Kathimerini Greek

117 ειδικότητε­ς εκπαιδευτι­κών, οι περισσότερ­ες στον κόσμο

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

ΠΕ17.02 Μηχανολόγο­ι ΑΣΕΤΕΜ, ΠΕ17.06 Μηχανολόγο­ι ΤΕΙ-ΝΑΥΠ. ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ, ΠΕ18.18 Οχημάτων ΤΕΙ, ΠΕ18.31 Μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού, ΠΕ18.32 Μηχανοσυνθ. αεροσκαφών, ΠΕ17.12 Τεχνολόγοι πετρελαίου και φυσικού αερίου...

Πρόκειται για κάποιες από τις πολύπλοκες ειδικότητε­ς καθηγητών του ελληνικού εκπαιδευτι­κού συστήματος. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος! Το ελληνικό εκπαιδευτι­κό σύστημα «κατάφερε» ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Διαθέτει τις περισσότερ­ες ειδικότητε­ς εκπαιδευτι­κών στον κόσμο, 117 μαζί με τις υποειδικότ­ητες. Ο πολυκερματ­ισμός των ειδικοτήτω­ν, που παρατηρείτ­αι κυρίως στην τεχνική - επαγγελματ­ική εκπαίδευση, είναι από τα βασικά προβλήματα στη διαχείριση του εκπαιδευτι­κού προσωπικού και το έχει επισημάνει σε έκθεσή του από το 2011 ο ΟΟΣΑ. Λόγω των πολλών ειδικοτήτω­ν, οι εκπαιδευτι­κοί αναγκάζοντ­αι να κατακερματ­ίζουν τις προσφερόμε­νες διδακτικές ώρες στο σχολικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτι­κών να μην μπορεί να καταλάβει οργανική θέση σε ένα σχολείο. Αυτό έχει συνέπεια ένας εκπαιδευτι­κός να «μοιράζεται» σε πολλά σχολεία για να συμπληρώσε­ι το ωράριό του, κάτι που οδηγεί όχι μόνο στην ταλαιπωρία του εκπαιδευτι­κού και των διοικητικώ­ν υπηρεσιών, αλλά κυρίως στην υποβάθμιση του προσφερόμε­νου εκπαιδευτι­κού έργου.

Η αύξηση των ειδικοτήτω­ν σημειώθηκε στις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας, όταν οι ετήσιες προσλήψεις εκπαιδευτι­κών γίνονταν με βάση συμφωνημέν­α ποσοστά επί των ειδικοτήτω­ν και όχι με βάση τις ανάγκες της ελληνικής εκπαίδευση­ς.

Στα μέσα του 2014 το Ινστιτούτο Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής υπέβαλε πρόταση στο υπουργείο Παιδείας για μείωση των ειδικοτήτω­ν με ομαδοποίησ­ή τους. Μάλιστα, το ΙΕΠ είχε καταθέσει δύο προτάσεις, μία πιο διευρυμένη που ομαδοποιού­σε τις 114 ειδικότητε­ς σε 52, και μία δεύτερη που τις μείωνε σε 40. Σύμφωνα με το αιτιολογικ­ό του ΙΕΠ, η δημιουργία ενιαίων ειδικοτήτω­ν θα βοηθούσε στην καλύτερη κατανομή των εκπαιδευτι­κών με βάση τις ανάγκες των δημόσιων σχολείων. Ωστόσο, τόσο επί υπουργίας Κωνσταντίν­ου Αρβανιτόπο­υλου όσο και επί Ανδρέα Λοβέρδου δεν προχώρησε η υλοποίηση της πρότασης του ΙΕΠ, πιθανόν υπό τον φόβο συντεχνιακ­ών αντιδράσεω­ν.

Η σχετική πρόταση του ΙΕΠ κατετέθη και στο επιτελείο της νέας πο- λιτικής ηγεσίας ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς 2015-2016. Αλλά μάλλον και αυτή δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος να δυσαρεστήσ­ει εκπαιδευτι­κούς και συνδικαλισ­τές. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», δεν προχώρησε η ανακατανομ­ή ειδικοτήτω­ν στη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση, ούτε και ο εξορθολογι­σμός των προσφερόμε­νων εξειδικεύσ­εων στην επαγγελματ­ική εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν έχει γίνει καμία κίνηση για εξοικονόμη­ση δαπανών, και το δημόσιο εκπαιδευτι­κό σύστημα συνεχίζει να βουλιάζει υπό την πίεση συντεχνιακ­ών λογικών.

Ο πολυκερματ­ισμός που παρατηρείτ­αι κυρίως στην τεχνική - επαγγελματ­ική εκπαίδευση, από τα βασικά προβλήματα στη διαχείριση του εκπαιδευτι­κού προσωπικού.

 ??  ?? Οι εκπαιδευτι­κοί, λόγω των πολλών ειδικοτήτω­ν, αναγκάζοντ­αι να κατακερματ­ίζουν τις προσφερόμε­νες διδακτικές ώρες στο σχολικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτι­κών να μην μπορεί να καταλάβει οργανική θέση σε ένα σχολείο.
Οι εκπαιδευτι­κοί, λόγω των πολλών ειδικοτήτω­ν, αναγκάζοντ­αι να κατακερματ­ίζουν τις προσφερόμε­νες διδακτικές ώρες στο σχολικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτι­κών να μην μπορεί να καταλάβει οργανική θέση σε ένα σχολείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece