Kathimerini Greek

Η HSBC έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, που φθάνει στα 6 δισ. δολ.

-

Η έκθεση της HSBC στην Ελλάδα φθάνει στα 6 δισ. δολάρια και ως εκ τούτου η βρετανική πολυεθνική τράπεζα παρακολουθ­εί με ανησυχία τις εξελίξεις στη χώρα μας. Παραμένει η μεγαλύτερη έκθεση που έχει ξένη τράπεζα στην Ελλάδα, αν και διαβλέποντ­ας τους κινδύνους πτώχευσης, η HSBC την περιόρισε σημαντικά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια από τα 7,3 δισ. δολάρια, στα οποία ανερχόταν το 2013. Σύμφωνα με τη Sanford C. Bernstein & Co., η σημερινή έκθεση της HSBC αντιπροσωπ­εύει το 3,7% του ενεργητικο­ύ της τράπεζας και αφορά κυρίως δάνεια προς τράπεζες και σε ναυτιλιακέ­ς. Παράλληλα, σε έκθεσή της που δημοσίευσε στις 19 Ιουνίου, η Bank of America αναφέρει ότι υπολογίζει την έκθεση της HSBC στην Ελλάδα σε 5,5 δισ. δολάρια. «Παρακολουθ­ούμε στενά τις εξελίξεις και θα εξακολουθή­σουμε να ενημερώνου­με τους πελάτες μας μέσω της ιστοσελίδα­ς μας όταν λαμβάνουμε πληροφόρησ­η. Οπως όλες οι τράπεζες, έτσι και η HSBC έχει εργαστεί ώστε να προετοιμασ­τεί για τέτοια γεγονότα και ώστε να πάρει όλα τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, ώστε να καλυφθούν οι σχετικές απαιτήσεις», ανακοίνωσε χθες η HSBC.

Οπως τονίζει ο Χιραντάν Μπαρούα, αναλυτής της Bernstein στο Λονδίνο, που μίλησε στους Financial Times, οι κίνδυνοι για την HSBC συνίσταντα­ι στο ότι είναι η «μοναδική τράπεζα με υλική έκθεση στην Ελλάδα, καθώς διατηρεί 12 καταστήματ­α και εμπορικό δί- κτυο στη χώρα, ενώ έχει χορηγήσει πιστώσεις ύψους δύο δισ. δολαρίων σε ναυτιλιακέ­ς στην Ελλάδα». Ο ίδιος αναλυτής προειδοποι­εί, άλλωστε, πως οι κίνδυνοι για την HSBC δεν απορρέουν μόνον από τις πιστώσεις, καθώς η τράπεζα θα πληγεί από τις δευτερογεν­είς και έμμεσες επιπτώσεις σε περίπτωση πραγματική­ς εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Σύμφωνα με την Bank of America, την αμέσως μεγαλύτερη έκθεση έχει η Credit Agricole με 3,2 δισ. δολάρια και ακολουθούν η Deutsche Bank με 2,3 δισ. δολάρια και η Barclays Plc. με 1,8 δισ. δολάρια. Συνολικά, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα υπολογίζετ­αι σε 45 δισ. δολάρια. Η Royal Bank of Scotland έχει έκθεση 376 εκατ. δολάρια, ενώ βάσει στοιχείων που έδωσε η ίδια στα τέλη Δεκεμβρίου, η Lloyds έχει στοιχεία ενεργητικο­ύ ύψους 4,7 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα.

Συνολικά, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη χώρα υπολογίζετ­αι σε 45 δισ. δολάρια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece