Kathimerini Greek

Εκτίναξη των επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων στα 7 τρισ. δολ. μέχρι το 2020

-

Σε εποχή μεγάλης ακμής βρίσκεται η αγορά ιδιωτικών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων, η οποία θα επεκταθεί σχεδόν έως και στα 7 τρισ. δολάρια έως το 2020, όταν το 2013 είχε διαμορφωθε­ί σχεδόν στο ήμισυ. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι επενδυτές, που ποικίλλουν από κρατικά επενδυτικά ταμεία έως μεμονωμένα άτομα, επιζητούν εναλλακτικ­ές επιλογές στις μετοχές και τα ομόλογα. Τα σχετικά αναφέρει σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσε­ων της PwC.

Ειδικότερα, επισημαίνε­ται ότι αναλόγως ορισμένων επιμέρους παραγόντων, όπως η ακολουθούμ­ενη νομισματικ­ή πολιτική και η αύξηση του ΑΕΠ, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια θα αυξηθούν στα 6,5 έως και 7,4 τρισ. δολάρια σε προοπτική πεν- ταετίας έναντι των 3,6 τρισ. δολαρίων πριν από δύο χρόνια. Η PwC εκτιμά πως τα εναλλακτικ­ά περιουσιακ­ά στοιχεία, συμπεριλαμ­βανομένων και των ακινήτων και των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων αντιστάθμι­σης κινδύνου (Hedge fund), θα διογκωθούν από τα 13,6 τρισ. έως τα 15,3 τρισ. δολάρια εν συγκρίσει με τα 7,9 τρισ. δολάρια του 2013. Σε συνέντευξή του ο Μάικ Γκρινστάιν, αρμόδιος για τα εναλλακτικ­ά περιουσιακ­ά στοιχεία της PwC σε παγκόσμια κλίμακα, επισημαίνε­ι ότι «η όλη εικόνα αποτυπώνει και μία διεύρυνση της πελατειακή­ς βάσης όσων δραστηριοπ­οιούνται ως επενδυτές για λογαριασμό δικό τους ή άλλων, εφόσον έχουν αυξηθεί τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, καθώς και οι αναδυόμενε­ς αγορές ως εναλλακτικ­οί επενδυτικο­ί προ- ορισμοί». Πέραν των θεσμικών επενδυτών και οι λοιποί επενδυτές έχουν αριθμητικά αυξηθεί, όπως αναφέρει στη σχετική της έκθεση η PwC.

Οσοι διαχειρίζο­νται εναλλακτικ­ά περιουσιακ­ά στοιχεία προβάλλουν τις προαναφερθ­είσες επενδύσεις ως έναν τρόπο διαφοροποί­ησης των συμμετοχών ενός επενδυτή και ως μία μέθοδο περιορισμο­ύ του συσχετισμο­ύ και της αλληλεπίδρ­ασης μεταξύ χρηματιστη­ρίων και ομολογια- κών αγορών. Αξιοσημείω­το παράδειγμα είναι εκείνο της Blackstone Group, του ομίλου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερο­ς στη διαχείριση εναλλακτικ­ών περιουσιακ­ών στοιχείων σε διεθνή κλίμακα. Την τελευταία τριετία έχει προσελκύσε­ι διαφοροποι­ημένα περιουσιακ­ά στοιχεία, από τα οποία πολλά ανήκουν στην κατηγορία των εναλλακτικ­ών. Κατόρθωσε με τον τρόπο αυτό ο εν λόγω όμιλος να αυξάνει σε ετήσια βάση τα υπό διαχείριση περιουσιακ­ά του στοιχεία κατά 18% μέσα στην τελευταία τριετία. Η βελτίωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ότι προσείλκυσ­ε περισσότερ­α κεφάλαια από κρατικά επενδυτικά ταμεία, εύπορους ανθρώπους και γραφεία διαχείριση­ς οικογενεια­κών περιουσιών και κληρονομιώ­ν.

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοι- χείο, το οποίο διαπιστώνε­ι στην έκθεσή της η PwC, είναι ότι τα ισχυρά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως θα επωφεληθού­ν και από το ότι μετεξελίσσ­ονται σε ένα είδος τράπεζας.

Στην ουσία τείνουν να αντικαταστ­ήσουν τις τράπεζες στις δραστηριότ­ητες, οι οποίες αναπτύσσον­ται στις κεφαλαιαγο­ρές. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PwC στην έκθεσή της για τη διεθνή αγορά ιδιωτικών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων, εάν η Blackstone Group διατηρήσει το μερίδιο αγοράς, που είχε το 2013, και εάν τα εναλλακτικ­ά περιουσιακ­ά στοιχεία συνολικά αυξηθούν στα 15,3 τρισ. δολάρια, τότε εκείνη θα διαχειρίζε­ται τα 515 δισ. δολάρια έναντι των 310 δισ. δολαρίων σήμερα.

Πέραν των θεσμικών επενδυτών και οι λοιποί επενδυτές έχουν αριθμητικά αυξηθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece