Υπουργοί και αστάθεια παγώνουν επενδύσεις

Ιδιωτικοποιήσεις στον «αέρα»

Kathimerini Greek - - ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Η κλιμάκωση της πολιτικοοικονομικής αστάθειας υπονομεύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, γεγονός το οποίο με τη σειρά του έχει άμεσο αντίκτυπο και στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, ακόμα και όσων βρίσκονται σε εξέλιξη, υποσκάπτοντας την ολοκλήρωσή τους. Το αποτέλεσμα; Αμφισβητείται η δυνατότητα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να φέρει έσοδα 6,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018, όπως είναι προγραμματισμένο. Σε αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί ένα νέο κύμα επιθέσεων κατά του Ταμείου, αλλά και των αποκρατικοποιήσεων εν γένει από υπουργούς, που ενίοτε συνοδεύεται και από έμπρακτα εμπόδια και de facto άρνηση υλοποίησης των δεσμεύσεων.

Σε νέα φάση αβεβαιότητας εισέρχεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς η κλιμάκωση της πολιτικοοικονομικής αστάθειας υπονομεύει το επενδυτικό ενδιαφέρον για εν εξελίξει διαγωνισμούς και υποσκάπτει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης όσων έχουν προχωρήσει. Με δεδομένο πως ορισμένοι εξ αυτών εμφανίζονταν, ούτως ή άλλως, θνησιγενείς, αμφισβητείται πλέον ευρέως η δυνατότητα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να φέρει έσοδα ύψους 6,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018. Επιπλέον αβεβαιότητα προκαλεί και η κυοφορούμενη ίδρυση του Νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ θα υπαχθεί μεν σε αυτό, πλην όμως οι δανειστές απαιτούν την ολοκλήρωση της αξιοποίησης όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του και πιέζουν μάλιστα και για την προσθήκη στο ΤΑΙΠΕΔ και όχι στο νέο ταμείο πρόσθετων συμμετοχών του Δημοσίου σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν τα εναλλακτικά μοντέλα αξιοποίησής τους, που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί ένα νέο κύμα επιθέσεων κατά της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και των αποκρατικοποιήσεων εν γένει, από υπουργούς της κυβέρνησης, που ενίοτε συνοδεύεται και από έμπρακτα εμπόδια και de facto άρνηση υλοποίησης ενεργειών που έχουν συμφωνηθεί. Οχι μόνον καθυστερήσεων δηλαδή, αλλά και νομοθετημάτων που σε κάποιες περιπτώσεις αξιολογούνται από τους επενδυτές ως αθέμιτη αλλαγή των όρων.

Σε κάθε περίπτωση, ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης αλλά και της δημόσιας διοίκησης εμφανίζεται να πιστεύει πως υποχρέωση της χώρας είναι μόνον οι εννέα περιβόητες πλέον αποκρατικοποιήσεις που ανέφερε στο προεκλο- γικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι πάνω από 27 που καταγράφονται τόσο στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού όσο και στα προσχέδια της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Οι εννέα ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες συχνά αναφέρονται υπουργοί και βουλευτές της συγκυβέρνησης, υπονοώντας πως σε αυτές εξαντλούνται οι υποχρεώσεις τους, είναι τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Αφάντου στη Ρόδο, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Ομως οι ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπει το πρόγραμμα αξιοποίησης (Αsset Development Plan ή ADP) του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνουν και το εναπομείναν 6% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ (και 10% των δικαιωμάτων ψήφου) που δεν έχει ακόμα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, την Εγνατία Οδό, το 100% της ΔΕΠΑ, των ΕΛΤΑ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ηλεκτρονικούς και άλλους διαγωνισμούς για πλήθος ακινήτων, τον διαγωνισμό για το Ποσείδι Χαλκιδικής, τη μαρίνα Αλίμου, τη μαρίνα Χίου, τη μαρίνα Πύλου, αλλά και το 35% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ και το 17% της ΔΕΗ. Το δε χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει και άλλα πολλά περιουσιακά στοιχεία για τα οποία το μοντέλο αξιοποίησης δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, όπως για 10 μεγάλα ελληνικά λιμάνια.

Το μνημόνιο προβλέπει πάνω από 27 ιδιωτικοποιήσεις και όχι 9 που θεωρούν πολλοί στην κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.