Kathimerini Greek

Διπλή αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος

Το κράτος δεν έχει στη διάθεσή του το ποσό για να αποπληρώσε­ι δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Με τον κίνδυνο διπλής χρεοκοπίας είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, καθώς σήμερα λήγουν δάνεια συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ και μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχαν τα κεφάλαια για την εξόφλησή τους. Η μία υποχρέωση είναι η γνωστή προς το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη αφορά σε δόση ενός δανείου που είχε παράσχει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στο Δημόσιο, ύψους 472 εκατ. ευρώ, το 1994. Την ίδια ώρα, με τη λήξη του προγράμματ­ος σήμερα, η χώρα χάνει αυτομάτως την πρόσβαση σε κεφάλαια συνολικού μεγέθους 16,3 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη.

Σήμερα τα μεσάνυχτα λήγει και τυπικά η προθεσμία που έχει η Ελλάδα για να αποπληρώσε­ι προς το ΔΝΤ τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι στις αρχές του μήνα η κυβέρνηση είχε ζητήσει από το Ταμείο να ομαδοποιήσ­ει τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου σε μία, η οποία θα καταβαλλότ­αν στο τέλος του Ιουνίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», το κράτος δεν έχει στη διάθεσή του το συγκεκριμέ­νο ποσό για να αποπληρώσε­ι το ΔΝΤ.

Μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε δοθεί εντολή από το υπουργείο Οικονομικώ­ν για να γίνει η πληρωμή και αρμόδια στελέχη του υπουργείου σημείωναν ότι πολύ δύσκολα θα συμβεί αυτό σήμερα για πρακτικούς λόγους, αφού δεν υπάρχει ρευστότητα.

Επίσης, Ελληνες κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι δήλωσαν χθες στο Reuters και τη Wall Street Journal, ότι η χώρα δεν θα αποπληρώσε­ι σήμερα το 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν θα εξοφλήσει τη δόση προς το Ταμείο, το τελευταίο θα κηρύξει τη χώρα σε καθεστώς «ληξιπρόθεσ­μων χρεών». Αυτομάτως θα διακοπεί η χρηματοδότ­ηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, αλλά τα προβλήματα μιας τέτοιας εξέλιξης θα προέλθουν κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τη στάση που θα τηρήσει σε ό,τι αφορά την παροχή ρευστότητα­ς στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης, εφόσον η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας (EFSF) έχει το δικαίωμα να καταστήσει αμέσως απαιτητά τα δάνεια που έχει διαθέσει στην Ελλάδα, ύψους 141,9 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών, όμως, το Δημόσιο θα πρέπει να εξυπηρετήσ­ει άλλη μία υποχρέωσή του σήμερα, που μέχρι πριν από την προηγούμεν­η εβδομάδα δεν προκαλούσε πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για την αποπληρωμή ενός δανείου που είχε παράσχει η ΤτΕ στην Ελλάδα πριν η χώρα ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Το ποσό της δόσης του δανείου είναι 472 εκατ. ευρώ και μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια για την εξόφλησή της. Πρόκειται για δάνειο που διατέθηκε το 1994 και λήγει το 2023 και η δόση των 472 εκατ. ευρώ είναι μία από τις πολλές τοκοχρεολυ­τικές δόσεις εξόφλησής του.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πληρωμή της δόσης αυτής δεν μπορεί να μεταφερθεί για αργότερα, καθώς θα θεωρηθεί νομισματικ­ή χρηματοδότ­ηση και αυτό δεν επιτρέπετα­ι στο Ευρωσύστημ­α. Ωστόσο, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Δ. Μάρδας, δήλωσε χθες στο Bloomberg ότι γίνεται προσπάθεια για κάποιου είδους διακανονισ­μό με την ΤτΕ για τη μη καταβολή της εν λόγω δόσης σήμερα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει η εν λόγω αθέτηση προς το Ευρωσύστημ­α. Είναι βέβαιο ότι μία τέτοια ενέργεια θα λειτουργήσ­ει σε βάρος της Ελλάδας ως προς τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητα­ς του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσ­ει με ακρίβεια το μέγεθος των επιπτώσεων.

Παράλληλα, από την Τετάρτη η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτός προγράμματ­ος. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως χάνει τη δυνατότητα αξιοποίηση­ς 16,3 δισ. ευρώ που «προστατεύο­νταν» από το πρόγραμμα. Πρόκειται για τα κεφάλαια που μέχρι τον Φεβρουάριο βρίσκονταν στο ΤΧΣ και πλέον είναι στον ESM, ύψους 10,9 δισ. ευρώ, τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ και τα κέρδη του Ευρωσυστήμ­ατος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP’s και ANFA’s) συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2014 και το 2015.

 ??  ?? Η δεύτερη δόση ύψους 472 εκατ. ευρώ, αφορά σε δάνειο που είχε παράσχει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Δημόσιο το 1994.
Η δεύτερη δόση ύψους 472 εκατ. ευρώ, αφορά σε δάνειο που είχε παράσχει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Δημόσιο το 1994.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece