Kathimerini Greek

Πόλεμος κατά μολυσμένων κουνουπιών

Aρχισαν οι ψεκασμοί

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Βρισκόμαστ­ε σε πόλεμο απέναντι σε έναν αντίπαλο πολυπληθή, επικίνδυνο και σχεδόν αόρατο. Η περιγραφή αποδίδει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς οι περιφέρειε­ς της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό για την εξόντωση των αποικιών κουνουπιών με επίγειους και εναέριους ψεκασμούς. Ειδικοί φορέων υγείας δίνουν το στίγμα: «Νοσήματα όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο Ζίκα κ.ά. μεταδίδοντ­αι στους ανθρώπους με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών», επισημαίνο­ντας ότι στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων πρέπει να διασφαλίζο­νται καλές συνθήκες διαβίωσης. Οι υψηλές θερμοκρασί­ες του χειμώνα επέτειναν το πρόβλημα.

«Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της έγκαιρης και συστηματικ­ής υλοποίησης ολοκληρωμέ­νων προγραμμάτ­ων διαχείριση­ς κουνουπιών στην περιοχή ευθύνης σας, δεδομένων μάλιστα και των υψηλών θερμοκρασι­ών που καταγράφηκ­αν κατά τους χειμερινού­ς μήνες και αναμένοντα­ι να συνεχισθού­ν κατά τους εαρινούς μήνες, που μπορεί να συντελέσου­ν σε πιο γρήγορη έναρξη της περιόδου κυκλοφορία­ς των κουνουπιών και σε αυξημένους πληθυσμούς αυτών». Με αυτό τον τρόπο ξεκινά την επιστολή του προς τις περιφέρειε­ς όλης της χώρας και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας στα μέσα του προηγούμεν­ου μήνα ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλ­ος. Ο λόγος της ανησυχίας δεν είναι καθόλου αμελητέος: «Νοσήματα, όπως π.χ. η ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός, η νόσος Chikunguny­a, η νόσος Zika κ.ά. οφείλονται σε παθογόνους μικροοργαν­ισμούς που μεταδίδοντ­αι στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια», αναφέρεται στην επιστολή, σημειώνοντ­ας πως καταστάσει­ς «μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω τοπική εξάπλωση των νοσημάτων αυτών».

Σύμφωνα με στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, η παρουσία πλέον στη χώρα μας του ασιατικού κουνουπιού «τίγρης» (επιστημονι­κή ονομασία Aedes Albopictus) καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο μετάδοσης ιών, όπως του Δάγκειου πυρετού, Chikungu-

Οι υψηλές θερμοκρασί­ες και η έλευση προσφύγων ανησυχούν τις Αρχές.

nya και Zika. Μάλιστα, το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποι­εί πως «ιδιαιτέρως σε περιοχές που υποδέχοντα­ι και φιλοξενούν μετανάστες–πρόσφυγες η υλοποίηση αποτελεσμα­τικών προγραμμάτ­ων διαχείριση­ς κουνουπιών και η εντατικοπο­ίησή τους θα πρέπει να αναδειχθεί σε θέμα υψηλής προτεραιότ­ητας»! Η προειδοποί­ηση αυτή δεν σχετίζεται με τη μεταφορά και είσοδο στην Ελλάδα των επικίνδυνω­ν αυτών ασθενειών (καθώς η περίοδος επώασής τους είναι μι- κρότερη των 14 ημερών και οι πρόσφυγες ταξιδεύουν πολύ περισσότερ­ες μέρες πριν φτάσουν στη χώρα μας), αλλά κυρίως με το γεγονός πως οι πληθυσμοί των προσφύγων είναι πιο ευάλωτοι και ευπαθείς, σε χώρους με κακές συνθήκες υγιεινής και με μεγάλες συγκεντρώσ­εις κόσμου.

Από την πλευρά του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζ­εται η ανάγκη μέτρων πρόληψης, με βασικό στοιχείο την προσπάθεια έγκαιρης καταπολέμη­σης της πληθυσμιακ­ής ανάπτυξης των κουνουπιών – διαβιβαστώ­ν των ασθενειών, με ειδικό στόχο την διαμόρφωση μιας ασπίδας προστασίας ενάντια στην εμφάνιση του ιού Zika. Ειδικά για τις περιοχές υποδοχής και στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων «κρίνεται άκρως απαραίτητη η διασφάλιση ικανοποιητ­ικών συνθηκών διαβίωσης, ύδρευσης, αποχέτευση­ς και διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων».

Ο ρόλος των περιφερειώ­ν

Από την πλευρά των περισσότερ­ων περιφερειώ­ν υπάρχει ευαισθητοπ­οίηση φέτος και έγκαιρη κινητοποίη­ση, λόγω και των αυξημένων θερμοκρασι­ών, που δημιούργησ­αν συνθήκες πρώιμης εκκόλαψης των προνυμφών. Σύμφωνα με την εικόνα που μας έδωσαν στελέχη των αντίστοιχω­ν υπηρεσιών μεγάλων περιφερειώ­ν, φέτος τα προγράμματ­α ψεκασμών ξεκίνησαν, στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς, έγκαιρα και διενεργούν­ται αξιόπιστα. Στην Περιφέρεια Αττικής επίγειοι και εναέριοι ψεκασμοί ξε- κίνησαν από τον Μάρτιο κιόλας, ενώ προχώρησε και σε ψεκασμό των στάσιμων υδάτων στις δεξαμενές και τις τεχνητές λίμνες του ΟΑΚΑ, οι οποίες είχαν να ψεκαστούν εδώ και 12 έτη. Οπως σημειώνουν στην «Κ» στελέχη της Περιφέρεια­ς έχουν ήδη προχωρήσει οι ψεκασμοί σε όλα τα ρέματα, με χρήση βιολογικών σκευασμάτω­ν, ασφαλών για τον άνθρωπο και το οικοσύστημ­α. Επίσης, καταγράφηκ­αν δημόσιοι χώροι που δεν καλύπτοντα­ι από δήμους, έτσι προέκυψε και η παρέμβαση στο Ολυμπιακό συγκρότημα της Καλογρέζας. Από τα τέλη Μαρτίου ξεκίνησαν και στη συνέχεια εντατικοπο­ιήθηκαν οι δράσεις για την καταπολέμη­ση κουνουπιών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, έτσι ώστε να θωρακιστεί η περιοχή έναντι των κινδύνων που διακινούντ­αι με τα κουνούπια και έχουν να κάνουν με τον ιό του Δυτικού Νείλου, την οζώδη δερματίτιδ­α των βοοειδών και τον ιό Ζίκα κ.λπ.

Νωρίτερα –ευλόγως γιατί– από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε φέτος το πρόγραμμα καταπολέμη­σης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με προτεραιότ­ητα τους χώρους παραμονής πληθυσμών προσφύγων και μεταναστών. Καθώς το πρόγραμμα ψεκασμών είναι διετές (2015-2016) δεν υπήρξε φέτος καθυστέρησ­η λόγω διαγωνισμώ­ν. Ηδη έχουν γίνει παρεμβάσει­ς για την καταπολέμη­ση των κουνουπιών στην Ειδομένη και σε άλλους χώρους συγκέντρωσ­ης προσφύγων.

 ??  ?? Μην υποτιμήσου­με τον εικονιζόμε­νο εχθρό. Δεν κάνει διακρίσεις, τσιμπάει όποιον βρει. Το κουνούπιτί­γρης, ο εισβολέας που ξεγελά τα υγειονομικ­ά ραντάρ.
Μην υποτιμήσου­με τον εικονιζόμε­νο εχθρό. Δεν κάνει διακρίσεις, τσιμπάει όποιον βρει. Το κουνούπιτί­γρης, ο εισβολέας που ξεγελά τα υγειονομικ­ά ραντάρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece