Kathimerini Greek

Η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ

Αν ο ελληνικός λαός συνειδητοπ­οιήσει ότι ψηφίζοντας «όχι» ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ, τότε πιθανότατα να ψηφίσει «ναι».

-

Η πιθανότητα να εγκαταλείψ­ει η Ελλάδα το ευρώ αυξήθηκε κατά πολύ. Ωστόσο, η έξοδος της Ελλάδας μπορεί ακόμη να αποτραπεί, παρά τις δραματικές εξελίξεις του Σαββατοκύρ­ιακου όταν η Αθήνα ανακοίνωσε το κλείσιμο των τραπεζών για έξι ημέρες μετά την κατάρρευση των διαπραγματ­εύσεων με τους πιστωτές της. Ο προφανέστε­ρος τρόπος ώστε να αποφευχθεί το Grexit, είναι ο λαός να ψηφίσει πως αποδέχεται τους όρους οικονομική­ς διάσωσης που προσέφερε η Ευρωζώνη. Ομως ακόμη και αν ψηφίσουν υπέρ, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει η Ελλάδα να αποφύγει την επιστροφή στη δραχμή. Η αρχική παρόρμηση των Ελλήνων θα είναι να ψηφίσουν «όχι». Εχουν κουραστεί από τη λιτότητα και ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός τους λέει ότι οι προτάσεις των δανειστών ισοδυναμού­ν με εξευτελιστ­ικό τελεσίγραφ­ο. Ο κ. Τσίπρας αύξησε την πίεση όταν ανακοίνωσε το κλείσιμο των τραπεζών. Κατηγόρησε τις χώρες της Ευρωζώνης ότι προσπάθησα­ν να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό σε μια απόπειρα να υπονομεύσο­υν τη δημοκρατία. Αφό- του ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας το δημοψήφισμ­α, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης αρνήθηκαν να επεκτείνου­ν το πρόγραμμα διάσωσης μετά τις 30 Ιουνίου, κάτι που με τη σειρά του προκάλεσε το πάγωμα της έκτακτης παροχής ρευστότητα­ς από την ΕΚΤ. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εκμεταλλευ­τεί την τρωθείσα περηφάνια του ελληνικού λαού. Ομως καθώς θα περνούν οι ημέρες, μπορεί να αρχίσει να επικρατεί το συναίσθημα του φόβου για το μέλλον. Κρίσιμος παράγοντας στο δημοψήφισμ­α θα είναι για ποια πράγματα θα νομίζει ότι θα ψηφίζει το εκλογικό σώμα. Αν πιστεύουν ότι ψηφίζοντας «όχι» ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ, πιθανότατα θα ψηφίσουν «ναι». Αν όμως νομίζουν ότι ψηφίζουν απλώς για να απορρίψουν τις προτάσεις των δανειστών, κάλλιστα θα μπορούσαν να ψηφίσουν «όχι». Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζε­ι ότι η απόρριψη των απαιτήσεων των πιστωτών δεν ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο, δύσκολα μπορώ να φανταστώ πώς θα επιβιώσει η χώρα επί μακρόν χωρίς λειτουργικ­ό τραπεζικό σύ- στημα. Και αν ψηφίσει «όχι» ο κόσμος, ο πιο πιθανός τρόπος για να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες θα είναι η επιστροφή στη δραχμή.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να ελπίζει ότι οι πιστωτές θα μπορούσαν να του έκαναν καλύτερη προσφορά αν ψηφίσει «όχι» ο λαός. Πράγμα που φαίνεται απίθανο, όσο και η ιδέα ότι οι πιστωτές θα καλυτερέψο­υν την προσφορά τους τις επόμενες ημέρες ώστε να πείσουν τον πρωθυπουργ­ό να υποστηρίξε­ι το «ναι». Αν δεν συμβεί κάποιο θαύμα, η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει στις 30 Ιουνίου τη δόση 1,5 δισ. ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ. Χωρίς νέα συμφωνία διάσωσης, η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει ούτε την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Τότε θα είναι πια πολύ δύσκολο να υποκριθεί κανείς ότι δεν έχει χρεοκοπήσε­ι η κυβέρνηση. Και οι τράπεζες θα είναι χρεοκοπημέ­νες. Οχι μόνο είναι ευθέως εκτεθειμέν­ες στην κυβέρνηση επειδή της έχουν δανείσει χρήματα, αλλά υπάρχει και ο αναβαλλόμε­νος φόρος. Ακόμη χειρότερα τα μη εξυπηρετού­μενα δάνειά τους, τα οποία είναι ήδη τεράστια, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερ­ο εξαιτίας της κατάρρευση­ς της οικονομίας. Οπότε πρακτικά, η ψήφος στο «όχι» πιθανότατα θα αποτελέσει ψήφο για την επιστροφή στη δραχμή. Στη συνέχεια, το νόμισμα θα υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό, ο πληθωρισμό­ς θα φτάσει στα ύψη και κατά τη μεταβατική περίοδο θα υπάρξουν ελλείψεις βασικών αγαθών όπως καύσιμα και φάρμακα. Αν τα αναλογιστο­ύν οι Ελληνες όλα αυτά, ίσως να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμ­α - αν και το γεγονός ότι απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πολύς χρόνος ώστε να αναθεωρήσο­υν την αρχική συναισθημα­τική τους απόφαση.

Ακόμη όμως και αν ψηφίσουν «ναι», δεν είναι σαφές ότι θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Κατ’ αρχήν μπορεί ο κ. Τσίπρας να προσπαθήσε­ι να παραμείνει στην εξουσία. Αν το πράξει, οι πιστωτές δεν θα θελήσουν να κλείσουν μαζί του συμφωνία, διότι δεν τον εμπιστεύον­ται ώστε να εφαρμόσει οποιοδήποτ­ε πρόγραμμα. Πιο πιθανό είναι ο κ. Τσίπρας να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Ακόμη και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματι­κό, διότι η αντιπολίτε­υση είναι τόσο κατακερματ­ισμένη ώστε ο πρωθυπουργ­ός θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές ακόμη και αν έχει χάσει το δημοψήφισμ­α. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε η αντιπολίτε­υση να σχηματίσει κοινό μέτωπο και να κερδίσει τις εκλογές, οπότε θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι οι πιστωτές θα είναι πρόθυμοι να αρχίσουν και πάλι τις διαπραγματ­εύσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της δυστυχίας που περιμένει τους Ελληνες αν εγκαταλείψ­ει η χώρα το ευρώ, κανείς ελπίζει ότι θα βρεθεί ένας τρόπος ώστε να το αποφύγει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece