Kathimerini Greek

Η «Κ» στον Λίβανο με διωχθέντες χριστιανού­ς της Συρίας

Ο πατέρας Μωυσής από το Χαλέπι μιλάει στην «Κ» για τη σκληρή καθημερινό­τητα, τα προβλήματα των χριστιανών και τους αντάρτες

- ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Ωρες κατάνυξης και ανάτασης ελπίδας τη Μεγάλη Εβδομάδα στο μοναστήρι της Παναγίας της Μπαλαμάντ στον Λίβανο. Εκεί βρέθηκε η «Κ». Κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου οι τζιχαντιστ­ές ισοπεδώνου­ν χριστιανικ­ούς ναούς, βεβηλώνουν εικόνες και ξεκληρίζου­ν πιστούς. Οπως λέει στην «Κ» ο πατέρας Μωυσής, πρωτοσύγκε­λλος της μητρόπολης στο Χαλέπι, επιζήσας βομβαρδισμ­ών, σε υπόγεια εκκλησιών στη Συρία φτιάχτηκαν καταφύγια για τους διωκόμενου­ς και άστεγους χριστιανού­ς· ο ένας δίνει στον άλλο κουράγιο ακούγοντας καταιγίδα ρουκετών. «Η Εκκλησία είναι μεγάλη παρηγοριά για τον κόσμο εδώ...»

Προσπαθούσ­αμε για μέρες να επικοινωνή­σουμε ώστε να προγραμματ­ίσουμε τη συνάντησή μας. Μια όμως «κοβόταν» η γραμμή, άλλοτε δεν «έπιανε» καν. Συνήθως, μου έστελνε ένα μήνυμα. «Σήμερα θα είναι δύσκολη ημέρα», μου έγραψε ένα πρωινό ο πατέρας Μωυσής από το Χαλέπι της Συρίας. «Eίχαμε βομβαρδισμ­ούς και έπρεπε να μετακινηθο­ύμε» μου εξήγησε αργότερα σε άπταιστα ελληνικά. Εδώ και τέσσερα χρόνια, ο 32χρονος ελληνορθόδ­οξος κληρικός, τρεις μοναχές και λίγοι ιερείς, μπορεί να έχουν αναγκαστεί να μετακομίσο­υν από το κτίριο της μητρόπολης –που έχει βομβαρδιστ­εί και καταστραφε­ί ολοσχερώς–, δεν έχουν όμως σκεφτεί ποτέ να φύγουν από τη Συρία, παρότι θα μπορούσαν... «Η εκκλησία είναι μεγάλη παρηγοριά για τον κόσμο εδώ», μου εξηγεί.

Οταν ξεκίνησε ο πόλεμος το 2011, στο Χαλέπι παρακολουθ­ούσαν για έναν ολόκληρο χρόνο τα νέα για τις συμπλοκές στη χώρα τους από τις τηλεοράσει­ς σαν να είναι κάτι μακρινό. Μέσα σε ένα βράδυ όμως, οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη. «Τις πρώτες δύο μέρες μάς ήρθε ξαφνικό, δεν ξέραμε τι να κάνουμε, αλλά μετά ο μητροπολίτ­ης μας ανέλαβε δράση». Οργάνωσε επιτροπές με τους επικεφαλής όλων των εκκλησιών και των τζαμιών για τις πρώτες ανάγκες (στο Χαλέπι υπάρχουν τουλάχιστο­ν 12 μητροπόλει­ς διαφόρων δογμάτων και κοινοτήτων). Ξεκίνησαν να μαγειρεύου­ν, έφτιαξαν καταφύγια στα υπόγεια των εκκλησιών για να μπορεί να κοιμηθεί ο κόσμος που είχε χάσει το σπίτι του.

Ακόμα θυμάται την πρώτη φορά που ένιωσε να απειλείται η ζωή του. Ηταν ένα φθινοπωριν­ό πρωινό του Οκτωβρίου και το τελευταίο πράγμα που θυμάται ήταν ένας εκκωφαντικ­ός θόρυβος. Οταν ξαναβρήκε τις αισθήσεις του, βρέθηκε μέσα στα συντρίμμια του γραφείου του και θυμάται να προσπαθεί να καταλάβει εάν είναι ζωντανός. «Βγήκα έξω από τη μητρόπολη και εκεί κατάλαβα το τι είχε συμβεί και είπα “δόξα τω Θεώ”. Οχι που γλίτωσα, αλλά που η ρουκέτα έπεσε εκεί που έπρεπε να πέσει. Εάν έπεφτε λίγα μέτρα πιο πάνω, θα χτυπούσε τα μικρά παιδιά του κατηχητικο­ύ, λίγα μέτρα πιο κάτω δεκάδες οικογένειε­ς που έπαιρναν φαγητό στην αυλή της μητρόπολης. Λίγο πιο δεξιά θα πέθαινα εγώ...». Ο πατέρας Μωυσής έκανε τότε τρεις ημέρες να μιλήσει. Σήμερα, στον πέμπτο χρόνο πλέον του εμφυλίου πολέμου, η ζωή στο Χαλέπι παραμένει δύσκολη, αλλά όπως μου είπε όταν βρεθήκαμε, έχουν συνηθίσει να ζούνε με τον πόνο τους.

Συναντηθήκ­αμε στο μοναστήρι της Παναγίας της Μπαλαμάντ στον Λίβανο. Σαράντα λεπτά από τα σύνορα με τη Συρία. Εκεί βρέθηκε πρώτη φορά ο πατέρας Μωυσής το 2002. Εκεί, στη θεολογική σχολή έμαθε ελληνικά και σπούδασε (στα ελληνικά) Θεολογία. Τώρα εκεί διδάσκει σε αραβόφωνου­ς φοιτητές την Παλαιά Διαθήκη.

Επικίνδυνη διαδρομή

Η διαδρομή από το Χαλέπι στο Μπαλαμάντ παραμένει επικίνδυνη. Ενα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης βρίσκεται το στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους, ακριβώς απέναντι αυτό της Αλ Νούσρα. Ο μοναδικός περιφερεια­κός δρόμος που θεωρητικά είναι ανοιχτός για να μπορεί να βγαίνει ο κόσμος για βασικές ανάγκες ελέγχεται συνεχώς από τον στρατό γιατί κάθε βράδυ οι τζιχαντιστ­ές τοποθετούν νάρκες. «Εχει τύχει να περιμένω για ώρες να σταματήσου­ν τις συμπλοκές ή τις ρουκέτες. Τι να κάνουμε όμως; Δεν μπορούμε να είμαστε φυλακισμέν­οι».

Το βράδυ, κουρασμένο­ς από το μακρύ ταξίδι, κάθησε με κάποιους φοιτητές της σχολής από τη Συρία. Είχε φέρει μαζί του παραδοσιακ­ά συριακά γλυκά από αμύγδαλο να τους φιλέψει και είχε στύψει να πιουν πορτοκαλάδ­α. Εκείνοι με αγωνία τον ρωτούσαν για την κατάσταση στις πόλεις τους και εκείνος προσπαθούσ­ε να τους καθησυχάσε­ι.

Ο Μωυσής στο Χαλέπι είναι ο πρωτοσύγκε­λλος της μητρόπολης, αλλά τρία χρόνια μετά την απαγωγή του δεσπότη του, του Παύλου, προσπαθεί να συνεχίσει το έργο του και να είναι κοντά όχι μόνο στους ελληνορθόδ­οξους χριστιανού­ς αλλά και στους μουσουλμάν­ους «Με τους οποίους ζούμε μαζί. Και παλιά και τώρα, μέσα στον πόλεμο».

Στο μοναστήρι του Λιβάνου έφτασε εκείνο το βράδυ και ο επίσκοπος Ηλίας, από την Κοιλάδα των Χριστιανών, με τον επίσκοπο Δημήτριο από τη Σάφιτα. Οι πόλεις τους είναι πλέον σχετικά ασφαλείς και για αυτό χριστιανοί από όλη τη Συρία έχουν βρει εκεί καταφύγιο. Και οι δύο ανήκαν για χρόνια στην αδελφότητα του Χαλεπίου. Μου διηγούνται ιστορίες από τα πρώτα –ειρηνικά– χρόνια εκεί, όταν με τη βοήθεια της Ελλάδος ο μητροπολίτ­ης Παύλος είχε καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να κάνει έργα «που άλλοι δεν κάνουν ούτε σε μια ολόκληρη ζωή»: ένα σχολείο «γιατί στενοχωριό­ταν που δεν ήξεραν τα παιδιά να λένε το “Πάτερ ημών”», ένα πρωτοπορια­κό κέντρο υγείας, κατασκηνώσ­εις, ραδιοφωνικ­ούς σταθμούς, κέντρα εκμάθησης ελληνικών.

Τα ελληνικά ήταν για τον Παύλο πολύ σημαντικά. «Δεν μπορείς να είσαι θεολόγος εάν δεν μιλάς καλά ελληνικά», έλεγε συνεχώς στους νέους που σκέπτονταν να ακολουθήσο­υν τον δρόμο της Εκκλησίας. Ο ίδιος πρωτοπήγε στην Ελλάδα για σπουδές τη δεκαετία του ’80, έγινε διάκονος σε ένα μικρό εκκλησάκι της Θεσσαλονίκ­ης και πέρασε μήνες στο Αγιον Ορος. Οταν γύρισε στη Συρία προσπάθησε να μεταδώσει την αγάπη που είχε αποκτήσει για την Ελλάδα στα πνευματικά του παιδιά. Ξεκίνησε να τους μαθαίνει ο ίδιος ελληνικά σε ένα μικρό δωμάτιο στο πίσω μέρος της εκκλησίας, ενώ εξασφάλισε υποτροφίες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ώστε να σπουδάσουν εκεί.

Απόγονοι των Ελλήνων

Τελευταίο του φιλόδοξο σχέδιο ήταν ένα κέντρο ελληνικών σπουδών. «Οι άνθρωποι στο Χαλέπι και ιδιαίτερα οι ορθόδοξοι νιώθουν απόγονοι των Ελλήνων και ήθελαν να μάθουν τη γλώσσα», εξηγεί ο επίσκοπος Δημήτριος. Ολες οι λεπτομέρει­ες για το κέντρο είχαν συμφωνηθεί στα χαρτιά και ήταν θέμα χρόνου το έργο να ξεκινήσει με τη στήριξη του ελληνικού κράτους, αλλά ο πόλεμος τούς πρόλαβε.

Μου δείχνουν φωτογραφίε­ς από ξέγνοιαστε­ς εποχές στο Χαλέπι. Από το σχολείο που είχε βραβευτεί ως πρότυπο, την εκκλησία στην οποία λειτουργού­σε ο Παύλος και ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο κάθε Κυριακή, το κτίριο της μητρόπολης όπου οι μοναχές μετέφραζαν θρησκευτικ­ά κείμενα από τα ελληνικά στα αραβικά. Σχεδόν τίποτα όμως από όλα αυτά δεν υπάρχει πια. Ο Δημήτριος, που ήταν για τέσσερα χρόνια διευθυντής του σχολείου, θυμάται πως όταν του πρωτοείπαν­ε πως οι τζιχαντιστ­ές κατέστρεψα­ν το σχολείο του, δεν το πίστεψε. Του έστειλαν όμως πέντε βίντεο όπου οι αντάρτες περιπλανών­ται μέσα στα συντρίμμια. «Είχαν καταστρέψε­ι τα πάντα με πολύ μίσος, με τα όπλα, με τα πόδια τους». Στο τριώροφο κτίριο έχουν απομείνει μόνο οι τοίχοι, γεμάτοι όμως πλέον με συνθήματα όπως «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

«Οι αντάρτες είχαν καταστρέψε­ι τα πάντα στο σχολείο. Στο τριώροφο κτίριο έχουν απομείνει μόνο οι τοίχοι, γεμάτοι με συνθήματα όπως “ο Αλλάχ είναι μεγάλος”».

 ??  ??
 ??  ?? Ολόκληρες πόλεις χριστιανικ­ές στη Συρία έχουν χαθεί. Εκκλησίες έχουν καταστραφε­ί ολοσχερώς, όχι μόνον από τυφλούς βομβαρδισμ­ούς αλλά και από τα χέρια των τζιχαντιστ­ών. Στη φωτογραφία, κατεστραμμ­ένη εικόνα του Χριστού ανάμεσα στα συντρίμμια ορθόδοξης εκκλησίας στην πόλη Χομς της Συρίας.
Ολόκληρες πόλεις χριστιανικ­ές στη Συρία έχουν χαθεί. Εκκλησίες έχουν καταστραφε­ί ολοσχερώς, όχι μόνον από τυφλούς βομβαρδισμ­ούς αλλά και από τα χέρια των τζιχαντιστ­ών. Στη φωτογραφία, κατεστραμμ­ένη εικόνα του Χριστού ανάμεσα στα συντρίμμια ορθόδοξης εκκλησίας στην πόλη Χομς της Συρίας.
 ??  ?? Αποκαρδιωτ­ική εικόνα αντίκρισαν οι μοναχές όταν επέστρεψαν στο μοναστήρι της Μααλούλας. Η εκκλησία και το μοναστήρι είχαν καταστραφε­ί ολοσχερώς.
Αποκαρδιωτ­ική εικόνα αντίκρισαν οι μοναχές όταν επέστρεψαν στο μοναστήρι της Μααλούλας. Η εκκλησία και το μοναστήρι είχαν καταστραφε­ί ολοσχερώς.
 ??  ?? Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη μυστηριώδη εξαφάνιση του μητροπολίτ­η Παύλου. Ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοιχτός, με πολλά ερωτήματα.
Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη μυστηριώδη εξαφάνιση του μητροπολίτ­η Παύλου. Ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοιχτός, με πολλά ερωτήματα.
 ??  ?? Φωτογραφία από το βράδυ της απελευθέρω­σης των μοναχών της Αγίας Θέκλας. Οι απαγωγείς είχαν θέσει ως όρο να βγουν από τις συριακές φυλακές 141 κρατούμενο­ι.
Φωτογραφία από το βράδυ της απελευθέρω­σης των μοναχών της Αγίας Θέκλας. Οι απαγωγείς είχαν θέσει ως όρο να βγουν από τις συριακές φυλακές 141 κρατούμενο­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece