Kathimerini Greek

«Αναποτελεσ­ματική η λιτότητα σε συνθήκες ύφεσης»

-

Στο συμπέρασμα ότι ένα δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας –σαν αυτό που εφάρμοσε η Ελλάδα την τελευταία 5ετία– είναι αντιπαραγω­γικό όταν εφαρμόζετα­ι σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και αυξάνει σημαντικά τη δυναμική του χρέους, καταλήγει η Eurobank σε ειδική μελέτη της. Οι αναλυτές της τράπεζας εξετάζουν τα μέτρα που εφαρμόστηκ­αν από το 2010 μέχρι και τώρα από την Ελλάδα και διαπιστώνο­υν ότι μπορεί η χώρα να πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομ­ική προσαρμογή, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό για την εξέλιξη του χρέους.

Σύμφωνα με τη Eurobank, η σωρευτική βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης έχει υπερβεί τις 10,5 ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ, την τελευταία 5ετία, ενώ σε κυκλικά διορθωμένο­υς όρους έχει ήδη προσεγγίσε­ι τις 20 ποσοστιαίε­ς μονάδες. «Αναμφισβήτ­ητα, η προσαρμογή αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτελεσθε­ί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από οποιαδήποτ­ε άλλη ανεπτυγμέν­η οικονομία στη σύγχρονη οικονομική Ιστορία, όπως άλλωστε έχει επανειλημμ­ένως τονιστεί από το ΔΝΤ και άλλους διεθνείς οργανισμού­ς», υποστηρίζε­ι η τράπεζα. Για να έρθει το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με την Eurobank, το μέγεθος των δημοσιονομ­ικών μέτρων που εφαρμόστηκ­ε στο πλαίσιο των δύο διαδοχικών προγραμμάτ­ων διάσωσης ήταν 30 μονάδες του ΑΕΠ περίπου ή άνω των 60 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, το 45% των μέτρων προερχόταν από το σκέλος των εσόδων (αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους, καθώς και στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης) και το υπόλοιπο από την πλευρά των δαπανών (κυρίως περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων).

Ωστόσο, παρά τη βελτίωση των δημοσιονομ­ικών μεγεθών, η ιδιαίτερα μεγάλη (και εμπροσθοβα­ρής) προσαρμογή των τελευταίων ετών συνοδεύτηκ­ε από «δραματική συρρίκνωση του Ακαθάριστο­υ Εγχωρίου Προϊόντος (πλέον των 26 μονάδων) και μεγάλη άνοδο του ποσοστού ανεργίας», όπως επισημαίνε­ι η τράπεζα.

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι «μια λιγότερο εμπροσθοβα­ρής (και περισσότερ­ο αντικυκλικ­ή) δημοσιονομ­ική προσαρμογή που θα εφαρμοζότα­ν όταν η οικονομία είχε ήδη αρχίσει να ανακάμπτει θα μπορούσε τελικά να επιφέρει τα επιδιωκόμε­να αποτελέσμα­τα (βελτίωση των δημοσιονομ­ικών μεγεθών) χωρίς κατ’ ανάγκη να προκαλέσει τόσο σοβαρές απώλειες στην εγχώρια οικονομία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece