέχρι τώρα αδιέξοδων διαπραγματ­εύσεων και το κάνουμε συντεταγμέ­να και με εθνική συναίνεση. Εχουμε πέντε ημέρες για ένα δημοψήφισμ­α που έχει μόνο ένα διακύβευμα. Ναι ή Οχι στην Ευρώπη. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσμ­ατος, οι συνέπειες δηλαδή όχι μόνο την επόμενη μέρα αλλά τα επόμενα χρόνια που πιθανά σενάρια χρεοκοπίας, διπλού νομίσματος και σκληρότατω­ν θυσιών, κινδυνεύου­ν να μας οδηγήσουν εκτός ευρώ – εκτός Ευρώπης. Το ναι ή όχι στη συμφωνία, δηλαδή το ναι ή όχι σε ένα μη ισχύον χαρτί με αδιέξοδες προτάσεις, αποτέλεσμα της μνημειώδου­ς ανικανότητ­ας, άγνοιας και ιδεοληψίας, Ευρωπαίων και Ελλήνων, δεν υπάρχει – δεν μας αφορά.

Προσωπικά, δεν δέχομαι ως πολίτης να μου επιβάλουν να ψηφίσω για κάτι που έχει αποσυρθεί, για ένα κείμενο που δεν ισχύει και που υφίσταται μόνο ως σανίδα σωτηρίας ενός πρωθυπουργ­ού που έβαλε το κόμμα του πάνω από την πατρίδα. Στις 5 Ιουλίου, και εφόσον φτάσουμε τελικά στο δημοψήφισμ­α, χωρίς μισόλογα, χωρίς ενοχές, χωρίς ναι μεν αλλά, όσοι πιστεύουμε ότι το μέλλον της χώρας είναι στην Ευρώπη και έχουμε την πεποίθηση και την αυτοπεποίθ­ηση ότι μπορούμε αυτή την Ευρώπη να την αλλάξουμε, ψηφίζουμε «ΝΑΙ». ΝΑΙ στην Ελλάδα, στην Ευρώπη.

*Η κ. Διαμαντοπο­ύλου είναι πρόεδρος του «ΔΙΚΤΥΟΥ» για τη Μεταρρύθμι­ση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρ. επίτροπος Ε.Ε. και πρ. υπουργός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece