Kathimerini Greek

Κίνδυνο «φούσκας» σε Γερμανία, Νορβηγία, Βρετανία βλέπει η Moody’s

-

κίνδυνο για δημιουργία φαινομένου «φούσκας» ακινήτων στις αγορές κατοικίας της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Μεγάλης Βρετανίας,εντοπίζει σχετική έρευνα της Moody’s Analytics. Συγκεκριμέ­να, επισημαίνε­ται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να αυξήσει κι άλλο τις τιμές στις ήδη υπερτιμημέ­νες αγορές ακινήτων των παραπάνω τριών χωρών. Σημειωτέον ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει επιταχυνθε­ί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ανάλογα και ο κίνδυνος δημιουργία­ς «φούσκας».

Στην ανάλυσή της, η Moody’s τονίζει ότι η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία και η Νορβηγία διαθέτουν αγορές ακινήτων που δεν αντιμετώπι­σαν παρά μόνο ελαφρά πτώση των τιμών, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομική­ς κρίσης και πλέον αναπτύσσον­ται εκ νέου ταχύτατα.

Ετσι, οι εν λόγω χώρες είναι και οι περισσότερ­ο ευάλωτες για φαινόμενα «φούσκας» τιμών, καθώς η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, που θα διαρκέσει τουλάχιστο­ν έως τον Σεπτέμβριο του 2016, έχει ενθαρρύνει πολλούς επενδυτές στην τοποθέτησή τους στην αγορά ακινήτων των χωρών που θεωρούνται επενδυτικά «καταφύγια», σε αναζήτηση ακόμα υψηλότερων αποδόσεων.

Για παράδειγμα, στη Γερμανία, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται σταθερά από το 2009, καθώς η χώρα θεωρείται ασφαλής επενδυτικό­ς προορισμός, εν μέσω αυξανόμενω­ν αβεβαιοτήτ­ων. Αλλωστε, οι τιμές ποτέ δεν υποχώρησαν ιδιαίτερα, καθώς είχε αποφευχθεί ο υπερδανεισ­μός των νοικοκυριώ­ν για την απόκτηση κατοικιών. Ωστόσο, σήμερα, η αυξημένη ζήτηση για κατοικίες στη Γερμανία οδηγεί σε υπερτιμήσε­ις των ακινήτων, ιδίως από τη στιγμή που η προσφορά δεν επαρκεί για να καλύψει τις σχετικές ανάγκες και εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν ορισμένα ακόμα χρόνια έως ότου κατασκευασ­τούν αρκετές νέες κατοικίες. Ως εκ τούτου, οι τιμές αυξάνονται με ρυθμό ταχύτερο απ’ ό,τι οι τιμές των ενοικίων και κυρίως τα εισοδήματα των νοικοκυριώ­ν. Η Moody’s εκτιμά ότι αν διατηρηθεί η τάση αυτή, η αγορά θα υπερθερμαν­θεί, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι.

Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, παρότι παρακολουθ­εί την κατάσταση, δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε κάποια παρέμβαση, σε αντίθεση με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία, ήδη από το 2014, προειδοποί­ησε για την απειλή δημιουργία­ς «φούσκας» στην αγορά κατοικίας, που θα μπορούσε να εκτροχιάσε­ι την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Ετσι, εισήγαγε αυστηρότερ­α κριτήρια δανεισμού, ώστε να περιοριστε­ί η διαθέσιμη ρευστότητα.

Τέλος, όσον αφορά τη Νορβηγία, το ΔΝΤ ήδη από το 2012 προειδοποί­ησε για απειλή δημιουργία­ς «φούσκας» στην αγορά κατοικίας. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η αρμόδια αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι τα χαμηλά επιτόκια ωθούν την αγορά κατοικίας σε οριακές καταστάσει­ς, δεδομένου ότι το χρέος των νοικοκυριώ­ν έχει εκτοξευτεί στο 230% του διαθέσιμου εισοδήματο­ς.

Στη Γερμανία, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται σταθερά από το 2009, καθώς η χώρα θεωρείται ασφαλής επενδυτικό­ς προορισμός.

 ??  ?? Το ΔΝΤ έχει προειδοποι­ήσει από το 2012 για απειλή δημιουργία­ς «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Νορβηγίας. Στη φωτογραφία, χαρακτηρισ­τικές πολυκατοικ­ίες στο Οσλο.
Το ΔΝΤ έχει προειδοποι­ήσει από το 2012 για απειλή δημιουργία­ς «φούσκας» στην αγορά κατοικίας της Νορβηγίας. Στη φωτογραφία, χαρακτηρισ­τικές πολυκατοικ­ίες στο Οσλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece