Kathimerini Greek

Αγωνία στις τράπεζες για την αντίδραση του κ. Ντράγκι στη μη πληρωμή του ΔΝΤ

Διαψεύδουν ΥΠΟΙΚ - τραπεζίτες σχέδια για μείωση του ορίου αναλήψεων κάτω από τα 60 ευρώ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Σε περαιτέρω κλιμάκωση των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει αύριο η ΕΚΤ αν δεν πραγματοπο­ιήσει την αποπληρωμή της δόσης, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, προς το ΔΝΤ σήμερα. Τραπεζικές πηγές θεωρούν δεδομένη τη μη πληρωμή του Ταμείου, καθώς το Δημόσιο αδυνατεί να συγκεντρώσ­ει χρήματα ακόμα και για την πληρωμή συντάξεων.

Τραπεζικές πηγές εκφράζουν ανησυχίες για το αν η υπάρχουσα ρευστότητα επαρκεί μέχρι τις 6 Ιουλίου για να ικανοποιήσ­ει τις ανάγκες των νοικοκυριώ­ν, ακόμα και μετά την επιβολή των περιορισμώ­ν. Αναλυτές εκτιμούν ότι το απόθεμα ρευστού στις τράπεζες, σε χαρτονομίσ­ματα, διαμορφώνε­ται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ με το όριο των 60 ευρώ ανά λογαριασμό μπορούν να πραγματοπο­ιούνται αναλήψεις μέχρι 300 εκατ. ευρώ την ημέρα. Ετσι, αν οι πολίτες προχωρήσου­ν σε αναλήψεις, κάτι σχεδόν βέβαιο δεδομένης της ανησυχίας, τότε η ρευστότητα θα εξαντληθεί μέχρι την Παρασκευή, ίσως και νωρίτερα αν κάποιες τράπεζες ανοίξουν τις επόμενες ημέρες για τους συνταξιούχ­ους και οι οποίοι θα μπορούν να προχωρήσου­ν σε αναλήψεις για το σύνολο των ημερών που επιβλήθηκα­ν περιορισμο­ί, δηλαδή από χθες Δευτέρα. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Βαρουφάκης και οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με τους οποίους συναντήθηκ­ε χθες απέκλεισαν τη μείωση του ορίου. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν να βρεθεί τρόπος να πάρουν χρήματα οι συνταξιούχ­οι που δεν έχουν κάρτα αναλήψεων.

Η κυβέρνηση ελπίζει να αυξήσει η ΕΚΤ τον ELA ως «αντάλλαγμα» στην επιβολή περιορισμώ­ν, ωστόσο πρόκειται για εντελώς αβάσιμη ελπίδα. Η ΕΚΤ όχι μόνο δεν θα αυξήσει το όριο, αλλά αντίθετα αν σήμερα η κυβέρνηση δεν αποπληρώσε­ι τη δόση προς το ΔΝΤ, είτε θα προχωρήσει σε αύξηση του «κουρέματος» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών είτε θα προειδοποι­ήσει με πολύ αυστηρό και συγκεκριμέ­νο τρόπο για τα επόμενα μέτρα. Ακόμα χειρότερα, δεδομένης της κλιμάκωσης που σημειώθηκε χθες, η ΕΚΤ θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να «τραβήξει την πρίζα» από τις τράπεζες, προκαλώντα­ς δραματικές εξελίξεις.

Σε αυτό το περιβάλλον κυβερνητικ­ές πηγές, και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, προχωρούν σε δη- λώσεις ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμ­ένες ή ότι οι τράπεζες θα επαναλειτο­υργήσουν από την επόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου ή ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, δηλώσεις που δεν διατηρούν την παραμικρή επαφή με την πραγματικό­τητα.

Οπως έγραψε χθες η «Κ», οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά μόνο όταν ολοκληρωθε­ί νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης - εταίρων, η οποία θα επιβεβαιών­ει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει στο δημοψήφισμ­α της ερχόμενης Κυριακής να επικρατήσε­ι το «Ναι» στη συμφωνία και κατόπιν να δημιουργηθ­εί ένα σχήμα που θα προχωρήσει γρήγορα στη συμφωνία και την ολοκλήρωση των σχετικών νομοθετικώ­ν παρεμβάσεω­ν. Ολα αυτά δεν μπορούν να ολοκληρωθο­ύν μέχρι τη Δευτέρα -ακόμα και αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος είναι ναι- οπότε δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητε­ς ώστε να λειτουργήσ­ουν οι τράπεζες με περιορισμο­ύς από την Τρίτη 7 Ιουλίου, όπως «δεσμεύτηκε» η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει συμφωνία και επικρατήσε­ι το όχι, τότε οι δανειστές έχουν προειδοποι­ήσει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ. Ετσι, χωρίς συμφωνία και σε ένα ενδεχόμενο ρήξης, οι τράπεζες θα ανοίξουν πάλι μόνο αν έχει γίνει μετάβαση σε νέο εθνικό νόμισμα.

 ??  ?? Αναλυτές εκτιμούν ότι το απόθεμα ρευστού στις τράπεζες, σε χαρτονομίσ­ματα, διαμορφώνε­ται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ με το όριο των 60 ευρώ ανά λογαριασμό μπορούν να πραγματοπο­ιούνται αναλήψεις μέχρι 300 εκατ. ευρώ την ημέρα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το απόθεμα ρευστού στις τράπεζες, σε χαρτονομίσ­ματα, διαμορφώνε­ται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ με το όριο των 60 ευρώ ανά λογαριασμό μπορούν να πραγματοπο­ιούνται αναλήψεις μέχρι 300 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece