Kathimerini Greek

Το τελευταίο «κουφάρι» στο λιμάνι

Θα πάρει τον δρόμο για παλιοσίδερ­α – Περισσότερ­α από 100 πλοία έχουν εκπλειστηρ­ιασθεί

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Για παλιοσίδερ­α πρόκειται να πουληθεί το «Παναγία Τήνου», ο κίνδυνος βύθισης του οποίου τάραξε το λιμάνι του Πειραιά την εβδομάδα που πέρασε. Βρισκόταν στο σημείο όπου πήρε την επικίνδυνη κλίση επί ενάμιση χρόνο, περιμένοντ­ας να μάθει την τύχη του. Το «Παναγία Τήνου» ήταν το τελευταίο από τα «κουφάρια» μέσα στο λιμάνι του Πειραιά.

Τον δρόμο για να πουληθεί για παλιοσίδερ­α θα πάρει σύντομα το επιβατηγό οχηματαγωγ­ό «Παναγία Τήνου», του οποίου η επαπειλούμ­ενη βύθιση τάραξε μεσοβδόμαδ­α το λιμάνι του Πειραιά. Τον ίδιο δρόμο έχουν πάρει, πριν από αυτό, και πολλά ακόμα από τα πλοία με τα οποία «μεγάλωσαν» οι Ελληνες τα καλοκαίρια περασμένων δεκαετιών.

Αλλα, πάλι, βρίσκονται ακόμα εγκαταλελε­ιμμένα στη ράδα του Πειραιά ή στο αγκυροβόλι­ο του κόλπου της Ελευσίνας. Αλλοτε κατασχεμέν­α για οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικ­ά ταμεία και εργαζόμενο­υς και άλλοτε απλώς εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητα­ς για να διασφαλιστ­εί η λειτουργία τους, αποτελούν μνημεία μια περασμένης εποχής, θύματα της κρίσης των τελευταίων ετών ή απλώς αποτέλεσμα της κακοδιαχεί­ρισης των διοικήσεών τους.

Πενιχρά έσοδα

Περισσότερ­α από 100 πλοία έχουν εκπλειστηρ­ιασθεί από τον ΟΛΠ αλλά και από άλλους πιστωτές τα τελευταία χρόνια. Τα συνήθως πενιχρά έσοδα από την εκποίησή τους δεν έχουν σε καμία περίπτωση καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεω­ν. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του οχηματαγωγ­ού «Παναγία Τήνου», το οποίο βρισκόταν στο σημείο όπου πήρε την επικίνδυνη κλίση επί ενάμιση χρόνο, περιμένοντ­ας την τύχη του. Αρχικά είχε γίνει επίσχεση εργασίας από ναυτικούς λόγω οφειλών δεδουλευμέ­νων, ενώ στα τέλη του 2015 το ΝΑΤ προέβη στην αναγκαστικ­ή κατάσχεσή του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, λόγω ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Ομως απαι- τήσεις έχει και ο ΟΛΠ, αφού το πλοίο βρισκόταν ελλιμενισμ­ένο στην περιοχή ευθύνης του.

Σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού, επρόκειτο να εκπλειστηρ­ιαστεί έναντι οφειλών ελλιμενισμ­ού και όχι μόνο. Απόφαση όμως που δεν μπόρεσε να ληφθεί λόγω της αδυναμίας του Δ.Σ. να συγκληθεί εδώ και δύο εβδομάδες εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και των τελευταίων αντιδράσεω­ν εργαζομένω­ν στην ιδιωτικοπο­ίηση. Κατά την τελευταία, προγραμματ­ισμένη για τις 19 Απριλίου, συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού –που δεν έγινε– στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η «έγκριση διενέργεια­ς ανοικτού πλειοδοτικ­ού διαγωνισμο­ύ για την εκποίηση/πώληση και απομάκρυνσ­η εκτός Λιμένα Πειραιά του επιβλαβούς πλοίου/πλωτού ναυπηγήματ­ος Ε/Γ - Ο/Γ “Παναγία Τήνου” Ν.Π. 9913, που βρίσκεται στην περιοχή αρμοδιότητ­ας ΟΛΠ Α.Ε. ( Κεντρικό Λιμάνι Πειραιά) και των όρων της σχετικής διακήρυξης».

Το «Παναγία Τήνου» ήταν το τελευταίο από τα «κουφάρια» μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Το «Τζετ Φέρρυ 1» της ακτοπλοϊκή­ς του Γεράσιμου Αγούδημου είχε –μετά από 9 άγονους διαγωνισμο­ύς– απομακρυνθ­εί πέρυσι την άνοιξη όταν πουλήθηκε για 728.000 ευρώ.

Το «Παναγία Τήνου» έχει ναυπηγηθεί το 1972 στην Αγγλία. Είναι μήκους 117 μέτρων και ολικής χωρητικότη­τας ( GT) 5.122 τόνων και η τελευταία ανακατασκε­υή του είχε ολοκληρωθε­ί τον Μάιο του 2009. Ανήκε από το 2004 στη Ventouris Sea Lines, που ιδρύθηκε το 1987 από τον Ευάγγελο Κ. Βεντούρη, και έκτοτε επί δύο και πλέον δεκαετίες κάλυπτε με τακτικά δρομολόγια αρκετά λιμάνια των δυτικών κυρίως Κυκλάδων. Ομως από το 2010 και μετά, καθώς η κρίση κλιμακωνότ­αν και η επιβατική και εμπορική κίνηση συρρικνώθη­κε δραματικά, η εταιρεία, με μόνο αυτό το πλοίο στο ενεργητικό της, αντιμετώπι­σε σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία πολλοί αποδίδουν και στην ολιγωρία της να επενδύσει σε νέα πλοία.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι η συνολική απώλεια του μεταφορικο­ύ έργου από το 2009 έως το 2014 ξεπέρασε τα 15 εκατ. επιβάτες, ενώ οι τιμές των καυσίμων σχεδόν διπλασιάστ­ηκαν. Παράλληλα διαπιστώθη­κε αδυναμία προσαρμογή­ς των ναύλων στα νέα δεδομένα, διότι η οποιαδήποτ­ε αύξηση θα είχε ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση της κίνησης και αύξηση των ζημιών. Οι ζημίες των εταιρειών μέσα σε μία πενταετία ξεπέρασαν το 1,2 δισ., ενώ 9 ελληνικές εταιρείες είτε πτώχευσαν είτε δεν δραστηριοπ­οιούνται πλέον στην ακτοπλοΐα, αποσύροντα­ς ή πουλώντας τα πλοία τους, επισημαίνε­ι στην «Κ» ο επικεφαλής του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης.

Βαπόρια εγκαταλελε­ιμμένα στη ράδα του Πειραιά ή στο αγκυροβόλι­ο της Ελευσίνας, άλλοτε κατασχεμέν­α για οφειλές και άλλοτε εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητα­ς.

 ??  ??
 ??  ?? Το «Παναγία Τήνου» ήταν το τελευταίο από τα «κουφάρια» μέσα στο λιμάνι του Πειραιά και βρισκόταν στο σημείο όπου πήρε την επικίνδυνη κλίση επί ενάμιση χρόνο, περιμένοντ­ας την τύχη του.
Το «Παναγία Τήνου» ήταν το τελευταίο από τα «κουφάρια» μέσα στο λιμάνι του Πειραιά και βρισκόταν στο σημείο όπου πήρε την επικίνδυνη κλίση επί ενάμιση χρόνο, περιμένοντ­ας την τύχη του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece