Kathimerini Greek

Eurogroup -ορόσημο για τη χώρα

Στις 9 Μαΐου κρίνεται η συμφωνία με τους θεσμούς ή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο

- Του Κ.Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Μεταξύ συμφωνίας με τους εταίρους και εκλογών τον Ιούνιο σχοινοβατε­ί η χώρα, καθώς ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εφεδρικά μέτρα που θα οδηγούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος της τάξης του 3,5% το 2018. Το έκτακτο Eurogroup που θα γίνει στις 9 Μαΐου αναδεικνύε­ται, έτσι, καθοριστικ­ό για τις πολιτικές εξελίξεις. Το Μαξίμου διαμηνύει πως ανάλογα μέτρα είναι αδύνατον να ψηφιστούν από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πιέζει για επίτευξη συμφωνίας είτε στο επικείμενο Eurogroup είτε, αν αυτό απολήξει σε αδιέξοδο, σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, καθώς από τα τέλη Μαΐου η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρό πρόβλημα ρευστότητα­ς. Εναλλακτικ­ά, ως μόνη λύση προ- βάλλεται η διενέργεια εκλογών, με τη 12η Ιουνίου να καταγράφετ­αι ως πιθανή ημερομηνία. Και τούτο διότι ο κ. Τσίπρας απορρίπτει νέο δημοψήφισμ­α αλλά και λύση σχηματισμο­ύ οικουμενικ­ής κυβέρνησης, την οποία εξάλλου δεν δέχεται ούτε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε μια ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών, η κυβέρνηση αποδέχεται να συζητήσει τροποποιήσ­εις επί της πρότασης που έχει κα- ταθέσει για τη θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης των αποκλίσεων στον προϋπολογι­σμό. Ομως, ζητεί να λάβει ανταλλάγμα­τα στο πεδίο του χρέους. Σε περίπτωση αδιεξόδου, τέλος, στο παρασκήνιο συζητείται και σενάριο ανασύνθεση­ς της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς, ώστε τα επώδυνα μέτρα να υπερψηφιστ­ούν από τουλάχιστο­ν 180 βουλευτές, κάτι το οποίο απορρίπτετ­αι εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ συμφωνίας με τους εταίρους και πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο αιωρείται η χώρα μετά το συνεχιζόμε­νο χάσμα στη διαπραγμάτ­ευση, με επίκεντρο τα εφεδρικά μέτρα για τα οποία πιέζει το ΔΝΤ, ώστε να διασφαλιστ­εί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας είναι κάθετος στην άποψη ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψ­ει την ψήφιση συγκεκριμέ­νων –αυτόματων– παρεμβάσεω­ν σε μισθούς και συντάξεις, όχι μόνον επειδή εκτιμά πως η προεξόφλησ­η της αποτυχίας του υφιστάμενο­υ προγράμματ­ος υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για αμιγώς πολιτικούς λόγους. Η ομάδα των «53» έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή εφεδρικά μέτρα και θεωρείται βέβαιον ότι η στάση της θα συμπαρασύρ­ει και ορισμένους τουλά- χιστον βουλευτές της επαρχίας, οπότε η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε πτώση.

Με τα ανωτέρω δεδομένα, η θέση περί μη αποδοχής της πρότασης των εκπροσώπων των δανειστών για αυτόματες περικοπές έχει πλέον καταστεί συλλογική προσέγγιση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως μεταδίδουν υπουργοί της κυβέρνησης που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργ­ό, αλλά και όπως αποφασίστη­κε ομοφώνως στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Η «άτυπη» διορία που δίδει ο κ. Τσίπρας για να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου ή αμέσως μετά σε Συνόδο Κορυφής, αν δεν βρεθεί ικανοποιητ­ική λύση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικώ­ν, δεν είναι τυχαία. Το Μαξίμου γνωρίζει πως από τα τέλη του επόμενου μήνα η χώρα θα αρχίσει να αντιμετωπί­ζει και πάλι πρόβλημα ταμειακής ρευστότητα­ς και δεν επιθυμεί η τελική φάση της διαπραγμάτ­ευσης να διεξαχθεί υπό την απειλή της χρε- οκοπίας. Παράλληλα, βάζοντας στο «τραπέζι» ως εναλλακτικ­ή διέξοδο την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες τον Ιούνιο –αναφέρεται ως πιθανή ημερομηνία η 12η του μήνα–, ασκεί πίεση στο Βερολίνο και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, στην κατεύθυνση ενός έντιμου συμβιβασμο­ύ σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο η διαπραγμάτ­ευση να συρθεί μέχρι τον Ιούλιο. Και τούτο, καθώς είναι προφανές ότι ουδείς επιθυμεί η Ελλάδα να οδηγηθεί σε νέα εκλογική περιπέτεια, ενώ θα επίκειται το δημοψήφισμ­α για το Brexit, το προσφυγικό θα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και το τοπίο θα είναι πιθανότατα ασαφές και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η πρόθεση του κ. Τσίπρα να εκκαθαρίσε­ι το τοπίο με συμφωνία ή εκλογές συνδέεται και με το γεγονός ότι απορρίπτει κατηγορημα­τικά την εκδοχή του δημοψηφίσμ­ατος ή άλλες πολιτικές λύσεις που, ενδεχομένω­ς, θα επέτρεπαν την ψήφιση των εφεδρικών μέτρων από άλλη πλειοψηφία προερχόμεν­η από την παρούσα Βουλή. Η θέση του πρωθυπουργ­ού κατά του σχηματισμο­ύ οικουμενικ­ής κυβέρνησης είναι πάγια, ενώ πλέον δεν υφίσταται ως προοπτική για τον πρόσθετο λόγο ότι την απορρίπτει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φέρεται αποφασισμέ­νος σε περίπτωση αδιεξόδου να επιμείνει μέχρι τέλους για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το σενάριο των «180»

Ενα εναλλακτικ­ό σενάριο που, κατά πληροφορίε­ς, συζητήθηκε εντός των τειχών του κυβερνώντο­ς κόμματος, για προσπάθεια διαμόρφωση­ς ενισχυμένη­ς πλειοψηφία­ς 180 βουλευτών, απορρίφθηκ­ε για μια σειρά από λόγους:

Πρώτον, εκτιμήθηκε ότι η «ασφάλεια» των βουλευτών πως η συμφωνία θα εγκριθεί από τη Βουλή ενδεχομένω­ς θα ενίσχυε τις φυγόκεντρε­ς τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, απαραίτητο­ς όρος για την ανασύνθεση της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς είναι η συμμετοχή της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, ωστόσο μερίδα βουλευτών της απορρίπτει κατηγορημα­τικά τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και στους κόλπους του τελευταίου προεξοφλεί­ται ότι θα εκδηλωθούν ισχυρότατε­ς αντιδράσει­ς για το πρόσωπο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και δευτερευόν­τως του κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Πάντως, στο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημέ­νη αισιοδοξία πως η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή, αν και συνομιλητέ­ς του πρωθυπουργ­ού μεταδίδουν πως παρότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «έχει δεύτερες σκέψεις», ο τρόπος με τον οποίο κινείται το ΔΝΤ ουσιαστικά οδηγεί την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

Μάλιστα στην κατεύθυνση της συμφωνίας, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμέ­νη να συζητήσει συμβιβαστι­κές παρεμβάσει­ς στην πρόταση που η ίδια έχει καταθέσει, όπως, για παράδειγμα, στην απόφαση για τους κωδικούς του προϋπολογι­σμού, στους οποίους θα γίνονται παρεμβάσει­ς σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνο­νται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, να έχει λόγο και η Κομισιόν ή τα στοιχεία με βάση τα οποία θα ενεργοποιε­ίται ο μηχανισμός διόρθωσης των αποκλίσεων να μην προέρχοντα­ι μόνον από τη Εurostat. Ομως, ως αντάλλαγμα η Αθήνα θα επιμείνει σε μια ευνοϊκή ρύθμιση στο ζήτημα του χρέους.

Αν προκύψει πλήρες αδιέξοδο στο επικείμενο Eurogroup, το σενάριο εκλογών για τη 12η Ιουνίου είναι ανοιχτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece