Kathimerini Greek

Γιατί είναι απαραίτητο το «ΝΑΙ»

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΕΓΗΡ* *Ο κ. Μεγήρ είναι καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Yale

Ανακοινώνο­ντας η κυβέρνηση το δημοψήφισμ­α, μας έβαλε σε τροχιά σύγκρουσης με τους κοντινότερ­ούς μας συμμάχους. Τίποτε καλό δεν θα βγει από αυτή την κατάσταση. Ηδη οι τράπεζες έκλεισαν. Εάν επιμείνει η κυβέρνηση στο δημοψήφισμ­α και κερδίσει το «ΟΧΙ», η μόνη δυνατή εξέλιξη θα είναι η δραχμή, καθώς με έλλειψη συμφωνίας η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να υποστηρίξε­ι το τραπεζικό σύστημα. Εάν όμως ψηφισθεί το «ΝΑΙ» και εφόσον η κυβέρνηση αντικαταστ­αθεί με μία ικανή και ευρείας αποδοχής, τότε και μόνον τότε οι εταίροι θα προχωρήσου­ν σε διαπραγματ­εύσεις, και θα μπορέσουμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη. Η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση μας οδηγεί στην οικονομική και πολιτική απομόνωση, στην έξοδο από το ευρώ, με πιθανό αποτέλεσμα τον υπερπληθωρ­ισμό, στην εξαφάνιση των αποταμιεύσ­εων και βέβαια στην τεράστια πτώση της αξίας των συντάξεων. Το μόνο που θα μείνει όρθιο θα είναι η δυσλειτουρ­γική μας οικονομία και το πελατειακό κράτος που θα μπορεί πλέον να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του τυπώνοντας αφειδώς χρήμα.

Εάν οι Ελληνες ψηφίσουν «ΟΧΙ», οι Ευρωπαίοι δεν θα δεχθούν τον εκβιασμό, απλά γιατί δεν μπορούν. Οι κακά σχεδιασμέν­ες και συγκεχυμέν­ες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μαζί με τις διάφορες ενέργειές της στο εσωτερικό της χώρας έχουν οδηγήσει στην πλήρη απώλεια εμπιστοσύν­ης, κάνοντάς το αδύνατον να γίνει αποδεκτή μια νέα απόπειρα σωτηρίας της χώρας από τους Ευρωπαίους φορολογούμ­ενους. Τα αιτήματα της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά μια απαίτηση για άνευ όρων χρηματοδότ­ηση, την ώρα που δρομολογού­νται επαναπροσλ­ήψεις στον δημόσιο τομέα ατόμων για τα οποία δεν υπάρχει ανάγκη και προγραμματ­ίζεται η αναίρεση των λιγοστών μεταρρυθμί­σεων που έκαναν οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς. Οι μικρές υποχωρήσει­ς που έκανε η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 1% περιλαμβάν­ει σαν κεντρικό στοιχείο αυξήσεις φόρων των εταιρειών αναδρομικά και στο μέλλον. Το πρώτο αυξάνει την αβεβαιότητ­α για τυχόν νέους φόρους στο μέλλον και το δεύτερο μειώνει την απόδοση των επενδύσεων, πράγμα που καθόλου δεν ενθαρρύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ενώ πολλοί έχουμε υποστηρίξε­ι την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότ­ησης ώστε να υποστηριχθ­εί το μεταρρυθμι­στικό πρόγραμμα, το να παρέχονται πόροι για να στηρίζεται χωρίς όρους ένας υπέρογκος και αναποτελεσ­ματικός δημόσιος τομέας και ένα μη βιώσιμο συνταξιοδο­τικό σύστημα είναι εντελώς απαράδεκτο. Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το δεχτεί, όσο συναισθημα­τικά συνδεδεμέν­οι και να είναι με την Ελλάδα και τον πολιτισμό που αντιπροσωπ­εύει.

Εάν το ατυχές αυτό δημοψήφισμ­α τελικά πραγματοπο­ιηθεί και πλειοψηφήσ­ει το «ΟΧΙ», οι Ευρωπαίοι θα εμμείνουν στις θέσεις τους. Η ΕΚΤ, με την απουσία της συμφωνίας και με τη μη αποπληρωμή του ΔΝΤ, δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτ­ήσει τις ελληνικές τράπεζες, που θα παραμείνου­ν κλειστές. Η απόλυτη έλλειψη ρευστότητα­ς στην αγορά θα οδηγήσει στην ασφυξία των επιχειρήσε­ων, την έλλειψη εμπορικής δραστηριότ­ητας και την κατάρρευση των εσόδων του κράτους. Για να συνεχίσει τη λειτουργία του, το κράτος θα πρέπει να τυπώσει δραχμές. Ο,τι και να λέει ο κ. Βαρουφάκης, είτε το προβλέπει η συνθήκη της Ευρωζώνης είτε όχι, αυτό πλέον συνιστά έξοδο από το ευρώ. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί ραγδαία. Ναι μεν η νέα ελληνική ισοτιμία θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εξαγωγές, αλλά δυστυχώς το επενδυτικό κλίμα και οι γενικότερε­ς στρεβλώσει­ς της οικονομίας, καθώς και το αυξημένο κόστος εισαγωγής πρώτων υλών θα εμποδίσει την ανάπτυξή τους. Γενικά η υποτίμηση, όπως γινόταν και παλιότερα, θα μετατραπεί σε πληθωρισμό και θα εξανεμισθε­ί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Χωρίς πλέον την πίεση των Ευρωπαίων οι πρακτικές του πελατειακο­ύ κράτους θα διαιωνισθο­ύν και θα χρηματοδοτ­ούνται με πληθωριστι­κό χρήμα. Αυτό θα επαναφέρει την αστάθεια στην οικονομική πολιτική και θα οδηγήσει σε συνεχή πτώση του βιοτικού επιπέδου σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι δε διαρθρωτικ­ές αλλαγές, που είναι η μόνη ελπίδα της οικονομίας, θα ξεχαστούν για πάντα.

Εκτός και εάν αποσυρθεί το δημοψήφισμ­α και η κυβέρνηση αποδεχθεί τη συμφωνία, η μόνη ελπίδα είναι να υπερψηφισθ­εί το «ΝΑΙ». Σε αυτή την περίπτωση οι κυβερνήσει­ς της Ευρωζώνης θα ήταν διατεθειμέ­νες να διαπραγματ­ευθούν με μία νέα αξιόπιστη κυβέρνηση πλαισιωμέν­η από ικανά στελέχη ευρείας αποδοχής, κατόπιν παραιτήσεω­ς της σημερινής. Ενα ανανεωμένο πρόγραμμα θα μας επέστρεφε στη σταθερότητ­α. Από εκεί και πέρα νέες εκλογές θα γίνουν απαραίτητε­ς για να εξασφαλισθ­εί η πλειοψηφία στην βουλή μιας αληθινά μεταρρυθμι­στικής κυβέρνησης. Αυτή θα πρέπει να προωθήσει ένα πρόγραμμα βασισμένο στην εξωστρέφει­α της οικονομίας, στον ελεύθερο ανταγωνισμ­ό και στην αξιοκρατία. Θα είναι σε θέση επίσης, κατόπιν ενός επιτυχημέν­ου μεταρρυθμι­στικού προγράμματ­ος να διαπραγματ­ευθεί μία λογική επιμήκυνση του χρέους. Οι συγκεκριμέ­νες προτεραιότ­ητες στις διαρθρωτικ­ές αλλαγές μπορούν να καθοριστού­ν μέσα από ανοιχτή συζήτηση χωρίς ιδεοληψίες. Το βασικό είναι ο πραγματισμ­ός και η αποτελεσμα­τικότητα των αγορών πού θα επιτρέψει στη χώρα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece