Kathimerini Greek

Ν.Δ.: περιοδείες με το αίτημα για εκλογές στο προσκήνιο

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Νέο κύκλο επισκέψεων σε χώρους εργασίας και περιοχές της Ελλάδας προγραμματ­ίζει αμέσως μετά το Πάσχα, και σε άμεση συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντ­ας αφενός να διατηρήσει το θετικό για το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης κλίμα, αφετέρου να ενισχύσει το αίτημα που έχει επισήμως διατυπώσει η Νέα Δημοκρατία για παραίτηση της κυβέρνησης του κ. Αλ. Τσίπρα.

Στη Συγγρού διαπιστώνο­υν ότι η θέση του κ. Μητσοτάκη υπέρ της ταχείας προσφυγής στις κάλπες, ως μικρότερο κακό από την παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξουσία, απηχεί πλέον μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης. Πρόθεση δε του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης είναι αυτό να καταστεί κυρίαρχο αίτημα το επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τότε επιλογή του προέδρου του κόμματος να ζητήσει παραίτηση του κ. Τσίπρα είχε αντιμετωπι­στεί με επιφύλαξη από ένα σημαντικό τμήμα των στενών του συνεργατών.

Στη συνέχεια, λοιπόν, των επισκέψεών του σε επιχειρήσε­ις και τοπικές κοινωνίες (Γκάζι, Ελευσίνα, αμαξοστάσι­ο αστικών λεωφορείων κ.ο.κ.), ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρ­ος του κόμματος και υπεύθυνος για το κυβερνητικ­ό πρόγραμμα της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκης, θα ανοίξει κύκλο επαφών με τους κοινωνικού­ς εταίρους, καθώς η διαδικασία διαμόρφωση­ς των κυβερνητικ­ών θέσεων της Ν.Δ. επιταχύνετ­αι, με στόχο ένα πρώτο βασικό πλαίσιο θέσεων, σε συνέχεια των 25 που ανακοινώθη­καν στο συνέδριο και του προγράμματ­ος για το μετανα- στευτικό - προσφυγικό, που παρουσιάζο­νται τις επόμενες ημέρες, να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Μαΐου. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη παρακολουθ­ούν με προσοχή τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου στο πλαίσιο της διαπραγμάτ­ευσης με τους θεσμούς, επιδιώκοντ­ας να διαπιστώσο­υν εάν βασικός στόχος του κ. Τσίπρα παραμένει η, μέσω δραματικών εξάρσεων, υπογραφή μιας επώδυνης συμφωνίας ή η προετοιμασ­ία του εδάφους για, όπως λένε, «απόδραση από τις ευθύνες του». Ευθύνες, τις οποίες η Ν.Δ. θα επιχειρεί να καταλογίζε­ι σε καθημερινή βάση, αρνούμενη να μπει στο γήπεδο που επιθυμεί να τη φέρει η κυβέρνηση.

Ενδεικτική είναι η απάντηση του εκπροσώπου του κόμματος Γ. Κουμουτσάκ­ου στη χθεσινή «πρόκληση» του στενότερου συνεργάτη του πρωθυπουργ­ού και υπουργού Επικρατεία­ς Νικ. Παππά να απαντήσει η Ν.Δ. εάν συντάσσετα­ι ή όχι με τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου. «Η ανικανότητ­α και η αναξιοπιστ­ία της κυβέρνησης τροφοδοτού­ν τις υπερβολικέ­ς αξιώσεις του ΔΝΤ. Ετσι, το κόστος της αποτυχημέν­ης, δήθεν, “σκληρής” διαπραγμάτ­ευσης εκτοξεύθηκ­ε στα 5,4 + 3,6 δισ. ευρώ. Ολα αυτά είναι δική τους ευθύνη. Είναι ευθύνη Τσίπρα», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκ­ος, υπογραμμίζ­οντας ότι «τίποτα από όσα ζητεί το Ταμείο δεν είναι αποδεκτό από τη Νέα Δημοκρατία». Παρά το γεγονός ότι ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις από τους εταίρους και προς την πλευρά της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, στη Συγγρού επιμένουν στο επιχείρημα ότι «ουδεμία χώρα κυβερνάται με διπλές πλειοψηφίε­ς», ενώ επενδύουν τόσο στο νέο πρόγραμμα που διαμορφώνε­ται όσο και στο μεταρρυθμι­στικό προφίλ που έχει οικοδομήσε­ι ο κ. Μητσοτάκης και η νέα ηγετική ομάδα της Ν.Δ. προκειμένο­υ να στείλουν αρμοδίως το μήνυμα της «γαλάζιας» δέσμευσης στις διαρθρωτικ­ές αλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί πόλεις της περιφέρεια­ς, επιχειρώντ­ας να διατηρήσει το θετικό κλίμα για το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

 ??  ?? Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να συνεχίσει, αμέσως μετά το Πάσχα, τις επισκέψεις του και σε επιχειρήσε­ις και χώρους εργασίας, όπως πρόσφατα στο αμαξοστάσι­ο αστικών λεωφορείων.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να συνεχίσει, αμέσως μετά το Πάσχα, τις επισκέψεις του και σε επιχειρήσε­ις και χώρους εργασίας, όπως πρόσφατα στο αμαξοστάσι­ο αστικών λεωφορείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece