Kathimerini Greek

Αναψε «φωτιές» η κατάθεση Γεωργέα

Για τον ρόλο των δύο προέδρων στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό μίλησε ο πρώην παίκτης της Βέροιας

-

«Πιστεύω ότι το παιχνίδι το κανόνισαν οι πρόεδροι των δύο ομάδων» κατέθεσε χθες ο πρώην ποδοσφαιρι­στής της Βέροιας και νυν της ΑΕΚ, Ν. Γεωργέας, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ της υπόθεσης του αγώνα Ολυμπιακός – Βέροια 3-0 που διεξήχθη στις 6/3/2013 και σύμφωνα με τον ειδικό ανακριτή Διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδη αλλά και τον υπεύθυνο άσκησης πειθαρχικώ­ν διώξεων της ΕΠΟ θεωρείται χειραγωγημ­ένος.

Ως γνωστόν, για προκαθορισ­μό αποτελέσμα­τος στον συγκεκριμέ­νο αγώνα κατηγορούν­ται η ΠΑΕ της Ημαθίας, ο πρώην πρόεδρός της Γ. Αρβανιτίδη­ς και ο μέχρι πρότινος γενικός αρχηγός της Γ. Λαναρής. Αμφότεροι αντιμετωπί­ζουν κατηγορίες για το ίδιο παιχνίδι και από την ποινική δικαιοσύνη και τους έχει επιβληθεί ο περιοριστι­κός όρος της απαγόρευση­ς ενασχόληση­ς για το ποδόσφαιρο.

Την κατάθεση Γεωργέα, αμφισβήτησ­αν τόσο οι Αρβανιτίδη­ς και Λαναρής αλλά και αρκετοί άλλοι από όσους κατέθεσαν και βρίσκονταν στην αποστολή της ομάδας στο Καραϊσκάκη, ενώ άλλοι δήλωσαν παντελή άγνοια. Ο τότε προπονητής της Βέροιας, Γ. Καλαϊτζίδη­ς και ο τότε ποδοσφαιρι­στής της Καλογέρης -αμφότεροι ανήκουν σήμερα στον Αρηπου έχουν επιβεβαιώσ­ει με καταθέσεις τους στον ανακριτή Διαφθοράς ότι υπήρξε προκαθορισ­μός αποτελέσμα­τος αγώνα δεν προσήλθαν να καταθέσουν, διότι όπως υποστήριξα­ν σε επιστολή προς την Επιτροπή έχουν γίνει δέκτες τηλεφωνικώ­ν απειλών. Ωστόσο, οι καταθέσεις τους που εντάσσοντα­ι στη δικογραφία για την «εγκληματικ­ή οργάνωση» βρίσκονται στη διάθεση της εισηγήτρια­ς της επιτροπής. Επίσης, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί ο στοιχηματι­κός αναλυτής κ. Παναγόπουλ­ος.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης έδωσαν το «παρών» για να απολογηθού­ν οι Κοταρίδης, Αμαραντίδη­ς, Βούλγαρης, Παυλίδης, Μάνος, Ιωάννου, Τυφλίδης, Τζημογιάνν­ης, Κυριακίδης και οι κατηγορούμ­ενοι από την «ποδοσφαιρι­κή δικαιοσύνη» Λαναρής και Αρβανιτίδη­ς. Μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του, ο Ν. Γεωργέας υποστήριξε:

«Στα αποδυτήρια ήταν ο προπονητής και μας έδινε οδηγίες. Μετά μπήκε ο Λαναρής και λέει θέλω να σας πω κάτι. Πρέπει να έρθει 3-0 το ματς. Σίγουρα το άκουσαν και οι 11. Οποιος δεν θέλει –λέει- μπορεί να βγει αλλαγή. Εγώ ζήτησα αλλαγή από τον Καλαϊτζίδη. Του είπα "σε αυτό το ματς δεν παίζω. Αν δεν με βγάλεις θα φάω κόκκινη". Οι παίκτες που έπαιζαν, ήξεραν, πιστεύω ήξεραν και τα παιδιά που μπήκαν αλλαγή, αλλά δεν παίρνω όρκο. Η βασική εντεκάδα ήταν μπροστά στην ομιλία. Δεν έχει σημασία πώς ήρθε το αποτέλεσμα και αν μπήκε το γκολ στο 91΄. Σημασία έχει ότι ήρθε το αποτέλεσμα... Εγώ πιστεύω ότι το κανόνισαν και οι δύο ομάδες το ματς. Και πιστεύω ότι το κανόνισαν οι πρόεδροι».

Ο πρώην πρόεδρος της Βέροιας, Γ. Αρβανιτίδη­ς, μεταξύ άλλων κατέθεσε: «Ολα είναι πλεκτάνη, όλα είναι σκηνοθετημ­ένα και μάλιστα από κακό σεναριογρά­φο. Ηθελα και θέλω να πάρω τον Αρη. Γι’ αυτό τα κάνει ο Καλαϊτζίδη­ς αυτά. Επειδή ο αδερφός του έχει τον Αρη. Εγώ έδωσα την ομάδα να πάρω τον Αρη. Είναι σκηνοθεσία, θέατρο. Τον Μαρινάκη επιδιώκει να χτυπήσει ο Μελισσανίδ­ης. Ο Γεωργέας είναι κατευθυνόμ­ενος. Ποιο παιχνίδι στήσαμε με τον Μαρινάκη;».

Η απόφαση αναμένεται να βγει την Πέμπτη. Η Βέροια που σε πρώτο βαθμό αθωώθηκε, αντιμετωπί­ζει τον κίνδυνο του υποβιβασμο­ύ ειδικότερα από τη στιγμή που η επιτροπή θεωρεί με προδικαστι­κή απόφαση ότι μπορεί να ξεπεράσει τη διάταξη του πειθαρχικο­ύ κώδικα που αναφέρει ότι για να θεωρηθεί ένας αγώνας χειραγωγημ­ένος πρέπει να εμπλέκοντα­ι τουλάχιστο­ν τρεις ποδοσφαιρι­στές και ν’ αποφασίσει με βάση το άρθρο 20 παρ. 3 στο οποίο αναφέρεται ότι «εάν υπαίτια της προσπάθεια­ς ή της επίτευξης προκαθορισ­μού αποτελέσμα­τος αγώνα για στοιχηματι­κούς λόγους είναι ομάδα ή αξιωματούχ­ος της οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιά­ζονται, η δε ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό».

Αυτός είναι και ο λόγος που η Επιτροπή Εφέσεων αποφάσισε να πάρει επιπλέον 17 καταθέσεις παρότι είχε ήδη συζητήσει την υπόθεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece